Oud-Korinthe

Griekenland, Municipal Unit of Corinth

Zaterdag hebben we in Athene nog een supermarkt bezocht en daarna zijn we naar Korinthe vertrokken. Rond elf uur waren we bij het Kanaal van Korinthe, de verbinding tussen Golf van Korinthe in de Ionische Zee en de Saronische Golf in de Egeïsche Zee. Het kanaal is voltooid in 1893, de lengte is 6.343 meter, de breedte 23 meter en de diepte 8 meter. De wanden zijn 79 meter hoog. We zijn gestopt op een groot parkeerterrein naast de brug. Tegenwoordig gaan er vooral toeristenboten door het kanaal. Helaas niet op het moment dat wij stonden te kijken. We hebben eerst richting de Golf van Korinthe in het noorden gekeken, daarna zijn we nog naar de andere kant gegaan. Onder de brug hing een platform voor bungy jumpen, maar er was te veel wind, er werd niet gesprongen.
Vanaf het kanaal was het nog een klein stukje rijden naar Camperstop Aphrodite’s Water in Oud-Korinthe. In het jaar 400 v.Chr. was Korinthe al een grote, bekende stad. De Romeinen hebben de stad verwoest en rond 50 v.Chr weer opgebouwd. In 1858 is de stad opnieuw verwoest, dit keer door een aardbeving. Vlakbij de oude stad is toen een nieuwe, moderne stad gebouwd. De Camperstop was aan de rand van het kleine plaatsje Oud-Korinthe, vooral bekend van de opgraving. In de Griekse mythologie is Korinthe bekend van Sisyphus, die vanwege zijn trots, arrogantie en bedrog door de goden werd gestraft. Hij moest een enorme rotsblok een steile heuvel oprollen. Telkens als hij bijna bij de top was, stortte de grote steen naar beneden en kon hij opnieuw beginnen.
Gistermiddag zijn we naar de archeologische site gegaan, slechts 600 meter verwijderd van de Camperstop. De toegang was in het museum. Het was een klein, maar interessant museum met mooie vloermozaïeken uit Romeinse villa’s. Op de vindplaats viel de tempel voor Apollo meteen op, er stonden nog een aantal hoge zuilen overeind. De Lechaionweg, de hoofdweg, had nog de originele bestrating uit de 1e eeuw v.Chr. Het was een mooie site met veel informatie. Ook zagen we de Grieks-orthodoxe kerk in oud-Korinthe boven het dorp uittorenen.
‘s Avonds zijn we om half twaalf naar het kerkplein gegaan. De paasweek is een heilige week in Griekenland. Elke dag is er een kerkelijke mis. De week wordt ondere andere gebruikt om het huis schoon te maken, paasbrood en -koekjes te bakken, eieren rood te schilderen. Op Goede Vrijdag is er een processie en op Stille Zaterdag is er ‘‘s avonds laat een kerkdienst. Tegen middernacht komt de priester met een aantal helpers naar buiten met een brandende kaars, aangestoken met het Heilige Vuur in de kerk. De dienst wordt buiten voortgezet. Alle mensen, zowel degenen die in de kerk waren als iedereen die op het plein stond te wachten, hadden een kaars meegenomen om aan te steken. Het was er erg druk. Ook was er vuurwerk naast het kerkplein. Ook in de omgeving was vuurwerk te zien. Na de dienst liepen de mensen met hun brandende kaars naar huis.
Op paaszondag wordt het einde van de vastenperiode gevierd. In deze periode wordt er geen vlees, vis, gevogelte en zuivel gegeten. Er wordt dan in veel families buiten een lam geroosterd. Op de Camperstop werd er ook voor de gasten een maaltijd bereid. Vanochtend om zes uur was het vuur aangestoken en werden twee lammeren en kokoretsi geroosterd. Om 13.00 uur was het klaar en konden we aan tafel. We kregen salades, brood, een paaskoekje, een rood ei, tzatziki, feta en wijn. Het eerste vlees was de kokoretsi, gekruid orgaanvlees van het lam, omwikkeld met darm en geroosterd aan een spies. We moesten even wennen aan het idee, maar het smaakte goed. Daarna kwamen grote schalen met veel lekker lamsvlees op tafel. Als dessert was er nog een lekkere Griekse cake. We hebben lekker gegeten en gedronken.

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Daar is het ook mooi, om op vacantie te gaan.

Betje en Ben 2025-04-21 11:13:00
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.