Dorgali

Italië, Durgali/Dorgali

Gisterenvoormiddag reden we naar Serra Orrios, wat wel wat voeten in de aarde had. De gps stuurde ons steeds maar verkeerd en er was geen telefoonontvangst om iets op te zoeken, maar gelukkig zagen we een lokale motard aan wie we het konden vragen. Die man had er nog nooit van gehoord🤣, maar hij had wel ontvangst op zijn telefoon en toonde het mij op google maps😅 Serra Orrios is een Nuragisch dorp op een tiental kilometer van hier. Dit voormalig dorp uit de Bronsttijd is vrij goed bewaard gebleven en is omgeven door eeuwenoude olijfbomen. Er zijn restanten van zo’n vijftig ronde woningen, een tweetal tempels en enkele gemeenschapsruimtes. Muren van gestapelde keien met als dak waarschijnlijk gestapelde balken, bedekt met plantaardig materiaal. Sonia leidde ons rond aan de hand van het foldertje en met wat fantasie konden we er ons toch iets bij voorstellen hoe het vroeger moet zijn geweest. De Nuraghen leefden vermoedelijk vanaf enkele eeuwen voor Christus op Sardinië. Het bulkt hier op het eiland van deze vindplaatsen en we bezochten zeker niet de beste plaats, maar toch blij dat we het gedaan hebben. Ik vond op het internet een mooie luchtfoto van de site. Na een verfrissend drankje keerden we terug naar ons stadje en deden wat boodschappen voor de lunch thuis. Dat was alweer een heerlijk maal! Na een uurtje rust gingen Sonia en ik naar het archeologisch museum van Dorgali. We konden dat gratis doen met ons ingangsticket van deze ochtend. Konden wij toch niet laten liggen he?
We doorkruisten ook het hele stadje en deden hier en daar een winkeltje. Dorgali is bekend voor zijn kunstnijverheid: mooie messen, filigrain oftewel fijn goud- of zilversmeedwerk en keramiek. Op de keramiek zie je meestal de pavoncello sarda afgebeeld. Op bedspreien en kussens, op waterkannen en ontbijtbordjes, de pavoncella sarda duikt overal op in Sardinië. Deze gestileerde afbeelding van een kievit is dan ook hét symbool van het eiland. Het afbeelden van de pavoncella is een gebruik dat al een hele tijd terug gaat, al lijkt niemand precies te weten hoe lang. Of waarom de keuze op de kieviet is gevallen. De meest gegeven verklaring is dat die staat voor vruchtbaarheid, een rijke oogst en voorspoed. En daar kun je nu eenmaal nooit genoeg van hebben.
Voor gisterenavond had ik een restaurant geboekt in een hotel met een prachtige view en alweer uit de Lonely Planet. Lokale keuken en zeer schappelijk van prijs. We hadden een superleuke avond!
Jullie kunnen uitkijken naar een mooi blogje morgen, want er staat een specialleke op het programma😍

Geschreven door

Al 7 reacties bij dit reisverslag

Zo’n sites hebben wij ook al op veel plaatsen bezocht. Altijd wel eens interessant!

Kim 2022-09-21 06:48:56

Benieuwd ! Ik kijk elke dag uit naar jullie verhaal ! Groetjes aan Sonia en Michel !

Christine V 2022-09-21 07:47:46

Fijn dat jullie genieten. Annick, je hebt zoals altijd, alles prima voorbereid. 👍

Kristine 2022-09-21 09:00:19

Annick ,je hebt zeker nog een mooie toekomst na het einde in domino. Misschien flexijob als reisleider want ik heb nog nooit zo een multivalente reisgids gehad. Proficiat

Annie De Graeve 2022-09-21 14:28:41

Ik was deze morgen zo geboeid aan het lezen dat ik bijna vergat van de trein te stappen 😱. Laat staan dat ik nog tijd had om te antwoorden. Fantastisch gewoon. Ik laat er zelfs mijn krant voor 🤭. Ik kijk nu al uit naar morgen. Groetjes

Pascale 2022-09-21 16:56:19

Weeral mooi reisverslag en leuke foto,s Bedankt

Rudy.de.smedt1@telenet.be 2022-09-22 07:21:33

Prachtig reisverslag en foto's! Geniet er nog van X

Christelle 2022-09-22 13:58:27
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.