De titel van vandaag spreekt voor zich. In deze stad is “der Mathieu” toch wel erg aanwezig. Zie je hem niet naast je, voor je, achter je, dan lees je overal zijn naam….ha ha.
En Math…….die vond het maar wat prachtig.
Ook vandaag bood onze fiets weer uitkomst. Lekker de stad in, nou ja lekker!!!!! Fietsen is lekker, maar echt fietslievend (ik doel dan niet op de Tour de France) zijn de Franssen nog niet. Nauwelijks fietspaden en geen of slechte wegbewijzering. Maar ook zonder expliciete verwijzing komen we er wel. Gewoon in de richting van de kathedraal, dan kom je er vanzelf.
Quimper, een historisch belangrijke, kunstzinnige en legendarische hoofdstad van het departement Finistère is echt een bezoekje waard.
Op de kruising van de Steir en de Odet bloeide Quimper op. Koning Gradion, zijn standbeeld prijkt tussen de toren spitsen van de Kathedraal, die de stad Ys ontvluchtte toen deze door de golven werd verzwolgen, zou er de hoofdstad van Cornouaille van hebben gemaakt. De Romeinen ontwikkelden de handelsactiviteiten. In de 13e eeuw vestigden de gildes zich aan de voet van de kathedraal in aanbouw. Rijke afgezanten van de koning van Frankrijk stimuleerden de verdere ontwikkeling van de stad en bouwden voorname herenhuizen. Sinds die tijd strekt de stad zich statig uit langs bloemrijke kades.
Het advies van Herbert opvolgend, namen we weer de minitrein voor een stadsrondrit. En hoewel de uitleg alleen in het Frans was, was die goed te volgen. Start en finish bij de kathedraal.
De bouw van de kathedraal Saint-Corentin heeft drie eeuwen geduurd. Het resultaat van al die inspanningen is een van de meest geslaagde pronkstukken van gotische kunst. Twee indrukwekkende, schitterend gerestaureerde spitse torens steken 76 m boven de stad uit. Voorbij het portaal zie je prachtige glas-in-loodramen.
Recht tegenover de apostelen leiden de geplaveide straten van Quimper je naar de Middeleeuwen. De huizen met uitkragingen van de Rue Kereon bieden een mooi perspectief op de kathedraal. (Wanneer een gevel naar boven toe opeens een stuk naar voren komt (anders dan door verzakking) dan heet dat een uitkraging. Het bovenste deel van de muur rust niet recht boven het onderstuk. Alweer iets wijzer) Een van de mooiste woonhuizen vind je op de hoek van de Rue des Boucheries. In de Rue du Sallé staat op nr. 10 een bijzonder huis. Het merkwaardige huis van de Cariatides trekt in de Rue du Guédot alle aandacht. De mooie Place au Beurre en de Rue Elie-Fréron proberen elkaar vervolgens af te troeven. Bij de kruispunten kun je het beste je intuïtie volgen.
Bij de Saint-François Hallen, de overdekte markt, nog even binnen gekeken. Deze markt is in 1979 gebouwd op de plaats van de 19e-eeuwse hakken die door een brand zijn verwoest.
Wat is Bretagne toch mooi.
Terug fietsend langs de Odet bereik je de wijk Locmaria, de bakermat van de aardewerkproducten. De aardewerkproducten van Quimper worden beschilderd in een naïeve en felle stijl. De houten kommen hebben het Bretonse paar in klederdracht bekend gemaakt. Je kunt de verschillende productiefases volgen, met name het tere werk van de “schilderdames”, een apart vak bij HB-Henriot. Helaas mocht ik ze niet fotograferen.
Wat ons hier was opgevallen waren de vertalingen in het Bretons die ons wel zeer bekend voorkwamen. Bijvoorbeeld Saint Jean was Saint Yan en het woord rue werd vertaald in straed. Geheel anders geschreven maar als je het uitspreekt, toch zeer bekend.
Je merkt dat de vakantie begonnen is. Het is drukker en we hebben daarom maar gelijk 2 campings (in vooruit) gereserveerd. Reserveren kan alleen als je gelijk betaalt. Ik geef ze geen ongelijk. Onze volgende camping (in Quiberon) was voor het weekend al niet meer te boeken. We blijven er tot zaterdag, dus geen probleem. Dat zullen onze laatste dagen aan zee worden. Het wordt tijd om langzaam weer richting het noorden te reizen. In het weekend willen we Rennes bezoeken.
We genieten enorm, zo’n (26 graden), wijn, lekker eten…… willen we wel naar huis???
Saint Mathieu laat groeten.
Geschreven door JosetteMath.vakantie