Op eenzame hoogte

Verenigde Arabische Emiraten, Dubai

Voor zowel Paula als mezelf is dit de eerste keer dat we Dubai bezoeken. (Ben wel eerder op het vliegveld geweest, maar zonder bezoek aan de stad, gewoon op doorreis). We hebben daarom een wandeltocht geboekt door het „oude deel“ van Dubai.
Tussen de vele wolkenkrabbers van Dubai zou je bijna over het hoofd zien dat er ook een oud stadsgedeelte in Dubai aanwezig is waar je heerlijk kunt rondlopen door de smalle straatjes en vele soeks. Het oude centrum van Dubai bevindt zich eigenlijk aan de twee zijdes van Dubai Creek, de kreek waar je op een leuke manier met een Abra, een traditionele vissersboot, kunt oversteken.
De Dubai Creek (‘Khor Dubai’) is een zoutwaterkreek van ongeveer 15 kilometer die door het centrum van Dubai loopt. Het centrum wordt hierdoor gesplitst in twee wijken Bur Dubai en Deira. Bur Dubai heeft nog maar een korte geschiedenis, hier gingen in de 19e eeuw mensen van de Bani Yasstam wonen. In de 20e eeuw kwam er een haventje in de Dubai Creek voor dhows (schepen waarmee men naar India en Afrika voer en handel kon voeren met de naastgelegen Emiraten zoals Abu Dahbi) en schepen voor de parelvissers. Dit parelvissen was in het begin van de 20e eeuw een populair beroep in Dubai.
Tegenwoordig is de Dubai Creek een populaire watering. Je ziet er vrachtschepen om de stad te bevoorraden, maar ook rondvaartboten en jachten voor de toeristen varen. Daarnaast vallen de Abra’s op; dit zijn de traditionele boten die nu als watertaxi passagiers voor 1 AED naar de overkant van de rivier brengen, van de wijk Bur Dubai naar Deira en andersom. Ook wij hebben tijdens de tour in een Abra gezeten.

Bur Dubai is de wijk zuidwestelijk van de kreek en is het oude stadscentrum, waar bijvoorbeeld het Dubai museum in het Al Fahidi Fort en de Grote Moskee (niet te bezoeken voor niet-moslims) liggen. Achter de Grote Moskee ligt de ‘Old Souk’ en de textiel soek; een soek is een overdekte traditionele markt met vooral kleine winkeltjes met uiteenlopende producten. Ook Al Bastakiya is absoluut de moeite waard, dit is het echte historische district in Bur Dubai, welke is ontstaan eind van de 19e eeuw door Perzische handelaren. Traditionele lemen huisjes, smalle straatjes, oude windtorens en typische winkeltjes geven Al Bastakiya haar eigen karakter. Nadat de wijk steeds minder bewoond werd, is de stad het verval tegen gegaan en is de wijk flink opgeknapt. Hierdoor heeft de buurt, die ook bekend staat als Al Fahidi.

Het andere oude deel van Dubai ligt aan de noordzijde van de Dubai Creek in de wijk Deira. Met de Abra zijn we hier naartoe gevaren. Aan de oever van de Dubai Creek zijn ondertussen flink wat moderne gebouwen verrezen, maar hiertussen liggen enkele oudere bezienswaardigheden, zoals de Gold Souk, waar goud en sieraden verhandeld worden en de Spice Souk, waar kruiden en specerijen verhandeld worden. Over de vele kruiden hebben we uitleg gekregen en mochten we ruiken.
Het goud in de Gold Souk was ook enorm, maar mijn beurs is erg klein…..helaas. Ik heb wel de grootste gouden ring gezien die er op de wereld is.

