Na een ontbijten in de zon, zijn we gisteren naar de laatste ferry van NT Helgelandskysten gereden. De overtocht van Ågskardet naar Forøy duurde slechts 10 minuten. De eerste stop daarna was bij de parkeerplaats Braset voor het uitzicht over de gletsjertong Engenbreen.
Een paar kilometer verder bij Holandsvika zijn we met de shuttleboot overgevaren naar het ‘zwarte ijs’, zoals de tocht naar gletsjertong Engenbreen en gletsjer Svaritsen genoemd wordt. Op de heenweg gingen we met de powerboat. De shuttle voer vandaag weer voor het eerst na de winterstop. Na de overtocht volgde een wandeling van 3 kilometer over een grindpad. Het was warm, maar goed te lopen. Daarna mochten we over de morenen klauteren om in de buurt van gletsjer te komen. Er kwamen veel waterstromen van de berg af, soms lag er een bruggetje, maar meestal alleen wat stenen in het water. Het is ons telkens gelukt om zonder natte voeten de overkant te bereiken. De route was goed gemarkeerd met stenen met blauwe strepen. De beklimming ging vrij gemakkelijk, over de rotsen was goed te lopen. Na twee uur waren we in de buurt van de gletsjer. De gletsjer trekt zich elkaar verder terug, gemiddeld met 28 meter per jaar. In het uitzonderlijke warme jaar van 2018 is Engenbreen zelfs 140 meter in lengte afgenomen. De terugtocht over Holandsfjorden ging met de gewone ferry.
Na tocht naar Engenbreen zijn we verder gereden naar een overnachtingsplaats voorbij Ørnes. Deze parkeerplaats lag aan het strand. Dit was de eerste keer in Noorwegen dat we op een zandstrand waren.
Vandaag was de eerste stop Ureddplassen. Op deze parkeerplaats staat een herdenkingsmonument voor de onderzeeër Uredd. Uredd betekent onbevreesd. De onderzeeër verdween op zijn laatste missie. Het wrak werd pas in 1985 ontdekt op een diepte van 105 meter in Fugløyfjorden. Toen werd duidelijk dat de boot geraakt was door een Duitse mijn. De parkeerplaats is vernoemd naar de onderzeeër. Regelmatig staat op parkeerplaatsen langs een toeristische route een speciaal ontworpen toiletgebouwtje. Ook op deze parkeerplaats was er weer één. Ook stonden er bijzondere picknickbanken.
Over de Saltstraumenbrug zijn we naar Pluscamp Saltstraumen (camping) gereden. Zeestraat Saltstraumen is één van de krachtigste getijdestromen ter wereld. Ongeveer elke zes uur, bij eb en vloed, stuwt een grote watermassa zich met hoge snelheid en veel geraas door de 3 kilometer lange en op het smalste punt 150 meter brede kloof. Tijdens de tijkentering, de wisseling van eb en vloed maakt het water weinig indruk. Vandaag was het om 18.41 vloed. Het was prachtig om te zien, eerder vanmiddag was er weinig effect, maar na 18.00 uur wel.
Saltstraumen is het eindpunt van NT Helgelandskysten. Tijdens deze route was er veel te zien. We zijn dichtbij Bodø. Morgenmiddag gaan we daar vandaan met de veerboot naar de Lofoten.
Geschreven door Jajo.op.reis