Jodhpur, de blauwe stad

India, Bikaner

Zo’n 30 km van Bikaner ligt de Karni Mata Tempel, in de stad Desnoke.
Karni Mata was een krijgster die gezien werd als de reïncarnatie van de godin Durga, de krijgsgodin van het Hindoeïsme. Ze werd al tijdens haar leven geëerd, en na haar plotselinge verdwijning werden verscheidene tempels in haar naam gebouwd, waaronder deze tempel in Desnoke. Hoewel de bijnaam van deze tempel (Rat Tempel) al iets doet vermoeden, bereidt weinig je voor op het effectieve bezoek: er leven ongeveer 25.000 ratten, overal krawietelend.
Het lokale verhaal gaat dat deze ratten de reïncarnaties zijn van de soldaten die het leger tijdens een grote strijd verlieten. Voor desertie gold toendertijd de doodstraf, maar Karni Mata spaarde hun leven en veranderde hen in ratten, die in haar tempel mochten verblijven.
Echa zag het echt niet zitten om op kousevoeten tussen die ratten te lopen en is niet mee binnen gegaan. Ook wij moesten even slikken (en ondergetekende niet in het minst😱) toen we de spelende, vechtende en door elkaar rennende ratten probeerden te ontwijken. De geur,die daar hing zit sowieso voor eeuwig in ons geheugen gebrand.
Alle ratten worden als heilig gezien, maar er lopen ook enkele witte exemplaren rond, die de reïncarnaties van Karni Mata en haar vier zoons zouden zijn. Deze ratten zijn dan ook heiliger dan de zwarte ratten, en betekenen extra goed karma. Helaas, we hebben er geen gespot. Er liep wel een rat over mijn voeten en toen een Indische man zag hoe erg ik geschrokken was, kwam hij mij vertellen dat ook dit ‘real good karma’ was 🙏
De adrenaline gierde door mijn lijf in dat tempelke! 🤣
De tempel zoals die nu te zien is, werd pas in de vroege jaren van de 20ste eeuw voltooid en is gebouwd in een late Mogolstijl, met een marmeren façade waar zilveren deuren ingelegd zijn die legendes over de godin vertellen.
Deze tempel wordt beschouwd als een van de meest bijzondere in de wereld en komt vaak aan bod in documentaires over India. We hebben alle drie na afloop onze kousen weggegooid en onze voeten ontsmet met Dettol (Echa en ik kochten elk een flesje in Dehli) Het was griezelig, maar onvergetelijk!
En vandaar ging het in rechte lijn naar Jodhpur. Dit is de tweede grootste stad van Rajasthan (na Jaipur) en is een grote toeristische trekpleister omwille van paleizen, forten, tempels en het omliggend woestijnlandschap. Het wordt ook wel de ‘Blauwe Stad’ genoemd. Erg veel huizen, vooral dan in het oudere gedeelte van de stad zijn in het blauw geverfd. Waarom dit precies is, is niet echt duidelijk. Volgens het ene verhaal geeft de kleur aan dat het huis in kwestie bewoond werd of wordt door iemand van de Brahman (eerste) kaste. Een andere legende vertelt dat de huizen blauw zijn als verwijzing naar Krishna, de enige god die door de eerste Maharadja werd vereerd. En volgens nog een ander verhaal zou de blauwe kleur de muggen buitenhouden.
Wat er ook van zij, de blauwe kleur geeft de stad een bijzondere uitstraling.
Bij aankomst in het hotel stond de gids ons al op te wachten en reden we na een snelle lunch naar onze eerste stop: Jaswant Thada, dat ook wel de Taj Mahal van Marwar wordt genoemd. Het is een mausoleum dat in eerste instantie in 1899 door Marahaja Sardar Singh gebouwd werd als grafmonument voor zijn vader, Maharadja Jaswant Singh II. In latere jaren zijn er 3 andere grafmonumenten van opvolgers bijgezet, en is deze locatie ook gebruikt voor de crematies van de koninklijke familie van Marwar. Niet ver daar vandaan ligt het imposante Mehrangarh Fort en dit is één van de grootste forten in India. Het werd rond 1460 gebouwd door de leider van de Rathore clan, Rao Jodha. Het meeste van het fort zoals het er vandaag bij ligt, stamt echter uit de periode van Maharadja Jaswant Singh (1638- 1678). Het fort ligt op een heuvel in het centrum van Jodphur, en ligt daarbij ongeveer 125 meter boven de stad. De totale oppervlakte bedraagt zo’n 5 km2. Je gaat met een lift omhoog en dan vindt je verschillende paleizen, omringd door uitgestrekte tuinen. Het zicht vanaf het hooggelegen fort biedt een prachtige view op Jodhpur.
Het fort is gebouwd van materiaal dat gehaald werd uit de rotsen van de heuvel waar het op ligt. Binnen het fort vind je verschillende paleizen en tempels die bekend staan om hun bijzondere beeldhouwwerken en binnenplaatsen. Eén tempel is gebouwd ter ere van de godin Chamunda Mataji, de favoriete godin van Rao Jodha. We zagen enkele zeer indrukwekkende vertrekken en kamers van de koninklijke familie, en ook een zeer grote collectie artefacten uit de rijke geschiedenis van het fort.
Aan de Loha Pol van het Mehranargh-fort zagen we een reeks handafdrukken van de koninginnen van maharadja Man Singh, die zich hier in 1843 op zijn brandstapel stortten om te ontkomen aan de status van weduwe, die toen nog als een stigma gold. Vandaag de dag raken toeristen deze handdrukken eerbiedig aan als een teken van respect aan de overleden zielen.
Toen we het fort verlieten was het zo goed als donker (18u) en zijn we nog naar het hart van de stad gereden voor een blik op de klokkentoren. Maharadja Sardar Singh liet tijdens zijn regeerperiode (1880-1911) in de oude stad een klokkentoren bouwen: Ghanta Ghar en ‘s avonds is die mooi verlicht.
Net naast de klokkentoren vind je de Sardar Bazaar, waar we nog even in de kleine straatjes hebben gelopen. Er zouden 7000 winkeltjes zijn! Ook daar wemelde het van de bedrijvigheid. En zoals bijna elke avond zijn we dan nog gaan eten in een restaurantje uit de Lonely Planet, ergens in de buurt. En dat was weeral top voor een appel en een ei (4€ pp) Ik at vandaag eens een pizza Indische stijl (fried paneer tikka) Opnieuw een topdag, zonder regen en lekker warm 🌞
Dankjewel voor de fijne reacties op de blog en de foto’s. We fotograferen hier alle vier, maar het zijn vooral de foto’s van Echa en mij die jullie te zien krijgen. Van de andere foto’s krijg ik thuis een selectie voor het album. Ik ben al zeer benieuwd. De eerste dagen had ik schroom om de mensen te fotograferen, want dat is niet altijd vanzelfsprekend. Maar sinds ik geacclimatiseerd ben, gaat het beter en beter. Ik kom in mijn ‘elan’ en vraag het gewoon zeer vriendelijk. Dat helpt in 99% van de gevallen! Ik ben er mij van bewust dat ik veel tekst en foto’s post, maar we zien ook zoveel mooie dingen. Ik doe het ook voor mezelf, want ik bekijk na mijn reizen geregeld nog eens mijn blogs en fotoalbums. Het houdt de reisherinneringen levend en mijn geheugen wordt er ook niet jonger op... So please forgive me 😘

