Dag 73, Passo di Cisa - Pontremoli

Italië, Pontremoli

Ik schrijf dit stukje in de kerk van het Cappucijner Klooster in Pontremoli, waar ik vandaag overnacht, in afwachting van de dienst.

Vandaag de ultieme WIW-dag en wel hierom. Ik had een mooie route van 22 km bedacht van het Ostello naar Pontremoli, waarbij ik na vertrek, 2 km later op de pas ben. In de Francigena-app wordt echter ook gesproken over een variant over Monte Valoria (1.230 m). In mijn geval zou dat betekenen ca. 3 km en 200 hoogtemeters extra.
Tijdens het avondeten gisteren was ik aan het twijfelen en toen ik naar bed ging had ik besloten de variant te pakken. 's Ochtends bij het opstaan voelde ik me haast verplicht de variant te nemen, juist vanuit de WIW-gedachte; een mooie route met een doel...

Ik ben ook heel blij dat ik het gedaan heb!

Dus ben ik vanmorgen om 05.00 uur opgestaan en na een kop koffie en een broodje even voor half zes vertrokken. De rest van het ontbijt pak ik op de pas in een barretje dat om 06.00 uur open gaat. Onderweg kom ik wilde paarden tegen, alhoewel wel met bel om de nek. Het uitzicht op de top is geweldig. In het noorden kijk je Emilia-Romagna in en in het zuiden Toscane.

De afdaling naar de pas is heel mooi. Helaas blijkt het barretje pas om 08.30 uur open te gaan. Aangezien het 07.15 uur is, heeft wachten geen zin.

Ik daal af van 1.230 m (Monte Valoria) tot circa 400 m (de hangbrug). Na de pas loopt de route mooi door de bossen. Daarna wordt het steeds lastiger, met name door alle losse stenen op het pad. De hangbrug, en later een drietal stenen boogbruggetjes, maken veel goed. Vlak na de hangbrug zit in Previdè een B&B die ook een rustplaats voor pelgrims hebben ingericht. Je kunt er een boterham en wat te drinken krijgen. Afrekening gaat op basis van donatie (donativo). Na de zware afdaling en het dichte barretje op de pas, was dit zeer welkom!

Rond drieën ben ik in Pontremoli en na een biertje meld ik me bij het klooster.

De dienst werd trouwens bezocht door twee kerkgangers, exclusief mijzelf. Beide kerkgangers en de priester hadden een mondkapje op, terwijl afstand bewaren prima ging.

Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Monique had het gisteren ook over die lastige afdaling, van Cor niets over gelezen, heeft vast de andere route genomen… Maar mooie etappe weer met prachtige foto’s ! Fijne avond nog en morgen weer een mooie tocht!

Jet 2022-07-08 19:01:52

Paar kanttekeningen : Wat is de WIW-gedachte ? ( weet niet eens waar WIW voor staat ) Voor een goed ontbijt heeft wachten altijd zin . Herrinner je je de nacht bij de stuwdam in Schotland met de knutjes nog ? Liepen we met 16 man om half 6 over de weg voor het wegrestaurant heen en weer te smachten tot die openging ….🙄 Kan je dit weekend f1 Oostenrijk nog ergens kijken ? Beloofd leuke race te worden met sprintrace. Net 2 Mercedessen zwaar gecrasht bij kwalificatie sprintrace . Zo zielig ….🤣

Jan Willem 2022-07-08 19:05:10

En paarden met bel om zijn per definitie niet wild ….🤣

Jan Willem 2022-07-08 19:06:57

Mooi Kees, wel een eng bruggetje

Hendrine Kalkman 2022-07-08 19:32:20

Zie dag 27 en ik heb F1.tv op m'n telefoon. Moet alleen wel 4G of goeie WiFi hebben.

Voettocht.van.kees 2022-07-08 19:32:30

mooie fotos en prachtige wandelingen! 👍🏻

Paulien 2022-07-08 21:26:37
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.