Van Gallur naar Alfaro

Spanje, Tudela

Buenos dias Amigo,s,
Gisteren een lange etappe gelopen.Om half 8 zondagochtend vertrek ik. Buiten is het nog schemerig en 12 graden. Ik heb de nacht heel goed geslapen ondanks dat de trein regelmatig langs kwam maar ook dat het toch wel druk was in de albergue. Veel weekend jongeren die een of twee etappe,s lopen. Zitten tot laat toe buiten en maker er een feestje van. Gezellig, moet kunnen. Ik ben ook jong geweest. Ook had ik zaterdagavond nog even naar de route gekeken. Op Wikiloc zag een route die 3 km korter is. Dat zou wel fijn zijn maar dan moet ik echt op mijn gps lopen.Vanaf de albergue ook via een binnendoor weggetje naar de route gelopen. Dat scheelde ook weer 1 km. Ik loop dan op paden waar geen pelgrims lopen. Dat merkte is wel door dat er raar wordt opgekeken door een stelletje jagers met blaffende honden. Als ze maar niet op mijn schieten en vooral die honden bij zich honden. Ik kom na 2 km op de originele camino. De zon komt op en er staat ook nog windje. Ik loop langs de Aragón rivier.
De Aragón ontspringt op 2050 meter hoogte bij Astún in de provincie Huesca, niet ver van de grens tussen Spanje en Frankrijk. De rivier loop door Jaca en Sangüesa in Navarra om uit te monden in de Ebro bij de plaats Milagro.
Er gaat veel water van de Aragón via het irrigratiesysteem naar de landbouw.
Om 9 uur stop ik voor wat te eten uit eigen proviand en bekijk nogmaals de route. Zal ik het doen of niet doen van de route afgaan en de andere route pakken? Ik doe het. Ik blijf langs het water lopen maar moet goed opletten dat ik op tijd hiervan afgaat. Het lukt en ik geef mezelf een schouderklopje als ik 4 km voor Ribaforada aansluit op de gele pijlen route. Onderweg kwam ik enkele fietsers tegen. Verder geen mens gezien. Muziekje op dan en genieten van de strakblauwe lucht. Mooie bergen zowel links als rechts van mij. Mijn (zus) die altijd voor mij loopt, loopt nu wat meer links van mij omdat de route soms naar het noorden draait. Ze zegt weinig tegen me , maar daar ben inmiddels aangewend.
13.00 uur ben ik in Ribaforada. Eindelijk een bar om lekker Agua con gaz met ijs en citroen te drinken. Dan de laatste 12 km naar Tudela beloof ik mezelf om het rustig aan te doen. Het is weer een pad met stenen, en ik voel dat ik weer een blaar gaat krijgen. Ik kan kiezen vlak langs Ebro of een pad ernaast. Het is allebei stenen. Ik doe het pad ernaast want dan heb ik meer schaduw van bomen. Maar opletten en gps in de gaten houden want ik moet de rivier over 5 km oversteken. Onderweg weer geen mens tegen gekomen. Als ik lange afstanden loop dan wil ik een doel maken om naar toe te lopen. Bijv. Ik zie in de verte een huis of zo iets. Dan denk als ik daar ben heb ik weer een stuk gedaan. Dat werkt bij mij goed en kan ik de pas erin houden.
Ik zie Tudela naderen en denk over een half uur sta je lekker onder de douche. Heb je toch mooi zo 35 km afgelegd. De Albergue ligt voor het centrum van de stad en er is een Spaans stel met mountainbike en wachten op de hospitalero. Het was dus niet half 5 onder de douche maar wachten op een bankje voor het gebouw. 17.00 komt hij en ik krijg een eigen kamer en een code voor de deur. Rond 20.00 uur ben ik gaan eten. Ik bestelde natuurlijk weer het verkeerde maar het smaakte wel. Een soort inktvis of zo iets. Heerlijk me bed in want ik ben moe. Toch wel veel 35 km en veel stenen op je pad.
Vanmorgen eerst de stad bekeken. Tudela heeft ook een oud centrum. Smalle straatjes, grote cathedraal en nog enkele kerken. Ik zie geen mens en het lijkt of iedereen het stadje heeft verlaten. Alleen rijd er een politieauto door de smalle straatjes. Ik heb het gevoel dat ze mijn in de gaten houden. Ik zie er natuurlijk uit als een pelgrim maar ik kan ook een boef zijn met een rugzak vol met gestolen goederen. Telkens kom ik ze tegen of rijden mij voorbij. Ik ben er klaar mee en gaat op zoek naar koffie en tosta.
Dan richting Alfaro. Geen enkele voorzieningen de eerste 20 km. Proviand heb ik bij me. Ik kan weer kiezen een pad met stenen of op de weg blijven lopen. Dat doe ik want ik voel mijn blaar. Het schoot lekker op. Muziekje op en de pas erin houden. Om half 1 ben ik in Casteljón. Heerlijk koffie met een bocadilla met tortilla. Ik heb er een hele maaltijd aan. Alles bij elkaar €4.20. Ik vind als ik boodschapjes doet voor proviand alles normaal geprijsd. In de restaurant, vooral in dorpjes is het erg goedkoop. Dan nog 6 km naar Alfaro.
Daar ben ik rond 14uur. Ook weer een stadje met een grote kerk in midden van de stad. Er komt een meneer naar mijn toe en brengt mij bij de Albergue. Klein huisje. Zo iets als een aanleunwoning. Een oudere man doet de deur open en komt direkt met een koortstermometer mijn temperatuur opmeten. 36.7. Mijn handen en voeten worden ontsmet. Dan mag ik naar binnen. Klein huisje ingericht als pelgrimshuis. Ik word ingeschreven en hij brengt mij naar mijn kamer op de 2de etage. 1 kamer met 2 eenpersoonsbedden. Ik ben er blij mee. Ik ga nog even mee naar beneden omdat ik wil vragen hoe het met de sleutels ga. Het wordt mij niet direkt duidelijk maar later wel. Hij woont hier en heeft zijn huis ingericht als pelgrimsopvang. Ik probeer een praatje te maken maar de oude man spreekt alleen Spaans.via de vertaal app hebben we toch nog wat met elkaar kunnen babbelen. Hij vond het erg amusant. Ging erg gezellig bij zitten. Hij is 83 jaar en heeft ook heel veel camino,s gelopen. Hij kreeg gewoon schik in de app. Ging er ook mee zitten praten. Van zijn keuken mag ik gebruik maken. Hij zegt dat ik alles mag pakken wat ik nodig heb. Pruimen en peren, eieren alles mag ik pakken. Hij is heel lief en zorgzaam voor mij. Ik ga eerst douchen en rusten. Mijn blaar verzorgen. Mijn verslag begin ik te schrijven. Gisteren was ik echt te moe. Om 6 uur ga ik naar beneden en alles zit op slot. Ik kijk verder in het huisje en ziet een deur met privé opstaan. Ik klop op.de deur en hij doet open. Ik kijk snel naar binnen. Er staat een bed en een tafel en stoel. Ik zeg hem dat ik een boodschap wil doen. Hij begrijpt mij en ga met mij mee op de weg te wijze naar een kruideniers winkeltje. Lief hè?
Ik heb toch nog zin om te kijken of de kerk open is en biertje te drinken.
Het is hier nu echt koud. Ik heb mijn lange broek aan en t-shirt met lange mouwen aan. De wind maakt het zo koud. In de supermarkt koop ik wat om zelf een maaltijd te maken. Klein flesje wijn erbij. Als ik klaar ben met eten gaat hij beginnen. Hij is zo klaar en zet een kopje thee voor mij. Weer erg lief hè? Je zal je huis maar helemaal inrichten als herberg? Deze man krijgt zo toch nog veel mensen over de vloer. Ik vertel wat ik Holland zo allemaal doet. Dat ik een lieve man en kinderen heb. Zelf is hij solo en altijd geweest. Hij was ingenieur? Waarin? En met 64 jaar met pensioen.
Echt een lieve man. Morgen ochtend ga ik een lekker eitje koken. Heb er nu al trek in. De deuren kunnen hier niet op slot. Nu heb ik een soort klosje gekregen dat ik onder de deur moet doen. Lachen. Ik hoop.dat hij vannacht niet ineens mijn hulp nodig heb. Ik heb hem vertelt dat ik in de zorg werkt. Ook hoop ik dat het morgen beter weer is. De temperatuur weer wat om hoog gaat. Morgen naar Callahorra. 25 km. Geen voorzieningen onderweg. Inmiddels 475 km gelopen. Dat is van het Westland naar Parijs. Ben toch wel een beetje trots op mezelf. Dikke kus en tot morgen maar weer.
Lida

