Palermo

Italië, Palermo

Vrijdag zijn we van Santa Flavia naar Palermo gegaan, slechts 23 kilometer. We waren om kwart over tien al op Camperplaats Idea Vacanze ten noorden van de haven van Palermo. De CP met toiletten, douches en elektriciteit is een grote parkeerplaats voor auto’s en voor campers. De bushalte was voor de CP, de receptionist verkocht buskaartjes en kruiste de mooiste bezienswaardigheden aan op een kaartje van Palermo. Erg gemakkelijk, alles goed geregeld voor een bezoek aan Palermo, de bruisende hoofdstad van Sicilië.
Met bus 107 zijn we naar de jachthaven gegaan. Van daaruit zijn we de stad ingelopen. We kwamen via Piazza Pretoria met de mooie Fontana Pretoria op Piazza Quattro Canti. Dit plein ligt op het kruispunt van de Via Marquesado en de Corso Vittorio Emanuele, die door de oude stadswijken lopen. De straten zijn wandelgebied, maar ook taxi’s, toeristentreintjes, rijtuigen en stepjes rijden er. Er zijn veel restaurantjes met een terrasje op straat. Het zijn drukke, levendige straten waar veel te zien is. Piazza Quattro wordt omringd door vier gevels met beelden in nissen en vier fonteinen. Toen we later op de toren van Chiesa di San Giuseppe waren, zagen we dat het losse gevels waren, andere gebouwen waren er tegen aan gebouwd. Op de Piazza waren als we er voorbij liepen, telkens andere straatmuzikanten. Het was er altijd druk.
Chiesa di San Giuseppe dei Teatini ligt aan de Piazza Quattro Canti. We kwamen er toevallig langs en zijn naar binnen gegaan. Het was een prachtige barokke kerk met een Sacrestia, Santuario en Terrazzo (uitkijkpunt op de toren). Het Santuario was in de kelder. Vanaf het Terrazzo keken we uit over Palermo. Ook zagen we Fontana Pretoria van boven en kregen we een beeld van de afmetingen van de fontein.
Na de bezichtiging van de Chiesa was het tijd voor de lunch. We hebben gegeten op de Corso Vittorio Emanuele op het terras van Trattoria di Mare Polpo. De Mussel Zuppa (mossels in tomatensaus) en Pasta con le sarde (pasta met sardines) smaakten erg lekker. Het was druk op de Corso, er was veel te zien tijdens de lunch. Het was prettig weer in een grote stad te zijn. Na Napels hadden we alleen kleinere steden bezocht.
Na een wandeling van een kwartiertje kwamen we bij Palazzo Reale, ook wel Palazzo dei Normanni genoemd. Het is een Arabisch-Normandisch meesterwerk. Sicilië is in de loop der eeuwen door verschillende volkeren overheerst, gebouwen zijn soms deels verwoest en weer opgebouwd in een andere bouwstijl. De Spanjaarden veranderden in de 16e eeuw een voormalig Arabisch paleis in het Palazzo dei Normanni. Waar in de 11e-12e eeuw de Normandiërs heersten, is nu het regionale parlement van Sicilië gevestigd. Boven is de Cappella Palatina, een minikathedraal vol mozaïeken, beelden en gouden versieringen te zien. Beneden was de Thesaurus expositie ingericht in een grote zaal. Achter het Palazzo was de Giardini Reale, een mooie tuin met bijzondere bomen.
Als laatste zijn we naar de Cattedrale Madonna Assunta gegaan. De bezienswaardigheden lagen vandaag allen op loopafstand van elkaar. De 12e eeuwse kathedraal is minder uitbundig versierd als Chiesa di San Giuseppe, maar niet minder mooi. Vanaf de Cattedrale zijn we weer naar de haven gegaan om met de bus terug te gaan naar de CP.
Zaterdag hebben we de bus naar Stazione Centrale gepakt om naar Mercato Ballaro te gaan. Dit is een grote versmarkt in Kalsa, de oudste wijk van Palermo. De grote niet overdekte markt slingerde door de straatjes. Er waren veel groente- en fruitkramen en heel veel viskramen. En er waren lekkere hapjes zoals oesters en inktvis te koop, maar dat vonden we nog een beetje erg vroeg om 10 uur. Het was te merken dat het zaterdag was, het was erg druk. We hebben wat typisch Siciliaanse specerijen en mixen gekocht.
