Onze nieuwe chauffeur wist blijkbaar in welke wagon we zaten en stond bij het uitstappen gewoon voor onze neus op het perron. Eerste indruk: vriendelijk, iets minder ingetogen dan Rama, maar wel betere beheersing van het engels en ook heel hoffelijk naar mij toe. Hij nam direct mijn bagage over en weg waren we.
Het moet gezegd, hoewel de Indische samenleving nochtans niet zo vrouwvriendelijk is en de mensen op het eerste zicht vaak stuurs lijken, zijn ze overal bijzonder galant naar mij toe. Waarschijnlijk zijn het mijn witte haren en het feit dat ze vaak denken dat ik de mama ben.. Ook op de metro in Delhi sprong er wel altijd een jongere recht om mij te laten zitten. Ik laat mij dat hier allemaal welgevallen en het gaat in stijgende lijn😉 Gisteren viel mijn oog op de mooie pinkring van onze, alweer excentrieke daggids. Goudkleurig en met het swastika symbool erop. Dat heeft hier een hele andere betekenis dan bij ons.De oudste swastika’s die gevonden zijn, dateren van 2500 jaar voor Christus. Zowel in het hindoeïsme als boeddhisme is de swastika vaak te vinden op de borst of voeten van Boeddhabeelden. Nog steeds zijn veel tempels in India en Nepal versierd met swastika’s. Het teken wordt daar ook wel zonnerad genoemd en staat soms symbool voor de vier windstreken. De nazi’s hebben het symbool ingepikt en het rad een achtste gedraaid. Ik vroeg of ik er een foto van mocht maken en dat mocht. Een half uur verder deed hij zijn ring af en kreeg ik hem cadeau, perfect passend op mijn linker ringvinger. Hij zei dat het geen dure ring was, maar dat hij mij geluk gaat brengen op financieel vlak en ik op die manier nog vaak aan hem zal denken. Mooi gebaar en hier past dat perfect in het plaatje, alleen jammer dat ik dat thuis onmogelijk kan dragen met die swastika.
Onze hotspot van de dag was Orchha. Deze plaats ligt op een spectaculair punt: een rotseiland in een lus van de rivier de Betwa. Het werd in 1531 gesticht en was de hoofdstad van de Bundelakoningen. Geloof me, ik had ook nog nooit over hen gehoord. Wat ervan rest zijn afbrokkelende paleizen, paviljoens, tempels, hamams, muren en poorten, die het complex via een veertienbogige strekdam met de stad verbonden. Maar weeral zó schoon en vrij goed bewaard.
Orcha is een spirituele en bijzonder kleurrijke plaats en we hadden alweer good karma! Er was een huwelijk aan de gang en we pikten een stukje van de ceremonie mee. We kruisten de optocht waarbij de bruidegom naar de tempel werd gebracht. Muziek, dansende mannen en prachtig uitgedoste vrouwen die zich bijzonder gewillig lieten fotograferen. Ze vroegen het mij nog net niet zelf😇 Het is blijkbaar de periode van de hindoehuwelijken nu. Huwelijken in India zijn zo goed als altijd gearrangeerd. India is een mozaïek van religies, die uiteenlopen van het oeroude animistische geloof van de inheemse stammen tot het streng orthodoxe hindoeïsme met zijn kastenstelsel. De meerderheid van de bevolking hangt het hindoeïsme aan, 20% zijn moslim. Ook het sikhisme, boedhisme, jaïnisme en christendom kennen veel volgelingen. India is volgens de grondwet een seculiere republiek zonder een officiële staatsgodsdienst, die plaats biedt aan alle religies. Wat heb ik genoten van dit moment en voor mij het hoogtepunt van de dag!
Echa heeft een filmpje gemaakt:
https://youtu.be/dGjXi3B4AHk We namen de lunch in een buffetrestaurant van een hotel, waar de gasten aan het arriveren waren voor een trouwfeest. We hebben geen inspraak over de lunch locaties. De chauffeur en/of gids sluizen ons daarbinnen en krijgen ongetwijfeld commissie. Op het eerste zicht zijn het toeristenvallen en het valt wat duurder uit. Maar eigenlijk is het eten meestal lekker tot zeer lekker, krijgen we veel groenten binnen uit de stoofpotten, zitten we daar comfortabel en zijn de toiletten proper en voorzien van toiletpapier. En ze serveren er altijd één of twee heerlijke puddingskes. Voor de rest houden we ons ver weg van de mierzoete en vaak vette gebakjes. En van het ijs mogen we niet eten.
Na Orcha hadden we nog een lange autorit voor de boeg. Viva het bloggen en Netflix! We zijn nu twee nachten op een nieuwe bestemming en krijgen morgen een nieuwe chauffeur en bus. Deze was enkel voor vandaag. We stellen er ons allemaal niet teveel vragen meer bij. High Tours is de Indische touroperator met wie NRV-reizen samenwerkt en die leveren fantastisch werk. Alles loopt op wieltjes!
Ik heb wel de indruk dat het laatste stuk van de reis wat minder comfortabel zal verlopen. Er is minder comfort in het busje en het is minder goed onderhouden. Onze Rama had een beetje de kuisziekte naar Indische normen en elke dag was de bus kraaknet van binnen en van buiten. De wegen lijken op het eerste zicht ook minder goed en we zitten wat meer in het achterland. Maar wat extra avontuur is altijd leuk!
Geschreven door Annicks.traveladventures