Geschreven door

Al 11 reacties bij dit reisverslag

Die foto’s ....wauw !!! De 🐀 daar in tegen 😱

Chris 2019-11-16 17:35:09

Ik zou mijn ziel uit mijn lijf geroepen hebben in jouw plaats met die rat over mijn voeten! 😳😱😨 Forgive you voor tekst en foto’s? Zotteke! Ik geniet er van 😘

Anik 2019-11-16 17:41:24

Vergeten zeggen: Jouw foto’s worden steeds mooier 😘

Anik 2019-11-16 17:44:02

Alweer prachtige foto’s die de heel zorgvuldige en bijzondere tot de verbeelding sprekende tekst en uitleg illustreren , dank je wel Annick om uw passie door te geven 😍

Corinne 2019-11-16 18:06:57

Amai wat een verhaal weer! Geniet maar verder. xxx

Tieneke 2019-11-16 19:05:04

Je mag dan toch wel geen schrik hebben van ratten,denk moest er een over mijn voeten gelopen zijn dat ik zou geroepen hebben 😂 😂😂. Schrijf en post jij maar veel foto's is interessant en zo zie ik ook iets van de wereld.😁😁😉

Natuur B 2019-11-16 19:39:15

WOW WOW WOW..... Echt prachtige foto om van mee te genieten, behalve de ratten die laat je maar daar 😉

Sarah 2019-11-17 01:55:33

ANNICK, echt heel prachtige foto's EN Proficiat dat je de ratten getrotseerd hebt!

Rita Pardon 2019-11-17 06:59:15

Och super! Die ratjes zien er nog OK uit :-))) blijf jij maar schrijven en posten, ik word er blij van 😘

Christelle 2019-11-17 11:01:52

Tis u vergeven !!! Maar hij u vooral niet in het is weer zalig om uw avontuur te lezen. De details en de foto’s brengen mij ook tot in India ... ik geniet mee 😘

Chantal 2019-11-17 14:28:23

Respect! Denk niet dat ik de ratten zou durven trotseren.... alhoewel,... prachtige foto’s. Mooi verhaal.

Pascale 2019-11-18 18:03:21
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.