De gids, die Duits sprak, was af en toe niet goed te verstaan. Toch heb ik e.e.a. onthouden, zoals
* dat de oprichting van de Verenigde Arabische Emiraten in 1971. Dubai behoort samen met Abu Dhabi, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras al-Khaimah en Fujeirah tot de VAE.
* de vlag heeft de kleuren rood, groen, wit en zwart. Deze kleuren symboliseren de Arabische eenheid. Daarnaast hebben de kleuren zelf ook nog een aparte betekenis: groen symboliseert vruchtbaarheid, wit neutraliteit en zwart de olierijkdom. De rode band neemt een kwart van de breedte van de vlag in en staat voor kracht
* een windtoren of windvanger is een soort brede schoorsteen die boven het gebouw uitsteekt en dient om de wind te vangen waardoor er natuurlijke ventilatie en daarmee verkoeling plaatsvindt. Soms reikt de verkoelende wind vanuit de toren zelfs tot de binnenhoven van de gebouwen. In de winter en tijdens zandstormen kunnen de windtorens soms onderaan afgesloten worden met houten luiken (bawabat al hawwa). Vooral in het Midden-Oosten
* de uitleg over de nummerplaten van de auto’s. Staan er vijf cijfers op, dan ben je „de gewone man“; heb je maar één cijfer dan ben je steenrijk;
* ook iets over de nationaliteit. Ben je geboren uit Emirats (vader én moeder), dan krijg je de nationaliteit van je vader. Ook als je moeder een andere nationaliteit heeft en je vader is Emirate, dan krijg je de nationaliteit van je vader. Is je moeder Emirate en je vader niet, dan helaas, geen Emirate;
* dan safraan. Er is echte en er is namaak. Als je namaak in een beetje water doet en deze kleurt sterk geel én zakt naar de bodem, dan is het namaak
* koffiedrinken behoort tot de cultuur. Je krijgt altijd maar een half kopje. Weiger je de koffie dan is de gastheer beledigd. Kom je ongelegen „op de koffie“ dan zal de gastheer het kopje tot aan het randje vullen zodat je weet dat je beter kunt vertrekken
* Dubai was bijna failliet. Er wordt wel veel gebouwd, maar niet met geld van Dubai maar met geld uit Abu Dhabi. Vroeger verdiende men geld met de visserij totdat de olie kwam. De inkomsten uit it de olie waren eindig. De grootste inkomstenbron is thans het toerisme;
* de bevolking van Dubai bestaat voor meer dan 80% uit mensen afkomstig uit India
* dan de kleding. Mannen dragen witte „jurk“. Vrouwen gaan geheel in het zwart. Een soort zwarte jas waaronder ze normale kleding dragen. De kleur zwart is ooit door een vrouw uitgekozen. Toen de gids vroeg of er nog vragen waren, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en hem gevraagd wat hij onder die jurk droeg??? Ha ha. Een jeans, korte broek of soort onderrok (die liet hij me meteen zien) met daarop een wit t-shirt. Ik ben tevreden…… 😊
* de hoofddoek die de mannen dragen -de zogenoemde keffiyeh- is ter bescherming (kou, zon stof en zand) en wordt op zijn plek gehouden door twee koorden. Het ene koord inderdaad als bevestiging en het andere werd in vroegere tijden gebruikt om de kameel met zijn voorpoten samen te binden zodat hij er tijdens het slapen van zijn meester niet van doorging. Hij is helemaal wit of in de kleuren zwart/wit of rood/wit, de zogenoemde „Palestijnse“. (door Yassar Arafat als symbool van het verzet). Als tiener droeg ik een zwart/witte Arafatsjaal als accessoire.

Vervolgens met de metro naar de Burj Khalifa. Dubai bezoeken en de Burj Khalifa overslaan, dat kan niet.
De Burj Khalifa staat in de bezienswaardighedenlijst met zijn 828 meter als hoogste gebouw ter wereld genoteerd. In 2004 werd begonnen met de bouw en in 2010 werd de wolkenkrabber geopend. Gedurende de bouwjaren had het gebouw de naam Burj Dubai (‘Toren van Dubai’), maar tijdens de opening kreeg het de naam Burj Khalifa, verwijzend naar de president van de Verenigde Arabische Emiraten Khalifa bin Zayed Al Nahayan. Khalifa was tevens de emir van Abu Dhabi; deze emiraat heeft financieel flink bijgedragen aan het destijds in financiële crisis zijnde Dubai. De toren is een ontwerp van een Amerikaans architectenbureau (Skidmore, Owing en Merill). Zo heeft het grondplan van de toren de vorm van een Hymenocallis, een typische woestijnbloem uit Dubai. Tijdens het bouwproces is lang het plan van de exacte hoogte van het gebouw stilgehouden om te voorkomen dat de Burj Khalifa Dubai overtroffen zou worden.