Geschreven door

Al 12 reacties bij dit reisverslag

Kook ook maar een eitje voor hem, volgens mij is hij best een beetje eenzaam. 😘

Maartje 2021-09-20 22:32:05

Ha lieve Lida, Wzt een verhaal weer zeg ,ach dat oude mannetje. Toch super lief he ,heb je ze kousen vanmorgen aangedaan? Zomaar je huis ter beschikking stellen ,maar je hebt wel vaak aanspraak. Je hebt eeal aardig wat kilometers opzitten hoor ,zo knap zo bewondering voor je. Wij zitten nu bij Ertik in Frankrijk ,heerlijk om hier te zijn. De hertjes lopen weer i de tuin en drinken uit het beekje . Vannacht hoorde je ze ze burlen. Ze zijn op zoek naar een mooie vrouw. Gelukkig zagen ze mij liggen. 🤣Ik hoop voor je dat het vandaag wat warmer is voor je . Dikke knuffel lieverd

Yvonne 2021-09-21 08:08:22

Goedenmorgen Lida, Echt weer een verslag van jouw leuk geschreven van dat oude mannetje en zij liefdevolle helpen van pelgrims! Jamme van je blaar maar ook deze zal vast genezen! Hoop dat het weer zo blijft en dat je lekker door kunt lopen. Wij hebben respect voor deze wandeling want erg mooie wegen heb je niet! Op naar het volgende verslag, oké! Fijne en goede loopdag maar weer!😘☀️🚶

