Kopenhagen

Denemarken, Kopenhagen

Gisteren waren binnen een half uur bij de brug van Malmö naar Kopenhagen. Het is een lange brug, een deel hoog, een deel laag en het laatste stuk voor Kopenhagen gaat de brug over in een tunnel. Het is bijzonder om er een keer te rijden. Om 10 uur waren we in Kopenhagen bij City Camp Copenhagen, 2 km van het centrum. Toen we langs sportvelden naar het centrum liepen, zagen we een strook wilde bloemen langs het veld staan. De wandelroute was afwisselend, goed te doen met de duidelijke kaart die we op City Camp hadden gekregen.
We kwamen het centrum binnen bij Nyhavn. Aan de zonzijde is deze kade één lang terras voor de bonte, oude huizen. In de haven liggen veel oude, gerestaureerde schepen. Het is een bont geheel. Van Nyhavn zijn we verder gewandeld het centrum in. Een heel aantal jaren geleden zijn we ook al eens in Kopenhagen geweest. Het was na 2002, het jaar dat onze reisgids met wandelroutes uitgekomen is. We hadden toen niet alle routes gelopen, daarom hebben we nu de route gekozen door de wijk Nørrebro. Daar waren we toen niet geweest. De route was getiteld Van arbeiders naar prominenten. Nørrebro was de eerste bruggenwijk die na 1852 buiten de stadsmuren werd aangelegd voor de huisvesting van de arbeiders die aan het begin van de industrialisering naar de stad kwamen. Het was in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw een roerige tijd in de wijk toen de woonkazernes ondanks de kraakbeweging en diverse straatveldslagen werden vervangen door nieuwbouw. Er zijn veel kleine winkeltjes, restaurantjes en kroegen. Het ademt een gezellige, volkse sfeer. We hebben erg lekker geluncht op het terras van een klein Afrikaans restaurantje aan de Blågårdsgade. Er zijn veel alternatieve winkeltjes, vaak met een uitstalling op de stoep. Het was een interessante wandeling!
Na deze wandeling, vonden we dat we een drankje hadden verdiend aan de Nyhavn. We hebben een leuk terrasje uitgezocht en ons zitten vergapen aan alle voorbijgangers. Het was erg druk in Kopenhagen en de Nyhavn is een toeristische trekpleister.
Op de terugweg naar City Camp kwamen we door hippie Freetown Christiania bij de Christianshavn. Christiania is een zelfverklaarde semi-onafhankelijke enclave in Kopenhagen. In 1971 werd het verlaten militaire gebied overgenomen door krakers. Ze beweerden dat het gebied een vrije stad moest zijn, waar de eigen wetten zouden gelden. Nieuwe kolonisten kwamen er wonen en het sociale experiment van een aantal vrijdenkers is inmiddels uitgegroeid tot een vast onderdeel van de stad. Er zijn diverse hutjes en huisjes, kleurrijke muurschilderingen en opvallende beeldhouwwerken. Het is een bont en kleurig geheel met veel groen.
Het was een drukke en vermoeiende dag, maar erg interessant door de wandelingen door de twee bijzondere wijken. De vorige keer dat we in Kopenhagen zijn geweest, het is zo lang geleden dat we niet meer weten in welk jaar precies, hadden we ‘s middags ook een tijd aan de Nyhavn gezeten. Ook dit keer was het weer speciaal om daar lekker in het zonnetje te zitten.
Vandaag zijn we naar Svendborg op het eiland Funen gereden. Vanmiddag zijn we naar Troense op het eiland Tåsinge gefietst. De eilanden zijn door een hoge brug met elkaar verbonden. Troense is een klein plaatsje met mooie vakwerkhuizen en een haventje. We staan op de camperplaats aan de jachthaven van Svendborg. We hebben een groot terras en een speelplaats voor de deur. En natuurlijk een aantal mooie jachten.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.