Als je een historische stad wilt beleven dan is Dokkum echt een bestemming voor jou, prijst men het stadje aan. Op zijn Fries ‘smûk’, mooi, verzorgd en niet te groot. De bolwerken, de Admiraliteit, de grachten met haar prachtige panden, de Bonifatiuskapel, de IJsfontein, het hotel dat in 1584 haar eerste gasten ontving en de gezelligheid van de winkelstraatjes, terrasjes en bierbrouwerijen; hier kun je heerlijk landen!
Omdat we afgelopen week ivm mijn gsm het stadje niet konden bekijken, zijn we er vandaag weer geweest. De winkels waren gesloten, maar goed ook, want nu was het er gezellig druk. Al wandelend door Dokkum, hoor ik achter mij iemand opmerken “ hee, ik hoor hier Limburgers”. Toen ik me omdraaide, stond ik voor Rene Salden en zijn vrouw. Rene is een collega van me die in Maastricht woont. Tijdens ons gesprek zei Sandra, zijn vrouw, tegen Math: “Ik kan me vergissen, maar je zou een broer kunnen zijn van de man van juffrouw Margo”. En wat wil het toeval, ja, Math is een broer van Jo, de man van juffrouw Margo. Wat is de wereld toch klein. Blijkt Sandra ook nog in Eckelrade te zijn opgegroeid, met een moeder uit Noorbeek. Hoe raar kan het lopen. Wat leuk om aan de andere kant van Nederland mensen tegen te komen waarbij ook nog eea gemeen blijkt te zijn.
De geschiedenis van Dokkum begint in het jaar 754 met de roofmoord op missionaris Bonifatius en zijn 52 metgezellen. Niet een echt fraai begin maar wel een gebeurtenis die tot op de dag van vandaag Dokkum een onuitwisbare plaats in de geschiedenis heeft gegeven. Dokkum Is nog steeds een Bedevaartsoord voor pelgrims en mensen die genezing zoeken in de heilige Bonifatiusbron of een bezoek brengen aan de Bonifatiuskapel met zijn prachtige processiepark en 14 kruiswegstaties.
Als je Dokkum zegt, zeg je ook Elfstedentocht.
Begin 20e eeuw werd door een groepje schaatsers een wedstrijd gereden langs de Friese elf steden. Dit evenement is inmiddels uitgegroeid tot de meest prestigieuze schaatswedstrijd ter wereld. Dokkum speelt hierin een cruciale rol als laatste stad die aangedaan wordt met het keerpunt op het Kleindiep. Iedere schaatser die na 23.00 uur in Dokkum aankomt wordt niet meer gestempeld en van het ijs gehaald. Het kleindiep met zijn trapjes langs de kade waar duizenden mensen de schaatsers toejuichen fungeert als een soort Arena waar de schaatsers binnen komen. Met name voor de toerrijders is dit een ervaring die ze hun hele leven niet meer zullen vergeten. Bijzonder was ook de doorkomst van de huidige Koning Willem Alexander in 1986 die toen mee reed onder het pseudoniem W.A. van Buuren.
Het stratenplan van de Historische binnenstad van Dokkum komt nog steeds volledig overeen met de Blaeu kaart uit 1649. Het is dan ook een aanrader een wandeling door Dokkum te maken en de vele nauwe straatje en steegjes zelf te ontdekken met vele verrassende historische gebouwen zoals het voormalige Rechtshuis tegenover het stadhuis aan de Zijl, de Waegh, het Admiraliteitshuis (Museum Dokkum), de Abdij en nog veel meer bijzonders. Heel mooi om te zien en door te lopen.
En aan het water was het goed toeven.
Op weg naar huis zijn we nog door Bartlehiem gekomen.
Nu genieten we nog even van de rust.
Mats en Rosa komen straks een weekje logeren. We kijken er naar uit.
Geschreven door JosetteMath.vakantie