MS Nordlys

Noorwegen, Bergen

Bryggen (“De Kade”) ook bekend onder de naam Tyskebryggen ("De Duitse Kade"), is een reeks Hanze-handelshuizen aan de oostzijde van de fjord die Bergen binnengaat. Bryggen staat sinds 1979 op de Unesco-Werelderfgoedlijst.
Omdat we toch pas in de namiddag zouden inschepen, besloten we maar eerst Bryggen te gaan bekijken. Prachtig, met een laagje vers gevallen sneeuw.

Aangezien hanzekantoren geen zelfstandig lid van de Hanze mochten zijn, viel Bryggen onder Lübeck. In 1365 werd Bryggen onder de Hanzedag gesteld. Het Hanzekantoor, samengesteld uit meer dan twintig gebouwen, werd al snel een complete woon- en werkwijk. In de bloeitijd maakten de Duitse kooplieden een kwart van de bevolking uit. Om brand in de nauw gebouwde wijk te voorkomen, waren alle gebouwen onverwarmd. De enige verwarmde ruimtes bevonden zich in van steen gebouwde achtervertrekken, Schøtstuene, die de kooplieden ook als vergader- en rechtszaal gebruikten.
Door een grote brand in 1702 werden echter in vrijwel alle gebouwen, die grotendeels van hout waren gemaakt, vernietigd. Bij een brand in 1955 werden opnieuw grote delen van Bryggen vernietigd. In beide gevallen werd er nieuwbouw gepleegd in de oude stijl. Wel zijn enkele oorspronkelijke kelders daterend van de 15e eeuw bewaard gebleven. Sinds de tweede Wereldoorlog, die ervoor zorgde dat alles wat Duits was in onmin viel, wordt Tyskebryggen in het algemeen nog slechts Bryggen genoemd.
Ook nu, terwijl wij rondliepen, werd er volop gerestaureerd.

Al wandelend kwamen we bij de Bergenhusburcht. Deze burcht aan het water is een van de oudste en beste bewaarde kastelen in heel Noorwegen.

En dan de vismarkt. Gelegen aan de kleine haven van de stad is deze plek van 's morgens vroeg tot 's avonds laat een drukte van jewelste: de vissers stallen hun meest verse vissen en schaaldieren (soms nog levend!) uit en fileren erop los, de locals doen inkopen voor het avondeten en de toeristen kijken hun ogen uit bij het schouwspel. Op verschillende plekken op de markt wordt de vis ook voor je neus bereid en dan kun je dus genieten van een heerlijke, lokale specialiteit. Verser ga je het niet krijgen! Omdat het winter is, is alleen de overdekte markt te bezoeken die vooral bescherming biedt tegen het gure weer tijdens de wintermaanden.

Na een heerlijke vissoep (Marlien had salade) zijn we teruggelopen naar het hotel om onze bagage op te halen om richting incheckterminal te gaan.
Inmiddels zitten we in de bar van de MS Nordlys te genieten van een Noorse gin-tonic.

Zowel de naam als het interieur van dit moderne expeditieschip zijn geïnspireerd op het spectaculaire noorderlicht (Aurora Borealis). Dit is ook de titel die ik gekozen heb voor onze reis.
De kunst, het decor en de kleuren die aan boord van dit schip worden gebruikt, zijn allemaal geïnspireerd op het noorderlicht. Dit zorgt voor een aparte en unieke sfeer aan boord. Passagiers worden uitgenodigd om te ontspannen na een lange dag en het ervaren van de verschillende excursies en activiteiten van Hurtigruten in comfortabele ligstoelen in een van de lounges van het schip. Het schip is gebouwd in 1994 en gerenoveerd in 2019. De passagierscapaciteit bedraagt 590; op dit moment zijn 280 passagiers aan boord en 65 bemanningsleden. Het schip is 121,8 m lang en kan een snelheid varen van 18 knopen.
 
We hebben geluk gehad. We zouden aanvankelijk een hut delen, maar door een paar dagen eerder te vertrekken, hebben we beiden een eenpersoons-hut zonder extra kosten. Dat is dan weer een meevallertje.
Het schip vertrok rond 20.30 uur. Velen stonden buiten, onder het genot van een glas champagne, te kijken hoe we de haven uitvoeren. Ook wij.
Om 21.00 uur nog een voorstelrondje van onder meer de kapitein en de kok, toch de voornaamste personen aan boord……..niet dan?
Tevens uitleg over de te boeken excursies. Die hebben we thuis, via het reisbureau al geboekt.
Het schip schommelt zacht heen en weer. Toch maar dat pilletje tegen zeeziekste? We zien wel, morgen Ålesund.

Jaaaaaaa, dan word je om 01.00 uur via de intercom gewekt met de mededeling dat het noorderlicht te zien is. Snel iets warms aantrekken, dik vest en jas en naar buiten. Het licht was met het blote oog nauwelijks waarneembaar. Wel via de camera van je gsm. Met dank aan Marlien voor de foto's.

Geschreven door

Al 14 reacties bij dit reisverslag

Geweldig mooie foto's en belevenis. Fijne vakantie

Chris 2024-02-06 01:25:39

Mooi!

Jacqueline Karel 2024-02-06 08:31:27

Das wat je noemt een goed begin (Gin Tonic en het noorderlicht)!!!

Anouk 2024-02-06 09:16:09

Hoi Josette, dat is idd een heel mooi beginnmet het direct zien van het noorderlicht. Mooie hut ook! Veel plezier!

Dirk 2024-02-06 10:07:11

Haaaa, eindelijk het Noorderlicht te zien. Ik denk dat er nog wel meer dagen komen MET het Noorderlicht.🍀

Marijke 2024-02-06 10:25:25

Prachtige foto's Josette, vooral van het Noorderlicht.

Rina Coenen 2024-02-06 10:28:50

Wat al veel indrukken. .prachtig ! Geniet ervan

Ineke 2024-02-06 10:41:48

Prachtig!! ❤️

Hilda 2024-02-06 11:47:44

Leuke stad dat Bergen als ik jouw foto's zo zie. En dan meteen de 1e nacht prijs..... het Noorderlicht! Was op internet aan t zoeken naar de beste instellingen op een fototoestel voor t Noorderlicht daar schreven ze dat t met de telefoon eigenlijk niet mogelijk was maar deze zijn toch al heel goed gelukt! Veel plezier nog.

Emelie 2024-02-06 14:36:36

Die hut is veel minder spartaans als ik me voorgesteld had ☺️. Het Noorderlicht met een lekkere gin tonic, veel meer kan een "hurtigrutter" zich toch niet wensen.

Jos Penders 2024-02-06 16:36:13

Het is toch geweldig wat jullie meemaken. Het Noorderlicht te zien! Prachtige foto's overigens!

Piet en Dily 2024-02-06 16:56:17

Geweldig Josette! Geniet ervan. xxx

Jacqueline 2024-02-07 07:54:23

Leuk om je reisverslagen weer te mogen lezen. Mooie foto’s.

Mireille 2024-02-07 12:46:34

Prachtige foto's. Geniet van deze mooie reis.

Bert 2024-02-07 13:08:29
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.