Woensdagochtend zijn we vroeg naar het historisch centrum van Rome vertrokken. Toen we tickets zochten voor het Colosseum waren er alleen maar combitickets meer te krijgen, een bezoek aan het Colosseum met een stadswandeling van Piazza Navona naar Forum Romanum. De wandeling van 1,5 uur zou om 10 uur starten en het bezoek aan het Colosseum was om 12 uur. Goed gepland, vonden we zelf. Maar we hadden een Italiaanse gids met Italiaanse tijd. De wandeling schoot niet erg op, de gids had alle tijd. Halverwege de route zijn we afgehaakt, we vonden het genoeg geweest en wilden op tijd bij het Colosseum zijn.
Het Colosseum is in het jaar 80 n.Chr. geopend met spelen die honderd dagen en nachten duurden. Ook daarna werden er gladiatorengevechten, jachtpartijen gehouden en ook openbare executies uitgevoerd. Onder de arenavloer was een ingewikkeld systeem gemaakt, waardoor een wild dier plots in de arena kon verschijnen. Het Colosseum was het grootste amfitheater in het Romeinse Rijk. Het is één van de zeven wereldwonderen. Ook nu heeft het Colosseum nog gigantische afmetingen.
Vanuit het Colosseum liepen we langs Forum Romanum, het centrum van het oude Rome. Er waren nog veel resten van bouwwerken zoals tempels. Vanaf de straat keken we op het Forum. Daarna kwamen we langs Il Vittoriano, het monument voor Victor Emanuel II, de eerste koning na de hereniging van Italië in 1870. In 1880, twee jaar na de dood van Victor Emanuel II, is het besluit voor de bouw genomen. Het is een immens groot gebouw, overal in Rome te zien. Het kolossale ruiterstandbeeld van Victor Emanuel II neemt een centrale plaats in, boven het graf voor de onbekende soldaat. Victor Emanuel II ligt begraven in het Pantheon. We hadden de twee vierspannen boven op het monument al verschillende keren van een afstand gezien. Één van de bijnamen van Il Vittoriano is de bruidstaart. De trappen en het bordes waren gratis te bezoeken. We hadden alleen een ticket nodig voor de panoramalift naar het dak. Als bonus mochten we daarna ook het museum Vive over de geschiedenis van Italië bezoeken. Vanaf het dak hadden we een schitterend uitzicht over Rome.
Vanmorgen hadden we een bezoek gepland aan het Pantheon. We hadden een onlineticket gekocht, maar dat moesten we nog omruilen voor een papierenticket. Dat hebben we al vaker meegemaakt hier in Italië. Het ticketbureau was gevestigd in de Basilica San Lorenzo in Lucina. Toen we er toch waren, hebben we ook meteen een kijkje genomen in de basiliek. Rome telt in totaal 900 kerken, op elk plein en in elke straat zagen we wel een kerk of basiliek.
Op de plek waar nu het Pantheon staat, stond eerst een tempel uit 27-25 jaar v.Chr., gebouwd in opdracht van Marcus Agrippa, de rechterhand van keizer Augustus. Toen deze tempel was beschadigd door brand liet keizer Hadrianus (Adriano) het Pantheon op dezelfde plek bouwen. De inscriptie bleef hetzelfde. Pantheon betekent ‘alle goden’. Het nieuwe Pantheon werd ingewijd in 126 n.Chr en is dus bijna 1900 jaar oud. Het gebouw is goed bewaard gebleven, mede omdat het ook altijd in gebruik isgebleven als kerk, basilica di Santa Maria ad Martyres. Vanaf de renaissance is het Pantheon ook gebruikt als begraafplaats. De tombe van Victor Emanuel II is één van de graven.
Vanaf het Pantheon zijn we naar de Tiber gewandeld om Mausoleo di Augusto, het mausoleum van keizer Augustus, te bezoeken. Helaas was het mausoleum gesloten vanwege renovatie. De buitenkant was ook al indrukwekkend. We zijn verder gegaan naar de Spaanse trappen, maandag waren we er al geweest, maar niet naar boven gegaan. Vandaag zijn we de 135 treden opgegaan. De trappen zijn gebouwd in opdracht van de Franse koning Lodewijk XII. Op het plein voor de trappen, Piazza di Spagna, stond destijds de Spaanse ambassade, vandaar de naam Spaanse trappen. Op het plein staat ook Fontana della Barcaccia van de architect Bernini, deze naam zijn we vaak tegengekomen hier in Rome. De trappen vormen de verbinding van het Piazza met de kerk Trinità di Monti. Hier zijn we ook even gaan kijken.
Vanaf de kerk zijn we door het park Villa Borghese naar de metro gewandeld. Dit park was in de 17e eeuw de achtertuin van de invloedrijke kardinaal Scipione Borghese. Nu is het groene park van 80 ha voor alle Romeinen. Het is één van de mooiste parken van de stad. Naast landschappelijk aangelegde tuinen zijn er musea, villa’s, paviljoens en sculpturen. Het was een mooie wandeling door een klein deel van het park.
Vandaag was onze laatste dag in Rome, een mooie, interessante stad. De afgelopen vier dagen hebben we veel gezien. We horen van onze volgers regelmatig dat we veel doen op een dag, maar naast de stad bezichtigen doen we niet veel meer dan ‘s avonds de planning voor de volgende dag of dagen te maken en te bloggen. En aan het wandelen zijn we weer aardig gewend. Morgen gaan we richting Napels, eerst een paar dagen naar het strand en dan Napels en omgeving bezichtigen.
Geschreven door Jajo.op.reis