Évora

Portugal, Évora

Zaterdagochtend was het bewolkt en werd er wat regen verwacht. Daarom besloten we te vertrekken uit Porto Covo en naar Évora te gaan. Tot Sines zijn we langs de kust gereden, daarna zijn we het binnenland van de regio Alentejo ingereden. Dit zachtglooiend heuvellandschap is bekend van de vele kastelen en vestingen en van de regionale kwaliteitswijnen. Het is een dunbevolkt, droog natuurgebied met weinig afwisseling en lange rechte wegen. Maar vaak wel mooie vergezichten.
Na een paar uur rijden waren we in Évora. We hebben de camper geparkeerd op Aire Municipal autocaravanas Évora, een kwartiertje lopen vanaf de historische binnenstad.
Évora heeft veel historische monumenten. De oude stadsmuren zijn grotendeels intact gebleven. Het viel op dat de blauwe randen op de witte huizen en gebouwen, zoals we al veel gezien hadden in Portugal, hier hoofdzakelijk geel zijn. We zijn door de smalle straten naar de Praça do Giraldo, het belangrijkste plein, gelopen. Onze eerste bezichtiging was de Sé Catedral met klooster en toren. Via de wenteltrap kwamen we op het dak van de Sé. Heel apart om op het licht hellende dak te lopen. We hadden een mooi uitzicht over Évora. De toren van de kathedraal diende in vroegere tijden het hoogste punt van een stad te zijn, zodat elke vreemdeling de kathedraal kon vinden. Vanuit de toren gingen we naar het klooster. Alleen de kloostergang met binnentuin was open voor bezichtiging. Na het klooster kwamen we in de Sé. Aan weerszijden van het middenschip waren kapellen, mooi versierd, maar minder uitbundig met bladgoud dan veel kathedralen in Spanje.
Na de Sé kwamen we bij de Templo Romana, het oudste bouwwerk van Évora, het stamt uit de eerste of tweede eeuw. Het is met veertien van de oorspronkelijk achttien Korinthische zuilen de best bewaard gebleven Romeinse tempel van Portugal. In de middeleeuwen werd de vrije ruimte tussen de zuilen dichtgemetseld. Het gebouw deed daarna enkele eeuwen dienst als slachthuis. Pas in 1871 werden alle latere toevoegingen weer verwijderd.
Ons volgend bezoek was de Igreja Sāo Joāo Evangelista. Deze particuliere kerk was zeer goed onderhouden. Opvallend waren de vele mooie voorstellingen op azulejo’s, blauwe siertegels. Ook was er halverwege de kerk een balkonnetje. Zeer bijzonder was de kelder onder de kerk. Door het openstaande luik zagen we schedels en botten liggen, netjes gestapeld.
Na een drankje op een terras op het Praça do Giraldo zijn we het aquaduct gaan zoeken. Het was deels behoorlijk ingebouwd. Tussen de bogen waren huizen gebouwd. Op een andere plek was een brede avenida onder het aquaduct door.
Vanmorgen zijn we naar de Igreja Sāo Francisco en Capela dos Ossos gegaan. Gisteren lukte dat niet meer vanwege de tijd en we wilden de Capela graag bezoeken. Capela dos Ossos betekent knekelkapel. De inscriptie boven de Capela geeft te kennen: ‘Wij, beenderen, die wij hier zijn, wachten op de uwe’. De kapel is aangekleed met zo’n 5000 skeletten. Het was even wennen, toen we de kapel inliepen, al die schedels en botten netjes gerangschikt aan de muren en pilaren. Op de bovenverdieping was een tentoonstelling van kerstkribbes uit een groot deel van de wereld. Na de kapel zijn we de Igreja gaan bekijken.
Vanuit de Igreja kwamen we in een park, Parque Infantil Almeida Margiochi. Het is een mooi vormgegeven park. Op het terras hebben we koffie gedronken met iets lekkers erbij, het was tenslotte zondag. Daarna zijn we teruggegaan naar de camper en hebben we Évora verlaten. We hebben veel gezien, er waren veel mooie bezienswaardigheden, maar daarnaast was er ook veel achterstallig onderhoud. Maar Évora was erg de moeite waard om te bezoeken.

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Het zijn heel bijzondere dingen die jullie zien. En nog gefotografeerd ook! Nog heel veel plezier op jullie verdere reis. De foto's zijn altijd prachtig om te zien!

Jan en Ineke 2023-05-08 18:28:46
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.