Het ontbijtbuffet was echt fantastisch deze ochtend en met een mega groot aanbod Koreaans eten op het buffet, kon Steven en Echa hun dag al niet meer stuk! Lieven en ik hielden het westerser zo ‘s ochtends vroeg😉 Vandaag stond dan het Seoraksan Nationaal Park op het programma. Een van de ingangen ligt op 10km van Sokcho en het is een wandelparadijs met trails voor alle levels. Het is het meest bekend voor de vreemd gevormde rotsformaties, oude Silla tempels, dichte bossen, wildlife, hotsprings en watervallen. De site wordt beschermd door Unesco Biosphere Protection. Seorak-san betekent letterlijk ‘Berg met sneeuwpiek’ Tot aan de lunch wandelden we allemaal samen een kleine 10 km en in combinatie met de te overwinnen hoogtemeters op rotsachtige ondergrond, was dit voor Echa en mij voldoende😅 Het was wel fenomenaal mooi in combinatie met het geluid van het stromende water. De winter is het droge seizoen hier, dus de waterlevels zijn wel eerder laag. Een deel van het park is nu afgesloten wegens brandgevaar. De vriendelijke en foto bereidwillige man is hoogstwaarschijnlijk een monnik. We hebben lekker geluncht in het park en ik at vandaag de eerste keer bibimbap. Dat is de plat national van Z-Korea en bibim betekent mengen in het Koreaans. Het is eigenlijk een restjespot en steevast komt er een eitje on top, spiegelei of gepocheerd. Het is een beetje de Koreaanse versie van een Poke Bowl, maar dan warm. Ook dat verovert ondertussen de wereld, want onlangs stond in het magazine van Delhaize een recept voor bibimbap. Het was zeer lekker: verschillende soorten gebakken groenten, naast elkaar gerangschikt, minder uitgesproken gekruid en op de bodem rijst. Die rijst had onderaan een perfect korstje, zoals bij een perfect gemaakte paella. En dan dat paarde oogske erop🤤🤤🤤
Bij de foto van mijn bibimbap zien jullie een klein potje met iets roods in. Dat is kimchi en dat is gefermenteerde kool en komt dagelijks bij elk gezin op tafel als bijgerecht. Elk jaar verorberen de Koreanen meer dan een ton kimchi! En daarvan wordt slechts 7% industrieel geproduceerd. Als het op Kimchi aankomt, word er niet gerotzooid! The real stuff wordt thuisgemaakt in verrassend grote hoeveelheden gedurende het jaarlijkse inlegseizoen, dat Gimjang heet. Ergens eind oktober begint men de prijs van de kolen in het oog te houden en zelfs het nationale nieuws berekent dan hoeveel het maken van kimchi dit jaar zal kosten. De kolen worden ingewreven met een complexe, scherpe rode peperpasta en fermenteren ondergronds in aarden stenen potten ofwel in high-tech kimchi frigo’s. Een doorsnee familie bereidt tussen de 50 en 150 kolen. In 2013 werd Gimjang toegevoegd aan het Unesco Cultureel Werelderfgoed lijstje. De Koreaanse vrouwen houden het weerbericht in de gaten en kiezen vervolgens een dag om samen met de ganse familie aan de slag te gaan. Het is ook het moment waarop de jonggehuwde vrouwen het recept van hun schoonmoeder leren, want hun echtgenoten verkiezen natuurlijk het kimchi-recept van hun kindertijd😅 Het is even wennen aan de smaak, maar lekker in combinatie met de gerechten. We krijgen steeds van die kleine bijgerechtjes (banchan) en die moeten balans creëren met zout, pikantigheid, temperatuur en kleur. Een Koreaanse maaltijd is geen Koreaanse maaltijd zonder kimchi en banchan!
Steven, die de grootste hiker is, zijn wandelhonger was nog niet bevredigd na de lunch en heeft samen met Lieven nog een andere trail gedaan. Het allerlaatste en steilste deel deed Steven alleen💪 Echa wou liever naar het hotel en heeft een taxi naar Sokcho genomen. En ik? Wel, ik heb mij een heerlijke cappuccino gekocht, mij in de zon geplaceerd en eerst het blogje geschreven en dan op mijn e-reader zitten lezen tot de broers, weliswaar met een interval, terug waren.
Z-A-L-I-G!!
Geschreven door Annicks.traveladventures