Dal der Koningen

Egypte, Luxor

Na het ontbijt zijn we met ons groepje de enige brug die de Nijl in Luxor heeft overgestoken op weg naar het Dal der Koningen.
De eerste stop was bij de Kolossen van Memnon, twee enorme stenen beelden. Ze beelden de farao Amenhotep III uit die tijdens de 18e dynastie over Egypte regeerde. De kolossen van Memnon hielden de wacht bij de ingang van zijn dodentempel. De beelden hebben de tand des tijds moeilijk doorstaan en werden ook beschadigd in de Romeinse tijd. De hoofden van de beelden zijn tegenwoordig grotendeels afgebrokkeld, maar toch blijven deze monumenten indrukwekkend omdat ze 18 meter boven de omliggende vlakte rijzen en het landschap ten westen van Luxor tekenen.
In 1982 stonden deze kolossen als herbewapening in een weiland. We zijn er bij geweest, hebben ze aangeraakt; je kon er zelfs opklimmen. Nu is alles afgeschermd (maar goed ook), er is een mooie toegangsweg en overal de bekende souvenierverkopers. Achter de beelden zie je enorme opgravingen. Ik ben benieuwd wat je over 20 jaar hier zult aantreffen.

Onze weg vervolgend richting Dal der Koningen zie je sowieso overal opgravingen. Ik denk weleens als je hier alles zou afgraven, wat zou je dan allemaal tegenkomen.

Het Dal der Koningen heeft qua toegangsweg ook een flinke verandering ondergaan. Vanaf de toegangspoort wordt je nu met een treintje naar de echte toegangspoort gebracht. Je betaalt entree en krijgt het recht om 3 graven te bezoeken. Wil je meer, dan betaal je bij. We hebben de graven van Ramses III, IV en VI bezocht. Behoorlijk veel foto’s gemaakt en ja.....dan wordt de keuze moeilijk. Blader maar snel door als het teveel wordt.

Het graf van Toetanchamon was nu wel open. De vorige keer kon het helaas niet bezocht worden. Voor dit graf moest apart betaald worden. En als je er eenmaal bent, moet je het bezoeken. De ruimtes die toegankelijk zijn, zijn niet groot, maar de schilderingen en vooral de mooie kleuren zijn prachtig. Ook lag er een mummie.
Toetanchamon was de jongste farao in de Egyptische geschiedenis en misschien ook wel de bekendste. Hij besteeg de troon toen hij amper negen of tien jaar oud was en stierf al op zijn achttiende. Zijn graf, volgepropt met duizelingwekkende schatten, werd ontdekt in de Vallei der Koningen. Veel van die schatten bevinden zich nu in het Egyptisch Museum dat op mijn eerdere reis bezocht hebt.
Toetanchamon was een van de farao's uit het Nieuwe Koninkrijk, het hoogtepunt van de Egyptische rijkdom en macht, en regeerde over het rijk tussen 1334 en 1325 voor Christus. De farao’s van het Oude Rijk vonden hun laatste rustplaats in de gigantische piramides in de Nijldelta, maar de farao’s van het Nieuwe Rijk wilden liever dichter bij hun dynastieke wortels in het zuiden begraven worden. Daarom lieten ze hun cryptes bouwen in de heuvels van het dorre landschap ten westen van Luxor. Dat gebied staat nu bekend als de Vallei der Koningen. Er werden in totaal 63 graven ontdekt en het is een must-see bezienswaardigheid in dit deel van Egypte.
Naast Toetanchamon werden in die vallei ook andere machtige farao's zoals Seti I en Ramses II begraven. Een aantal Egyptische koninginnen, hogepriesters en andere hoogwaardigheidsbekleders van de 18e, 19e en 20e dynastie werden er ook begraven. Ramses II wordt beschouwd als de belangrijkste farao van het Egyptische rijk. Hij regeerde van 1279 tot 1212 voor Christus en liet zijn sporen na in het Egyptische landschap. Hij gaf de opdracht om onder andere verschillende tempels te bouwen waaronder die in Abu Simbel die we nog gaan bezoeken.

Na het Dal der Koningen in een handwerkerswinkel geweest, waar je de handwerkers ook daadwerkelijk bezig zag (of was dat toch maar voor de show?, laten we die laatste gedachte maar even vergeten).

Vervolgens naar de Dodentempel van Hatsjepsoet.
De Dodentempel van Hatsjepsoet is een ontzagwekkende zuilengalerij. Hatsjepsoet was de vijfde farao van de 18e dynastie en wordt algemeen beschouwd als een van de meest succesvolle heersers over Egypte. Ze was een van de weinige vrouwelijke farao’s en ze is ook de vrouw die het langst regeerde over Egypte in de geschiedenis van het land. De tempel werd ontworpen door de koninklijke architect Senemut om Hatsjepsoet en de god Amun te vereren. Dit verbazingwekkende monument werd uitgehakt in een rotswand, telt drie verdiepingen en is maar liefst dertig meter hoog. Ooit zou het hele complex omringd geweest zijn door prachtige tuinen.

Rond het hele complex zie brokken/onderdelen van de tempel. Seder 1982 zijn een groep Polen doende om de tempel weer in zijn oude staat terug te brengen. Een monnikenwerk dat nog vele tientallen jaren zal duren.
Ook hier weer veel veranderd sedert mijn laatste bezoek.

O ja, de gids wilde als afsluiting de groep nog even een weverij binnenloodsen. Zonder dat we met elkaar erover gesproken hadden, bleef iedereen zitten. Jammer voor hem. Begrijp het wel, men wil verkopen.....maar nu even niet!!!

Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Mooie foto’s! Maar de kolossen van Memnon zijn wel erg achteruit gegaan sinds ons bezoek 20 jaar geleden. Mooie (cultuur) reis verder!

Marijke 2020-01-25 10:41:58

mooie foto's Josette en leuk tasje Math

Marjolein 2020-01-25 11:58:00

indrukwekkende foto's, maar waar blijft het korte rokje ?

Bert 2020-01-25 14:26:06

Prachtig! Geniet van de mooie reis.

Geke 2020-01-25 17:51:53

Leuk om te lezen, Geniet ervan!

Ineke 2020-01-25 18:38:43

Prachtig de verhalen en de foto's! Mooie geschiedenis les voor ons.

Chris hodiamont 2020-01-26 14:53:11
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.