We waren dus bij de lunch gebleven, gisteren. De gids nam ons mee naar een restaurant, waar hij zelf waarschijnlijk gratis mag eten. Het was er comfortabel, had een proper toilet🙏 en lekker eten. We betaalden per persoon ongeveer evenveel, dan wat we anders betalen voor vier als we alleen iets zoeken om te eten. Maar het was nog altijd ok en dit wordt waarschijnlijk een beetje het verhaal van de bluts en de buil. Daarna reden we naar de Qutub Minar. Dit is de topattractie van Dehli. Het ligt ook dicht bij de luchthaven en onze gids vertelde dat het vaak bezocht wordt door reizigers met een langere wachttijd tussen twee vluchten. Het was echt een wondermooie site! Wel wat druk, maar blijkbaar was er gisteren één of andere religieuze feestdag.
Qutub is Arabisch voor ‘toren of as’ De Qutub Minar is de hoogste bakstenen minaret ter wereld en het middelpunt van een vroegislamitisch complex.
Toen in het einde van de 12de eeuw het noordwesten van het huidige India veroverd werd door Moslimheersers, werd gestart aan de bouw van wat de mooiste overwinningstoren, annex moskee ter wereld moest worden. Het resultaat is ruim 800 jaar later nog steeds indrukwekkend. Van de moskee, die doorheen de heerschappij van de keizerlijke dynastie steeds verder werd uitgebreid, resten enkel nog ruïnes met prachtig beeldhouwwerk in steen. De minaret staat nog steeds in al zijn prachtige glorie centraal te pronken.
Qutub Minar is ruim 73 meter hoog en bestaat uit 5 verdiepingen. De eerste sultan, Qutb-id-din- Aibak liet de eerste 3 verdiepingen bouwen. Na zijn dood nam zijn schoonzoon Iltutmish, die overigens op de site in een mausoleum begraven ligt (1235), de bouw van de 4de verdieping voor zijn rekening. De toren werd ook 2 keer door de bliksem geraakt. Bij de herstellingen van de 2de blikseminslag werd de 5de verdieping toegevoegd. Qutb Minar werd doorheen de tijd ook verschillende keren gerenoveerd na aardbevingen. De toren staat overigens niet helemaal kaarsrecht, maar helt zo’n 65 cm over. Volgens wetenschappers is dit nog in de “veilige zone”, al wordt wel van nabij opgevolgd dat de funderingen door regen en erosie niet verder verzakken. Na een ernstig incident waarbij 45 doden vielen (vooral schoolkinderen), is het niet meer mogelijk om de toren te beklimmen. Er wordt hier elke avond een klank- en lichtspel getoond.
Voor een andere topper, de graftombe van Humayun was het ondertussen te laat geworden. Als alternatief passeerden we nog eens langs de Lotustempel, een wereld van rust en ordelijkheid. Het moderne gebouw is een van de meest vernieuwende ontwerpen van Dehli: 27 bloemblaadjes van een witmarmeren lotus ontvouwen zich temidden van negen vijvers en perfect gemaaide gazons. Het werd ontworpen door een Iraans architect en zou geïnspireerd zijn op het operagebouw in Sydney. Mooi!
We hielden het rustig gisterenavond en gingen lekker eten dichtbij het hotel.
Deze ochtend, vooraleer Dehli te verlaten werden we nog naar de ‘gerateerde’ graftombe gebracht. We zijn blij dat we dat toch nog gezien hebben, want het was echt de moeite!
De in rode zandsteen opgetrokken tombe van de Mogolkeizer Humayun (tweede heerser van het Mogolrijk -16°eeuw) is het eerste grote voorbeeld van een Mogolgraf in een symmetrisch aangelegde tuin - de inspiratiebron voor onder meer de Taj Mahal.
De islamitische Mogols waren afkomstig uit Centraal-Azië en de invloed van vooral de Perzische cultuur op hun architectuur was groot.
De witmarmeren sarcofaag staat op een verhoging van sober zwart en wit marmer. Het graf zelf bevindt zich in de donkere, door vleermuizen bevolkte ruimte eronder. Rond de centrale hal bevinden zich acht andere ruimtes, door passages verbonden met elkaar en de grafruimte. De acht toegangspoorten tot de koepelzaal zijn een verwijzing naar de acht poorten van het paradijs in de Koran. Op de eerste verdieping wordt dit patroon herhaald. De prachtige schermen van opengewerkte steen in de raamopeningen (Jali’s) werden een handelsmerk van de Mogols en zorgen voor een opvallend spel van licht en schaduw, dat een mystieke sfeer schept. Jali betekent in het Sanskriet ‘net, rooster’ Ze kunnen dienen als raamblinden, borstweringen of scheidingswanden en bovenal voor de ventilatie en de privacy. Het rooster van een Jali heeft meestal de vorm van geometrische patronen of bloemmotieven. Jali’s worden uit natuursteen (zandsteen, marmer) of hout gemaakt, in sommige gevallen ook uit cement of baksteen.
Het zal jullie niet verbazen dat het hier echt slecht gesteld is met de hygiëne. Hoe voorbereid we daar ook op waren, het blijft toch wel heel erg aanpassen. Maar het valt ons ook op dat onze grenzen nu al opschuiven. Bij aankomst in het hotel vonden we het hotel een beetje op het randje, maar deze ochtend vonden we dat het eigenlijk veel slechter had gekund. Wat echt grappig is, is dat men hier altijd en overal maar staat te swipen met een bezem. Niet dat iemand het vuil ooit opneemt, ze vegen het gewoon de hele tijd heen en weer🤣 En ik realiseer me nu dat dit beeld ook in elke Indiaase film opduikt. En zoals jullie zien werkt het zelfs aanstekelijk!
Nu zitten we dus in de auto op weg naar Rajasthan, de kleurrijkste staat van India. Ik zit comfortabel te bloggen en ga seffens lezen en wie weet wel een vooraf gedownload Netflix-filmpje bekijken op mijn ipad. Oh nee, mij hoor je dus echt niet klagen!😘
Geschreven door Annicks.traveladventures