Na de markt kwamen we bij Chiesa del Gesù di Casa Professa. Dit is eerste jezuïeten kerk op Sicilië. De kerk werd gebouwd aan het einde van de 16e eeuw en heeft sindsdien verschillende wijzigingen ondergaan. De laatste verwoesting dateert uit WOII, toen een bombardement een deel van de kerk verwoestte. De kerk is prachtig hersteld. We kregen een rondleiding van een gids. Omdat wij de enige Engelstalige bezoekers waren, was het een privé rondleiding. Het was erg interessant. Deze barokke kerk is ook weer erg uitbundig gedecoreerd. Er worden veel huwelijken gesloten. We hebben ook de Cripta en het Museo bezocht.
Teatro Massimo Vittorio Emanuele ligt aan de Piazza Verdi, aan het eind van de Via Marquesado. Het is het grootste theater van Italië en op 3 na grootste van Europa. Het theater heeft een perfecte akoestiek, er zijn veel voorstellingen, zowel opera als concerten. Tijdens de rondleiding kwamen we in de foyer, de theaterzaal, de koninklijke loge en in de ronde ruimte met bijzondere akoestiek. De gids ging bij de muur staan en was goed te horen. Wie op de middenstip ging staan, hoorde de galm van zijn eigen stem, maar anderen konden hem niet verstaan.
Na de lunch zijn we naar de Catacombe dei Cappuchino gegaan. De catacombe is onder een abdij van de Capucijners. Het klooster is nog in gebruik. In de 16e eeuw had het klooster onvoldoende plaats op het kerkhof. Er zijn toen extra crypten gebouwd in de catacomben. In 1599 is de eerste monnik gemummificeerd en in de catacombe geplaatst. Later zijn er ook anderen van buiten de orde geplaatst. De lichamen van de doden werden gedehydrateerd op de rekken van keramische pijpen. De laatste monnik is in 1871 bijgezet. Er zijn ruim 8000 mummies, waaronder ook kinderen. In 1880 is de catacombe gesloten, maar er bleven toeristen en nabestaanden van de mummies komen. De catacombe is nu toegankelijk voor publiek, er waren gisteren veel bezoekers. Het was een heel vreemde ervaring door de lange gangen met mummies te lopen. Sommigen waren op een speciale manier rechtop gezet, anderen lagen in glazen kisten of in nissen. Er mochten geen foto’s gemaakt worden, maar niemand had die behoefte ook. Buiten was een fotoboekje te koop. Maar ook dat was macaber. De catacombe was buiten het centrum. Het was goed om een stuk te wandelen na deze ervaring, die we niet hadden willen missen. De terugweg ging door een oude wijk met veel achterstanden. De Mercato Pulci, een ‘antiek-rommelmarkt’ lag aan het eind van de wijk. In een soort garageboxen werd allerlei prullaria verkocht.
Ons laatste doel was Piazza Bellini in het historisch centrum. Aan deze mooie piazza liggen drie kerken, Chiesa di San Cataldo, Chiesa di Santa Maria dell’Ammiraglio en Chiesa di Santa Caterina. We hebben ze alle drie kort bezocht, het waren wat kleinere kerken. In de Santa Maria zaten bruiloftsgasten te wachten op de bruid.
Vanmorgen zijn we vroeg opgestaan. Om kwart over zes zijn we vertrokken naar de haven van Palermo naar de veerboot naar Sardinië. Het was maar 3 kilometer en geen verkeer op de weg. We moesten voor 7 uur inchecken. Eerst werden de vrachtwagenopleggers ingescheept, daarna de auto’s en de campers. Het is een grote veerboot. De overtocht naar Sardinië duurt twaalf uur. We zitten nu lekker op het achterdek. Vanavond om 9 uur zijn we in Cagliari op Sardinië.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Mooi verslag en foto’s

Jacques 2024-05-28 15:56:10

Wat een afstanden! Ik besefte niet dat Sicilië alleen al zo groot is, hoewel ik er wel een keer ben geweest. De voorbereiding van deze reis moet echt maanden hebben gekost!

Marion van Sinttruije 2024-05-28 17:00:17
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.