Slechts een klein deel van de 163 verdiepingen is publiekelijk toegankelijk. De onderste acht etages bevat bijvoorbeeld het Armani-Hotel (nachtje slapen kost gauw € 1.700,-) dat ook volledig is ingericht door Georgio Armani en etage 9 t/m 108 voornamelijk appartementen (ongeveer 900). Etage 111 t/m 151 bevatten voornamelijk zakelijke suites en kantoorruimtes. Op zowel etage 124 als 148 is een uitzichtplatform, welke u als toerist per lift bezoeken kunt en u in de buitenlucht 360 graden om u heen kunt kijken. Op etage 152 t/m 154 kan tegen extra betaling The Lounge bezocht worden, de perfecte plek voor een hapje en drankje met fenomenaal uitzicht.

De liften van de Burj Khalifa zijn met 42 km/uur een van de snelste liften ter wereld. In 77 seconden waren we op etage 125; op 124 kon je naar buiten. Het oude record van het hoogste vrijstaande gebouw ter wereld was destijds in bezit was van de CN Tower in het Canadese Toronto. Deze is ‘slechts’ 553 meter hoog. Leuk detail, de CN Tower heb ik in 1988 samen met Huub bezocht. Wat ik daar toen gaaf vond, dat waren de liften die zich aan de buitenkant van het gebouw bevonden en waarbij je tijdens het omhoog en omlaag gaan al van het uitzicht kon genieten.

Geïnspireerd door islamitische architectuur, belichaamt Burj Khalifa visionair design. De plattegrond vormt een "Y"-vorm en integreert naadloos drie structurele elementen in een unieke kern, die eenheid en kracht symboliseert, aldus de site van de Burj Khalifa. Verder las ik het volgende. De reis van Burj Khalifa begon met het voorbereiden van de site en het opbouwen van een sterke basis. Dit omvatte een massieve betonnen basis en diepe palen om stabiliteit op het zandstrand van Dubai te garanderen.
De hoofdstructuur kreeg vorm met een innovatief 'Y'-ontwerp en een sterke kern. Hoogwaardig beton werd naar grote hoogten gepompt en een stalen torenspits werd toegevoegd voor extra stabiliteit. Het structurele kader vorderde snel, bereikte een belangrijke mijlpaal van 100 verdiepingen en voortdurende vooruitgang gedurende het hele jaar.
Burj Khalifa overtrof Taipei 101 om 's werelds hoogste gebouw te worden in termen van dakhoogte.

De installatie van de iconische buitenbekleding begon in mei 2007. De structurele constructie van Burj Khalifa werd voltooid en markeerde zijn prestatie als 's werelds hoogste gebouw. De buitenbekleding werd voltooid in september 2009, waarbij Emaar de voltooiing van de buitenkant aankondigde.

Burj Khalifa werd officieel ingehuldigd op 4 januari 2010, waarmee zijn status als het hoogste gebouw ter wereld werd geconsolideerd en de ambitie en visie van Dubai werd gesymboliseerd. Waarvan akte

Onze laatste avond hebben we afgesloten met een heerlijk diner langs het water bij Dubai Mall. En natuurlijk als allerlaatste touch nog een keer naar een voorstelling van de fontein gekeken. Ook vandaag dikke 12 km gelopen.

Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

Wat leuk om te lezen, de geschiedenis van Dubai, dank je dat je die moeite nam en weer prachtige foto 's

Ineke 2024-11-19 08:07:40

Weer heel interessant verhaal. In Marokko op het platte land, heb ik eens een jongetje meegeholpen de meeldraden; de safraan, uit de ploemetjes, volgens mij een soort kroku,s te plukken. Dat is dus heel veel werk. Goed om te horen hoe je de echte van de nep kunt onderscheiden.

Jacqueline Karel 2024-11-19 08:42:51

Heel interessant. Je verdiept je echt in de geschiedenis

Maria Habets 2024-11-19 09:24:42

Weer prachtige foto's Wat mooi, dat oude gedeelte van Dubai. Ook nog in tweeën gesplitst door een kreek en er met een vissersboot naar toe gevaren. Geweldig, die smalle straatjes, kleine winkeltjes en lemen huisjes. De kruidenfoto is erg mooi. Ondeugend om te vragen wat hij onder die witte "jurk"droeg. Dat is jou wel toevertrouwd.

Piet en Dily 2024-11-19 11:43:21

In één woord gezegd! Indrukwekkend!! Die gebouwen vanuit de hoogte gefotografeerd! Geweldig! Interessant verhaal! Wel onderdrukking van de vrouw.....mannen zijn de baas!

Hilda 2024-11-19 12:08:07
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.