Barcelona dag 3

Spanje, Mataró

Gisteren hadden we een Gaudí-dag. De architect Antoni Gaudí leefde van 1852 tot 1926. Hij was een middelmatige architectuur student, maar viel op door zijn eigenzinnigheid. Hij leefde voor zijn werk. Zijn ontwerpen zijn rijk aan ornamenten, ook ontwierp hij veel mozaïeken. Zijn werk valt onder het Catalaans modernisme, hij is de grondlegger van de organische architectuur (gebaseerd op organische vormen en passend in de omgeving).
We waren met de bus van 9 uur naar Barcelona vertrokken en meteen met de metro richting Park Güell gegaan. Vanaf de metro was het nog een behoorlijke klim naar het park. Er zou een roltrap zijn hadden we gelezen, maar die werd op dit moment vernieuwd, helaas. Dus dan maar de trap op!
Park Güell is een tuinstad door Antoni Gaudí in 1900 ontworpen in opdracht van zijn vriend Eusebi Güell. Het is één van de meest befaamde werken van Gaudí, hoewel het net als de Sagrada Familia, onafgebouwd bleef. Gaudí had de tuinstad bedoeld als woonwijk, maar er zijn slechts twee huizen gebouwd, Casa Gaudí en Casa Trias. De straten en de promenade zijn geïnspireerd op natuurlijke vormen. Plaça de la Naturalese, het grote plein met uitzicht over stad en zee was bedoeld als openluchttheater.
We zijn door het bosgebied van het park naar de Viaducten gewandeld. Deze hadden prachtige vormen. De banken en stoelen waren geïntegreerd in de pilaren. Het monumentale deel van het park bevat alle hoogtepunten: Sala Hipòstila, de paviljoens, Plaça de la Naturalese, Casa Museu Gaudí en de hoofdingang met de grote trap, L’Escalinata del Drac met fonteinen. In het Spaans wordt deze trap de Drakentrap genoemd, in het Nederlands de Salamandertrap, maar het blijkt een hagedis te zijn. Alles versierd met mooie mozaïeken. Het was een imposant geheel! Casa Gaudí was het huis van Gaudí, het is nu een museum.
Na de middag zijn we van Park Güell naar het bekendste bouwwerk van Gaudí, de Sagrada Família gewandeld. We liepen heuvelafwaarts, het was goed te doen. De opdracht tot de bouw van de Sagrada werd gegeven door een rooms-katholieke vrome broederschap. Aan de kathedraal wordt al sinds 1882 gewerkt. In 1883 stopte de eerste architect en kreeg Gaudí de opdracht om de Sagrada verder te bouwen. Hij maakte een heel nieuw ontwerp. Omdat de bouw volledig uit aalmoezen gefinancierd moest worden, liep het project veel vertraging op. Ook nu wordt er nog gebouwd. De verwachte opleveringsdatum was 2026, honderd jaar na het overlijden van Gaudí, maar dit is alweer bijgesteld.
Jaarlijks komen zo’n vier miljoen bezoekers naar de Sagrada Família, het is dus elke dag erg druk. Tickets moeten van tevoren gekocht worden. We hadden de Sagrada al vanaf verschillende uitzichtpunten gezien, vanuit de verte leek het een donker, imposant gebouw. Toen we ervoor stonden, was het inderdaad erg imposant, maar lichter van kleur. Door de vele details, ornamenten en beelden aan de buitenkant was het al indrukwekkend om ervoor te staan en naar te kijken. De ingang was in de oostelijke gevel. Boven op deze gevel van de geboorte stond een beeld van de cypres, de onsterfelijke levensboom.
Van binnen was het alsof we door een bos van licht en kleuren liepen. Door het gebruik van luchtbogen, schuine zuilen en hyperboloïde gewelven was het samen met de complexe symboliek een zeer unieke plek om te zijn. We kregen uitleg in het Nederlands via een audioguide. Evenals de vele andere bezoekers, waren wij ook erg onder de indruk van de Sagrada. Veel mensen zaten in de banken naar de informatie te luisteren en alles in zich op te nemen.
Onder de Sagrada was aan de ene kant de crypte met de graftombe van Gaudí. Aan de andere kant was een uitgebreid museum over het ontwerp en de bouw van de Sagrada. Ook stond er een model van één van de 84 kerkklokken die Gaudí heeft ontwerpen voor het carillon. Dit carillon omvat zeven volle octaven, alle noten op een piano. Ook stond er een model van de toren van de Maagd Maria. De ster bovenop weerkaatst overdag het zonlicht en is ‘s nachts verlicht.
De uitgang was in de westelijke gevel. Deze gevel verbeeldt het lijden, het sterven. De beelden en de ornamenten waren strakker en rechter, heel anders dan in de oostelijke gevel. De Sagrada heeft drie vleugels, elk met vier torens. Aan de zuidelijke gevel, gericht op de zee, wordt nog volop gebouwd.
De bezichtiging van de Sagrada Família was erg indrukwekkend. Moe van alles wat we gezien en gehoord hadden, zijn we terug gegaan naar de Plaça Catalunya. Omdat onze lunch er een beetje bij ingeschoten was, hebben we vroeg gedineerd bij een Chinees restaurant. Vooral de Dum Sum en de soep waren erg lekker. Om zeven uur zijn we voor de laatste keer in de bus naar Camping Barcelona gestapt.
Vandaag hebben we na drie dagen Barcelona gerelaxt bij de camper. Morgen gaan we verder.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

prachtige foto's

Jacques 2023-10-02 08:59:48

Schitterend gebouw, had er geen idee van dat het binnen zo mooi zou zijn. Prachtige kleuren door de lichtinval. we genieten er nog steeds van. Groetjes Jaar en Riet

Jaap en Riet Geelhoed 2023-10-04 12:12:26
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.