Het ontbijt in het hotel is fantastisch en wat leuk was, is dat de placemats papieren plannetjes van de stad zijn met daarop de toeristische highlights. Thuis vond ik de focus niet om mij op deze trip te concentreren, maar plots was ik weer helemaal terug bij de les 😀
Ik ben ook nog aan de receptie een gedetailleerd plan van de stad gaan vragen en daar stonden nog meer highlights op. Ik heb mezelf even aan het werk gezet en in 15’ heb ik heel onze dag in elkaar gestoken. Het stadscentrum is niet zo groot en we konden alles wandelend doen.
Om de hoek van het hotel hadden we al de eerste stop met de Coöperatieve Bank. Dat is een pareltje en bezit de vrolijkste gevel van het centrum. De architect wilde een Sloveense bouwstijl ontwikkelen door traditionele, volkse motieven te combineren met het beste van de moderne stijl. Dit project is zijn ideologisch statement. Men begon met de bouw ervan in 1921 en het vertegenwoordigt een unieke mix van etnografische details en jugendstil, met opzichtige chevrons (visgraatmotieven) en kronkelende lijnen rond de erkervensters in de gevel. Het kleurenpatroon met blauw, geel en baksteenrood is geïnspireerd door borduurwerk op het Sloveense platteland. Ook de invloed van patronen uit de Slavische volkskunst is duidelijk zichtbaar. Tegenwoordig is hier het Sloveense kadaster gevestigd. Tijdens de werkuren kan je even binnenstappen om de extravagant gedecoreerde hal te bewonderen, maar niet tijdens het weekend 🤷♀️
Begin 20ste eeuw was de jugendstil de belangrijkste bouwstijl in Ljubljana. De typische decoratieve details van die stroming zijn nog terug te vinden op veel flatgebouwen in het centrum van de stad.
Het Preserenplein ligt tussen de oude stad en de 19de eeuwse wijken op de westoever van de rivier de Lubljanica en het plein is in veel opzichten het symbolische hart van de stad en is genoemd naar France Preseren, de romantische dichter van wie de patriottische verzen de ontwikkeling van een Sloveens nationaal bewustzijn stimuleerden. De dichter werd vereeuwigd in een standbeeld op het plein, met een dichtbundel in de hand en vergezeld met een schaars geklede muze met een lauwertak. De onthulling van het beeld in 1905 was een belangrijke politieke gebeurtenis die duizenden patriottische Slovenen op de been bracht terwijl de stad nog tot het Habsburgse Rijk behoorde. Rond het plein staan enkele van de mooiste jugendstilgebouwen van Ljubljana.
De architect Joze Plecnik drukte zijn stempel op de stad. Zijn origineelste werk is de drievoudige brug: een autobrug die geflankeerd wordt door twee voetgangersbruggen met stralend witte balustrades en elegante lantaarns. Ondertussen werd het hele historische gebied quasi volledig autovrij gemaakt en zijn het bijgevolg drie voetgangersbruggen geworden. Het is zeer moeilijk om die bruggen te fotograferen en ik heb een goede foto op het internet gevonden, die van hogerop genomen werd. We gingen later op de dag het huis van de architect bezoeken en dat was fantastisch, mede door de bevlogen en vloeiend Engels sprekende gids die we hadden. Je moet het huis verplicht bezoeken in een tour, maar het was een echte meerwaarde!
Ook de Universiteitsbibliotheek is van zijn hand en we gingen een kijkje nemen in de prachtige leeszaal.
Wat Gaudi is voor Barcelona is Plecnik voor Ljubljana.
Het gebouw van Centromerkur op het plein werd in 1903 gebouwd door de Oostenrijkse architect Friedrich Sigismundt als warenhuis. Boven op het gebouw staat een beeld van Mercurius, Romeinse god van de handel.
Nu is er de luxueuze kledingzaak Galerija Emporium gevestigd. Het interieur bevat nog schitterende jugendstildetails, zoals de vrouwenhoofden onder aan de Y-vormige trap en enkele mooie lampen erboven.
Ertegenover staat het Hauptmanhuis van midden 19de eeuw. Het werd in 1904 gerenoveerd door de belangrijkste jugendstilarchitect van de stad, Ciril Metod Koch. Door de groene en turkooizen tegels is het een prachtig voorbeeld van de door Wenen geïnspireerde decoratiestijl uit die tijd.
Net daarachter (Wolfova 4) draagt een gebouw een reliëf van de 19de eeuwse schoonheid Julija Primic, die door een nepraam op de eerste verdieping kijkt. Zij was een onbeantwoorde liefde van Preseren, de dichter vanop het plein, en een obsessie die de kenmerkende melancholie in zijn werk veroorzaakte.
Tussen de bedrijven door liepen we ook op de biologische boerenmarkt die elke zaterdagochtend gehouden wordt. Dodelijk voor ons met alle gratis proeverijen! We vliegen enkel met handbagage en ik had bij vertrek nog 900 g over, maar dat is nu dus volledig achterhaald 😂
En die sloebers verpakken hun honing, pesto’s, olietjes ook in flesjes en potjes van 100 g/ml zodat ze meekunnen in de handbagage.
Rond 17u waren we rond en we lieten ons neervallen in een leuke drink- en eetgelegenheid die we ‘s ochtends al hadden opgemerkt. We verwenden onszelf met een cocktail en een oesterke en aten daarna een fantastische ravioli met pompoen, salie en hazelnoten. Geen dessert, want we kochten op onze route een mini potica. Dit is een Sloveens cake-achtig gebak waarbij sandwichdeeg opgerold en vaak gevuld wordt met een noten- of zadenpasta. De traditie zegt dat elke goede huisvrouw haar eigen recept heeft. Ik had daarover gelezen op het plannetje en moest dat natuurlijk proeven. Op de hotelkamer maakte Frie ons een theetje en deelden we de lekkere en beetje smeuïge potica met, in ons geval, een kaneelsmaakje👌
Dat het een schone dag was!
Geschreven door Annicks.traveladventures