Hans en Ine 2021-09-21 08:49:34

Goede morgen Lida Weer een leuk verhaal en mooie foto's. Fijn dat we je zo kunnen volgen, 475 km petje af. Dikke kus van je zus XXX

Ine 2021-09-21 08:57:52

Wat n verhaal weer Lied...wat lief zo’n oud mannetje.. Weet je nog dat we in Italië na flinke klim boven kwamen bij oud en enige huisje van twee oudje...zei ging meteen koffie maken voor ons..zo lief. De nacht en ochtend zullen nu idd wel frisser worden..hier ook..maar we hebben nog steeds mooi weer overdag. Je schiet lekker op.. ben benieuwd hoe het op de francé zal zijn...dit is ook maar erg alleen hé.. Wat is dat toch met die blaren...heb je nog nooit zo’n last van gehad.. Wens je weer fijne dag.. loop met je mee en ik bel je snel 😘

Corrie 2021-09-21 09:07:08

Lida wat een leuk verslag heb je weer geschreven, wat een bewondering heb ik voor jou ,, ik geniet er iedere dag van wat je beleeft. Veel loopplezier en tot ziens.

Joke 2021-09-21 09:26:39

Wat een belevenis weer. Op naar het volgende punt Sterkte met je blaren. 👍🔝🚶‍♂️

Clazien 2021-09-21 11:01:05

Hoi Lida, Nou, weer een prachtig verhaal van jouw hand. Al die leuke ontmoetingen met al deze mensen super. Succes met jouw blaar maar met een beetje verzorging zal die best wel weer overgaan denk ik. Nog heel veel plezier met al die leuke ontmoetingen. Bon Caminogroeten, Mike

Mike 2021-09-21 11:22:32

Wat een afstand heb je er al op zitten zeg. Als je het zo zegt van huis naar Parijs, respect!! Sterkte met je blaar, ik hoop dat je er niet te veel last van hebt. Succes weer!!

Ilona 2021-09-21 17:00:24

Steeds als ik je vers.ag .ees verschijnt er wel een glimlach op mij gezicht. Topper die je bent.👍💪 Je hebt eenzame stukken maar je slaat je er doorheen met een muziekje. Doet me ook weer denken aan de liedjes die wij samen zongen wat hebben we vaak gelachen. Mooie foto's ook weer.👌 knuffel van mij 😘

Frea 2021-09-21 22:39:50

Ik heb ervoor gekozen om heer Bubuza te waarderen omdat deze man mijn relatie met zijn betovering herstelde, ik heb nog nooit een betovering gezien die zo actief is als de betovering van heer Bubuza, ik nam contact met hem op toen alle hoop verloren was, toen niemand me kon helpen mijn vreemdgaan vriendje van vals spelen, Hij maakte het uit met mij zonder reden. Ik hou van hem en wilde hem niet uit mijn leven, maar Lord Bubuza zei me dat ik me geen zorgen moest maken dat mijn vriend terug zou komen en me op zijn knieën zou smeken om hem te vergeven en hem terug te accepteren. Ik deed wat heer Bubuza vroeg en nadat hij de spreuk had uitgesproken, was ik zo geschokt toen mijn vriend terugkwam en me op zijn knieën smeekte. Ik kreeg de resultaten 16 uur nadat de spreuk was uitgesproken. De man redt mijn relatie en we zijn nu gelukkig getrouwd. Neem voor hulp contact op met lord Bubuza via WhatsApp: +1 505 569 0396 of e-mail:: lordbubuzamiraclework @ hotmail . com

Maud van Ree 2021-11-21 10:24:16

Ik heb ervoor gekozen om heer Bubuza te waarderen omdat deze man mijn relatie met zijn betovering herstelde, ik heb nog nooit een betovering gezien die zo actief is als de betovering van heer Bubuza, ik nam contact met hem op toen alle hoop verloren was, toen niemand me kon helpen mijn vreemdgaan vriendje van vals spelen, Hij maakte het uit met mij zonder reden. Ik hou van hem en wilde hem niet uit mijn leven, maar Lord Bubuza zei me dat ik me geen zorgen moest maken dat mijn vriend terug zou komen en me op zijn knieën zou smeken om hem te vergeven en hem terug te accepteren. Ik deed wat heer Bubuza vroeg en nadat hij de spreuk had uitgesproken, was ik zo geschokt toen mijn vriend terugkwam en me op zijn knieën smeekte. Ik kreeg de resultaten 16 uur nadat de spreuk was uitgesproken. De man redt mijn relatie en we zijn nu gelukkig getrouwd. Neem voor hulp contact op met lord Bubuza via WhatsApp: +1 505 569 0396 of e-mail:: lordbubuzamiraclework @ hotmail . com

Maud van Ree 2021-11-21 10:24:30
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.