Jaipur is de grootste stad van Rajasthan, en het is eveneens de hoofdstad van de deelstaat. Er wonen zo’n 2,5 miljoen mensen. De stad is relatief jong en werd in 1727 gesticht door Maharadja Jai Sing II die er zijn hofhouding naartoe verhuisde toen het fort van Amber (11 km van Jaipur) te klein werd. Het stadsplan voor de nieuwe stad is strak, met relatief brede lanen en boulevards.
In het midden van de 19de eeuw werd ook Jaipur te klein, en werd er begonnen met de bouw van stadswijken buiten de stadsmuren. De “oude” nieuwe stad, omgeven door de stadsmuur, is nog steeds het centrale hart van het grotere Jaipur. Het is een labyrint van fascinerende bazaars, weelderige paleizen en historische bezienswaardigheden en biedt een mix van het oude en het moderne. In de kleurrijke straten verdingen olifanten, kamelen en motorfietsen elkaar en lopen de ouderen met tulband naast de jongeren in jeans. De stad is ook een van de grootste juwelierscentra van India en wordt ook wel de “roze stad” genoemd. Toen in 1876 Edward VII, de prins van Wales, de stad een bezoek bracht, werd deze voor de gelegenheid helemaal in het (zalm)roze geschilderd, de traditionele kleur voor gastvrijheid van de Rajputs.
We begonnen de dag met een bezoek aan het fort. Het werd gebouwd
in 1592, in opdracht van Radja Man Singh, en werd later nog verder uitgebreid door Radja Jai Singh I. Het is een kolossaal, indrukwekkend bouwwerk (4 km2!), tegen de heuvel gebouwd, in 4 niveaus, elk met hun eigen functie en binnenplaats. Het fort wordt elke dag door gemiddeld 5000! mensen bezocht en is Unesco werelderfgoed.
Er zijn drie manieren om vanaf de parking naar het fort te geraken: per jeep, op de rug van een olifant of te voet. Wij kozen voor het laatste. Onze gids van de dag was een uiterst excentrieke mens met veel oog voor fotografie. Hij gaf ons veel tips om de beste standpunten te kiezen voor het maken van onze foto’s en aarzelde niet om de camera of telefoon te vragen en zelf een foto te maken. Het werd dan ook een geweldige fotoshoot gisteren en Steven heeft mij moeten helpen om een selectie te maken voor deze blog. Keuzestress!
Na het fort ging het naar Jantar Mantar. Maharadja Sawai Jai Sing II was enorm gefascineerd door astronomie en liet daarom net buiten het City Palace een astronomisch observatorium bouwen, met allerlei instrumenten om de bewegingen van de aarde, de zon en de sterren in kaart te brengen. Vele instrumenten werken nog steeds! Het complex ziet er wat futuristisch uit en heeft ook de grootste zonnewijzer ter wereld. We werden niet echt wild van deze spot.
Centraal in de oude stad ligt het City Palace, het koninklijk paleis dat tussen 1729 en 1732 door Sawai Jai Singh II gebouwd werd. De huidige Maharadja en zijn familie wonen nog in een deel van het complex, en voor een forse meerprijs kan je enkele voor het grote publiek afgeschermde ruimtes en meer exclusieve vertrekken bezoeken. De Maharadja wil het aantal bezoekers sterk inperken in zijn mooie paleis en vandaar die zeer hoge toegangsprijs. De Indiërs betalen normaal gezien maar een fractie van wat buitenlanders betalen om toeristische attracties te bezoeken, maar ook voor hen hier een zeer hoge prijs voor een kaartje. Lieven en Echa verkozen om dit bezoek te skippen en werden door de gids ondergebracht in de hippe bar van het paleis. Steven en ik konden dit niet laten passeren. To be FOMO or not to be FOMO... 🤣
En wat hebben we genoten van dit bezoek! We waren er bijna alleen en de gids heeft zich helemaal gesmeten met ons. De foto bvb van mij in de blauwe zaal werd genomen door hem. Een onvergetelijk bezoek ❤️
De eye-catcher van de stad is de facade van het roze Hawa Mahal, het Paleis der Winden. De kunstminnende vorst en mecenas die het gebouw liet oprichten, aanbad Krishna en droeg de Hawa Mahal aan hem op. Velen geloven dat het paleis eruitziet als de kroon op Krishna’s hoofd. We hebben het niet bezocht, maar de gids liet de chauffeur speciaal rondrijden bij het begin van de dag, omdat het licht dan het mooist op de facade valt. Echt een man naar mijn hart!
Na de obligatoire winkelstop afgewimpeld te hebben, namen we afscheid van de gids en de chauffeur. We verkozen in de stad te blijven en de rest van de dag in alle vrijheid door te brengen. Zalig langs de bazaars struinen, leuke en heerlijke late lunch op een rooftopterras van een backpackershotel en een wandeling terug naar ons hotel. Het is goed van af en toe wat te bewegen na de lange autoritten. We hebben ons nog wat kunnen ontspannen in het hotel en Steven en ik deden dit al zwemmend. We sloten deze prachtige dag af in een hippe Italiaanse bar-restaurant van een hotel. We hebben er heerlijk gegeten en ook heel erg genoten van het decor, de cocktails, de fancy sfeer... Ik weet het, we zijn luxe-avonturiers 😉
Op één van de foto’s zien jullie het kindje met de zwarte ogen. We zien dat hier dikwijls bij kinderen. Onze gids in Dehli zei dat men dit doet om de ogen van de kinderen groter te doen lijken en dus ook mooier. Maar ik heb dat ook eens opgezocht en zoals ik al dacht, zit er meer achter. Ze maken hun kohl hier zelf en eigenen daar medicinale krachten aan toe. Er zit oa sandelhout, sap van een plant, wonderolie en geklaarde boter in. Allemaal gebruikt in Indiaase therapieën, zoals in ayurveda en siddha. Maar zelfgemaakt is niet altijd beter en hun formules zouden ook eerder ongezonde ingrediënten bevatten (sulfides, roet,...) Het zou ook helpen tegen een ‘slechte oogopslag’ (het boze oog)
We verlaten het indrukwekkende Rajasthan en zijn zowaar op weg naar Agra, de stad waar de Taj Mahal staat. De Taj bezoeken we dinsdagochtend bij zonsopgang. Hoewel de Taj de aanleiding voor deze reisbestemming was, ben ik toch blij dat we de Taj niet onmiddellijk konden bezoeken. Het is gelijk iets waar je als reiziger moet naar toe groeien hier, want niemand minder dan, jawel Shah Jahan liet deze parel bouwen. Het liefdesmausoleum prijkt reeds lang on top of my bucketlist en ik vind het spannend dat dit moment nu echt dichtbij gekomen is. I’m counting my blessings 🤲
Geschreven door Annicks.traveladventures