Van Sören naar Vilhelmina

Zweden, Sävar

De afgelopen twee dagen hebben we veel kilometers gemaakt. We hebben 600 km afgelegd. Gisteren hebben we de E4 gevolgd langs de kust. De E4 ging regelmatig door een stad of dorp. De meeste afwisseling zat in de snelheidslimieten, 110 - 90 - 80 - 60 - 50. Soms was de weg vierbaans, soms driebaansweg of anders tweebaans. Als de limiet omlaag ging, moest er meteen flink geremd worden, meestal kwam er snel een flitspaal. Qua natuur was er minder afwisseling, de weg staat bekend als saaie route en wordt vooral gebruikt om snel naar het zuiden of noorden te rijden. We hebben veel bomen gezien en af en toe een meer of rivier. De kustplaatsen hebben weinig toeristische bijzonderheden.
Een uitzondering was Skellefteå met een oude Sami nederzetting. In de wijk Bonnstan stonden oude pittoreske huisjes. In het aangrenzende Nordanaparken waren historische gebouwen te zien. Het was interessant om rond te wandelen. Omdat het zondag was, waren er weinig mensen en was veel gesloten.
Toen we 350 kilometer afgelegd hadden, zijn we ten noorden van Umeå gestopt bij Rastplats Sävar om te overnachten. In 1809 is hier een veldslag geweest. Er stond een herdenkingsmonument midden op de parkeerplaats. Ook was er informatie te lezen over de veldslag. Midden op de parkeerplaats lagen een paar krokodillen in het gras. De reden hiervan is ons niet duidelijk geworden. Het was een kleine Rastplats, het stond snel vol. ‘s Avonds kwamen er nog campers en vrachtwagens, die een plekje zochten. Heel laat kwam er nog een Nederlandse koelwagen die achter de rij campers ging staan, in plaats van aan de kant van de vrachtwagens. Dankzij deze landgenoot waren we vanmorgen al vroeg op. We vertrokken om 8.00 uur, dat was de eerste keer deze reis.
Bij Umeå zijn we afgedraaid naar het Zweedse binnenland. We zijn nog steeds in Zweeds Lapland. Deze route was fijner om te rijden dan de kustroute. Meer afwisseling in de natuur en rustiger, zowel qua verkeer als de inrichting van de weg. In de bermen bloeiden veel wilde bloemen.
We zijn gestopt bij Käringberget. Op deze parkeerplaats aan een rivier stond een kunstobject. Deze weg is onderdeel van Konstvägen Sju Alvar, de Zeven Rivieren Kunstroute. Het Zweeds en het Noors zijn evenals het Nederlands germaanse talen. In geschreven tekst zijn veel woorden te herkennen. Het Zweedse woord voor weg is väg, het Noorse woord is veg of veien. Het Noorse woord vegbom is een slagboom. Het Zweedse woord rondellen is een rotonde. Onderweg pikken we zo verschillende woorden op. In Finland was het moeilijker om woorden te herkennen.
We waren rond de middag al in Vilhelmina. We hebben onderweg nog meer plaatsen gezien met een meisjesnaam: Dorotea, Fredrika. In Vilhelmina zijn we eerst naar de Turistinfo geweest voor informatie over de Vildmarksvägen (Wildernisroute). Deze route van 360 kilometer gaan we de komende dagen volgen. De dame van de Turistinfo was erg behulpzaam, we kregen veel uitleg en ze wees ons ook de weg naar de Systembolaget. Dat is de winkel waar in Zweden alcoholische dranken verkocht mogen worden. In de supermarkt is alleen alcoholvrije wijn en bier met een promillage onder 3,5 te krijgen. Na 6 weken onderweg te zijn, was het nodig om de wijn- en biervoorraad aan te vullen.
Rond twee uur waren we op Kolgårdens Camping. Een mooie camping aan Volgsjön, een meer in de stroming van de brede rivier Angermanälven. Het is een mooie camping, we kijken uit over het meer.

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Mooie Prachtige Natuur

Betje en Ben 2022-06-21 13:02:58
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.