De zuidwestkust van Portugal

Portugal, Arjezul

De afgelopen dagen hebben we de zuidwestkust van Portugal verkend. We hebben veel kliffen, baaien en stranden bezocht. De kuststreek is beschermd natuurgebied, Parque Natural de Sudoeste Alentejano e Costa Vincente tussen Burgau en Sines.
Dinsdag waren we in Lagos, ten oosten van het natuurpark. We waren eerst naar het stadje gegaan, vanaf de camping was het een kwartiertje lopen. In de stad werden voorbereidingen getroffen voor het 450-jarig bestaan. Overal stonden busjes en er werd druk gewerkt. Helaas was het daarom moeilijk om de bezienswaardigheden te bekijken. Het beeld van Hendrik de Zeevaarder was ingebouwd en ook op de Mercado de Escravos, de eerste slavenmarkt van Europa, stond het vol met kraampjes en werklui. We hebben door het gezellige centrum gewandeld en zijn daarna over de Avenida dos Descobrimentos, Laan van de Ontdekkingen, teruggewandeld. De naam van de Avenida verwijst naar de schepen die in de vijftiende en zestiende hier vandaan uitvoeren naar Afrika, Azië en Amerika en met schatten terugkwamen. Eerst waren het ontdekkingsreizen, later handelsreizen, waaronder ook slavenhandel.
Aan het eind van de Avenida kwamen we bij rotsen met mooie baaien en stranden. Door de grotten konden van het ene strand naar het andere lopen. Als het vloed is, levert dat natte voeten op. We hebben onze voeten droog kunnen houden. Lagos was het eerste strand van de zuidwestkust dat we bezochten.
Donderdag hebben we vijf mooie stranden bezocht. Sommige kort, andere wat langer. We zijn begonnen in Sagres bij het Fortaleza. Dom Henrique, Hendrik de Zeevaarder, verbleef hier 40 jaar om zijn plannen om de wereldzeeën te verkennen te beramen. Het fort werd verwoest door de grote aardbeving van 1755. Het huidige fort is daarna gebouwd. Het fort staat aan het begin van een klif. Achter de poort is een mooi wandelgebied over de klif.
Vanaf Sagres was het een kwartiertje rijden naar Cabo de Sāo Vincente, de zuidwestpunt van het Europese vasteland. Deze kaap werd in de oudheid als het einde van de bewoonde wereld gezien. Het is een indrukwekkende rotskaap met steile wanden van meer dan 60 meter hoog. De 28 meter hoge vuurtoren zendt het sterkste licht van Europa uit.
Na Cabo de Sāo Vincente zijn we naar Praia de Armado bij Carrapateira gegaan. Aan de ene kant van de baai hadden de rotsen een prachtige rode kleur. Op de klif waren een paar restaurantjes en een surfsport-winkel. Er wordt op deze stranden veel gesurft. We waren van plan om over de kliffen te gaan rijden, maar helaas verboden voor campers! In plaats van het rondje over de kliffen, zijn we naar Praia de Monte Clérigo gegaan. Dit strand was anders, wel kliffen, maar minder spectaculair met. Er waren meer duinen.
Praia de Arrifana was het laatste strand waar we gisteren zijn geweest. Op de klif staan de overblijfselen van een Moors kasteel. De muur is het enige dat er nog staat. In Arrifana waren ook weer hoge kliffen waar de golven tegenaan sloegen. Onderaan een klif was een haven.
Van Arrifana was het 16 kilometer naar camping Parque de Campisno do Serrāo in Aljezur. Dit witte dorp, zoals veel dorpen die we tot nu toe hebben gezien in Portugal, hadden we ook al gezien toen we op de berg Fóia waren. Toen het ‘s avonds helder was, zagen we het dorp met de oceaan erachter liggen in de verte. Nu zagen we in de buurt van Aljezur de Fóia weer. We hebben overnacht op Parque do Serrāo. Een bijzondere camping met rijen eucalyptusbomen.
Vandaag was het eerste strand Praia de Odeceixe. Dit mooie strand ligt aan de monding van de rivier de Ribeira de Seixe. Aan de ene kant is het rivierstrand, aan de andere kant oceaanstrand. Bij eb kan de rivier overgestoken worden. Ook in Zambujeira do Mar mondde een riviertje uit op het strand. Aan het zand op het strand was te zien dat bij vloed de oceaan tot aan de monding kwam.
De volgende stop was bij de mooiste kliffen die we gezien hebben. Cabo Sardāo bij het plaatsje Cavaleiro bestaat uit verschillende hoge kliffen. Het was er erg druk, de Cabo is een bezienswaardigheid. Het uitzicht vanaf de kliffen is spectaculair.
Toen we naar Vila Nova de Milfontes reden, zagen we verschillende ooievaarsnesten op een rij. In Vila Nova hadden we vanuit het stadje een mooi uitzicht op het strand. Daarna hebben we door het historische deel van de stad gewandeld.
Om half drie waren we op camping Campismo de Porto Covo, een havenplaatsje. We hebben de rest van de middag bij de camper doorgebracht. Vanavond zijn we naar Porto Covo gewandeld en hebben we eerst wat rondgekeken. Daarna zijn we vis gaan eten in restaurant Doce Mar. Het was een erg lekkere tarbot!
De afgelopen dagen hebben we op 10 plaatsen kliffen, baaien en stranden bezocht. In totaal hebben we van Lagos naar Porto Covo 218 km gereden. Elke baai, strand of klif had weer iets anders. Het was leuk om te doen!

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.