Zijn jullie klaar voor een citytrip naar Reykjavik? Wij, dat zijn Danny zijn dochter Kaat en ik, in elk geval V.O.L.L.E.D.I.G! Ik had eens zin in een echte winterse citytrip met sneeuw en al😉 ‘s Werelds meest noordelijk gelegen hoofdstad is super hip en heeft veel te bieden. En we denken een goed moment gekozen te hebben voor onze trip, want vandaag start het Winter Lights Festival van Reykjavik en dat duurt tem zondag. Dit is een jaarlijks evenement waarbij zowel de winter als het groeiende zonlicht na een lange periode van duisternis gevierd worden. Het programma omvat een klein lichtfestival, culturele en outdoor activiteiten. IJsland heeft een bijzondere keuken en twee foodies samen op stap levert ongetwijfeld culinair vuurwerk op. We plannen ook nog enkele bijzondere uitstappen, dus het belooft een gevarieerde trip en blog te worden😉 En we huurden een mooie studio in het hart van Reykjavik via Airbnb, waarvan jullie enkele foto’s zien.
Toen stamhoofd Ingólfur Arnarson in het jaar 870 IJsland zag liggen op zijn reis uit Noorwegen, gooide hij twee kostbare houten balken overboord en zwoer zich te vestigen waar ze aanspoelden. Ze werden teruggevonden in een brede, vruchtbare inham vol stoom in het zuidwesten, die Ingólfur Reykjavik, vertaald Rookbaai noemde. Stoom was voor de Noren een redelijk onbekend fenomeen.
Het gebied van de hoofdstad Reykjavik omvat het stadscentrum, plus een aantal voorsteden. Het kleine centrum bestaat uit een historische kern van lanen bij de oude haven en is gemakkelijk in één dag te voet te bezichtigen. De gemeentegebouwen zijn van steen of beton om ze tegen de harde wind te beschermen, maar het gebied bestaat grotendeels uit woonwijken met oude houten huizen die met (vaak gekleurde)golfplaat tegen de invloed van het weer zijn beschermd.
IJsland telt ongeveer 360.000 inwoners, waarvan een derde in Reykjavik leeft. Maar jaar na jaar stijgt het aantal toeristen dat het intrigerende eiland bezoekt. Ze komen het hele jaar rond, maar het hoogseizoen loopt van half juni tot eind augustus. Rond midzomernacht gaat de zon bijna niet onder. Wij zouden normaal gezien 7,5 uren zonlicht moeten hebben nu (van 10u tot 17u30) IJsland heeft geen leger of zeemacht en de inwoners houden totaal niet van wapens. Zelfs de politiemannen en vrouwen dragen er geen. Of het nu aan het gebrek aan wapens of de goedaardige natuur van de mensen ligt, het misdaadcijfer is laag en geweld komt weinig voor. En als er al eens een moord gepleegd wordt (gemiddeld 1 á 2 per jaar) liggen psychische problemen of drankmisbruik meestal aan de basis.
Nog een leuk weetje: Onderzoek wijst uit dat meer dan de helft van de IJslanders gelooft in elfen, trollen en spoken. Het Huldufolk (het verborgen volk) wordt hier zeer ernstig genomen en het is ongepast en respectloos om er om te lachen. Zo werd ooit de aanleg van een nieuwe weg gestopt, omdat de mensen geloofden dat er op die specifieke plaats elfen leefden en ze zouden gestoord worden door de werken. Men zocht koortsachtig naar een oplossing en schakelde de hulp in van een vrouw, die met het volk kon communiceren. De elfen hadden meer tijd nodig om te verhuizen en die werd hen ook gegeven! Iets gelijkaardigs gebeurde met de aanbouw van een winkelcentrum.
IJsland is niet de meest logische naam voor dit eiland, hoewel het vlak bij de Noordpool ligt. Het klimaat is namelijk veel milder dan je zou denken. Daar zorgt de Golfstroom voor, een warme zeestroming die haar oorsprong vindt in de Golf van Mexico en helemaal tot aan IJsland komt. Omdat vooral het zuiden en westen van IJsland te maken hebben met deze golfstroom, ligt de temperatuur hier 's winters meestal stukken hoger dan in plaatsen op de wereld die een gelijke noordelijke ligging hebben. De lauwe lucht die de Golfstroom met zich meevoert, komt vervolgens in contact met de koude poollucht. Dit zorgt ervoor dat het weer in IJsland vaak stormachtig en erg wisselvallig is. Een bekend IJslands grapje is dat wanneer het weer je niet bevalt, je gewoon vijf minuutjes moet wachten. Het weer kan hier zo bar zijn, dat muggen er amper in slagen om te overleven op het eiland. Er leven sowieso maar een goeie 5% van de insectensoorten, die voorkomen in andere Europese landen. Tijdens de zomer zouden er wel veel wespen zijn. Wind- of Stormland zou een betere naam geweest zijn, want er bestaan minstens 100 Ijslandse woorden voor wind. De IJslanders gaven hun land zelf een bijnaam: Rokrassgat, wat zoveel betekent als ‘Winderig poepgat’
Ijsland krijgt tijdens de winter veel toeristen die komen voor het Noorderlicht. We durven er bijna niet op hopen en de voorspellingen zijn niet zo goed voor de komende dagen, maar Kaat heeft voor alle zekerheid een app gedownload die op locatie werkt en haar zal bellen als er Noorderlicht te zien is 🙏🙏
Geschreven door Annicks.traveladventures