Valencia staat bekend als fietsstad, het is er vlak en er liggen veel fietspaden. Dinsdag hebben we het fietspad langs het strand gevolgd. Na een halfuurtje waren we bij het stadspark Turia. Dit park is aangelegd in wat ooit de bedding van de rivier de Turia was. De Turia is verlegd naar het zuiden van de stad. De Jardin del Turia is de authentieke groene long van de stad, afgesloten voor verkeer, zodat het mogelijk is om fietsend of wandelend de stad te doorkruisen. Het eindpunt ligt bijna bij de Middellandse Zee. Voor ons is dat het startpunt om de stad in te gaan. Het park is 9 kilometer lang en telt 18 bruggen.
We zijn door het Turiapark gefietst tot de afslag naar de historische binnenstad. Daar was het lastig om te fietsen, veel smalle eenrichtingsverkeer straten en veel stoplichten. En in Spanje sta je vaak lang voor een stoplicht te wachten. Daarom hebben we onze fietsen geparkeerd bij de Central Market, de overdekte markthal. Fietsen dienen netjes aan de speciale hekken, beugels gezet worden. Er zijn er veel van door de hele stad.
Na de markt zijn we naar de Catedral de Valencia gewandeld. De eerste steen voor de kathedraal werd gelegd door Jaime I, de koning van Aragón, na zijn verovering van Valencia in 1238. Er is tot het jaar 1356 aan de kathedraal gebouwd. In de Capella de la Resurrección wordt de Heilige Kelk of Graal bewaard, die Christus gebruikte tijdens het Laatste Avondmaal, zo is althans te lezen in de gids van Visit Valencia. Ook is het reliek van de linkerarm te zien van de heilige Vincent, de eerste Spaanse martelaar, die in het jaar 304 is gestorven in Valencia. In de kathedraal was ook een museum.
Een ander monumentaal gebouw is La Lonja de Seda, de Zijdebeurs, gebouwd tussen 1482 en 1548, in de gouden eeuw van Valencia. In de Sala de Contractión werd zijde en andere overzeese producten verhandeld. Het was een indrukwekkende zaal met 24 pilaren. In een zijvleugel was de Consulado del Mar, het markttribunaal, de eerste rechtbank in Spanje voor handelsconflicten. De bovenzaal van het Consulado had een prachtig plafond.
Ons volgende doel was Museum IVAM - Instituto Valenciano de Arte Moderne. Het aanbod is divers: fotografie, installaties, schilderijen, sculpturen, wandkleden. We zijn op de fiets naar het museum gegaan. Binnen was het heerlijk koel. Het is nog steeds rond de 30 graden in Spanje. In de eerste zaal hebben we werk van Alberto Feijóo gezien. De tweede zaal was voor het werk van Julio González, de derde zaal was gereserveerd voor werk van Otobong Nkanga. Van alle drie was een zeer gevarieerde collectie samengesteld. In elke zaal was een medewerker die uitleg gaf. De vierde zaal was helaas gesloten.
Het IVAM was vlakbij het Turiapark. We zijn door het park teruggefietst naar de Middellandse Zee. Aan het eind van het park ligt Ciutat de les Arts i les Ciències (Stad van Kunst en Wetenschap). Vanaf het terras van het restaurant waar we gegeten hebben, hadden we een prachtig uitzicht over Ciutat.
Woensdag zijn we eerst naar de Ciutat gegaan, een van Valencia’s meest toonaangevende bezienswaardigheden. De bouw is gestart in 1989 en heeft 20 jaar geduurd. De moderne architectuur van de Valenciaanse architect Santiago Calatrava is een groot contrast met de historische binnenstad, waar we dinsdag waren. Kunst en wetenschappen komen samen in de Ciutat. Zowel het Palau de les Arts Reina Sofia is er gevestigd als het Museu de les Ciències. Het complex telt zes futuristische gebouwen. We zijn eerst naar L’Hemisfèric, ook wel ‘het oog der wijsheid’ genoemd, gegaan. In de binnenste bol is een IMAX-bioscoop. We hebben liggend met een koptelefoon op naar de film Secrets of the universe gekeken. De film ging over wetenschappers die een geheim van het universum hebben onthuld, van Galileo tot Higgs. Daarna hebben we het wetenschapsmuseum bezocht. We konden eerst allerlei testjes doen met betrekking tot het menselijk geheugen. Op de tweede verdieping was veel informatie en proefjes over het menselijk lichaam, vooral over het DNA. En er was een afdeling over ruimtevaart. Erg interessant!
Na alle wetenschap zijn we langs de haven naar de wijk Poblats Maritims aan het strand gefietst. We kwamen door het oude vissersdorp, een totaal andere omgeving als de Ciutat de les Arts i les Ciències. Aan de boulevard bij het strand was een lange rij restaurantjes. We hebben nog een keer paella gegeten. Dit keer met zeevruchten bij restaurant La Divina Comedia. Ook deze paella was erg lekker, maar kon de paella bij Casa Pepe niet overtreffen.
Na deze volle dag zijn we weer langs het strand naar onze camper gefietst.
Geschreven door Jajo.op.reis