Iets meer over India en Delhi

India, New Delhi

India algemeen en Delhi

We starten onze rondreis in de bruisende hoofdstad van India, Delhi. De stad bestaat eigenlijk uit twee delen: Old Delhi en New Delhi. Old Delhi, dat vroeger Shahjahanabad heette, werd in 1639 gesticht door Mogolkeizer Shah Jahan (ook de bezieler van de Taj Mahal) en was eigenlijk al de 7de stad die op deze plaats gebouwd werd. Tot het einde van de Mogolperiode zou Delhi de hoofdstad van het Mogolrijk blijven. In die tijd stond ze bekend voor haar prachtige moskeeën, parken en de knappe woningen (havelis) van de edelen en andere rijke onderdanen.
In 1857 werd de laatste Mogolkeizer verdreven en kwam de regio in handen van de Britten, die Delhi in 1912 tot de hoofdstad van Brits-Indië promoveerden. Er begon toen ook een grootschalige herbouw van de stad, waarbij delen van Old Delhi werden afgebroken om plaats te ruimen voor New Delhi. In 1947 werd India onafhankelijk, en Delhi werd de hoofdstad van de nieuwe staat.

De Jama Masjid of Vrijdagmoskee (1644-1654) is de grootste nog in gebruik zijnde moskee van India en het laatste grote bouwwerk van Mogolkeizer Shah Jahan.
Er zijn 3 grote toegangspoorten waarvan de grootste (in het Oosten) voorbehouden was voor de keizerlijke familie. De andere poorten waren respectievelijk voor de ministers/hoge functionarissen en voor het gewone volk. De moskee is eenvoudig van stijl, opgetrokken in rode zandsteen en marmer, met ingelegd zwart marmer. Het gebouw doet denken aan de San Marco in Venetië, maar met veel minder opsmuk.

Op het centrale binnenplein vind je in het midden een vierkant waterreservoir (hauz) dat het doopritueel symboliseert. Voor de moskee zelf staat een verhoog (dikka). Toen de moslimbevolking te talrijk en daardoor de moskee te klein werd voor het aantal gelovigen, herhaalde een tweede voorganger vanop dit platform de woorden van de imam. Naar verluid konden op het binnenplein zo’n 25.000 gelovigen luisteren naar de woorden van de profeet.
De moskee zelf is een open gebouw, met prachtig steensnijwerk. De buitenlandse vrouwen zijn verplicht een soort jurk te dragen.
Net buiten de moskee kan je ronddwalen in de smalle straatjes van Delhi, tussen de toeterende motorfietsen, rinkelende riksja’s en de kraampjes vol vers fruit, kruiden, kledij... We staan ook hier verbaasd te kijken naar hoe men omgaat met elektriciteit.....jeetje zeg.

Vanaf de moskee heb je mooi zicht op het Rode Fort. Dit hebben we niet bezocht.

Net buiten de stad, in een oase aan groen en rust, liggen verschillende
herdenkingsplaatsen voor grote Indische leiders. Ook Mahatma Gandhi wordt hier herdacht, in Raj Ghat. Zijn memorial is een eenvoudig platform in zwart marmer, met een altijd brandende vlam als gezelschap. In tegenstelling tot wat in Westerse culturen gebruikelijk is, ligt Gandhi (“Father of the Nation”) hier niet begraven, maar is dit de plaats van zijn crematie. Zijn assen werden op de Ganges uitgestrooid.
Je kan naar het memorial zelf wandelen (met de schoenen uit), of er vanop een hoogte ook omheen wandelen (met schoenen). Gandhi, die in 1948 door een Hindoeïstische priester werd vermoord, is nog steeds erg geliefd bij de Indische bevolking.

India is een smeltkroes aan geloofsovertuigingen en religies. 2% (eigenlijk niet zo erg veel) van de Indische bevolking volgt het Sikhisme, waarvan de mannelijke volgelingen te herkennen zijn aan de tulband die hun lange haar (het mag nooit geknipt worden) wikkelt doorheen 7 meter stof. Ook onze chauffeur draagt een tulband.

De India Gate lijkt op een rode Arche de Triomphe. Het herdenkt de meer dan 70.000 Indische soldaten die gestorven zijn in de Eerste Wereldoorlog. Ook de namen van zo’n 13.500 Britse en Indische soldaten die gesneuveld zijn tijdens de Afghaanse oorlog (1919) staan in de poort gegraveerd.
De India Gate bevindt zich op het oostelijke deel van het Rajpath, de ceremoniële verbindingsboulevard tussen de poort en Raisina Hill.

Raisina Hill, nog steeds het gouvernementele hart van India met o.a. de gebouwen voor het parlement, senaat en het presidentieel paleis (de vroegere woning van de Viceroy), is enorm groot. Onze bus is tweemaal rondgereden om alles te kunnen zien. Hier krijg je een goede indruk hoe groots het Britse Rijk haar toekomst in Brits- Indië zag.

De laatste bezienswaardigheid vandaag, heeft de meeste indruk gemaakt. Was de eerste moskee de grootste, deze is de oudste.
Toen in het einde van de 12de eeuw het noordwesten van het huidige India veroverd werd door Moslimheersers, werd gestart aan de bouw van wat de mooiste overwinningstoren annex moskee ter wereld moest worden. Het resultaat is ruim 800 jaar later nog steeds indrukwekkend. Van de moskee, die doorheen de heerschappij van de keizerlijke dynastie steeds verder werd uitgebreid, resten enkel nog ruïnes met prachtig beeldhouwwerk in steen. De overwinningstoren of minaret, Qut(a)b Minar staat nog steeds in al zijn prachtige glorie centraal te pronken.
Qutb Minar is ruim 73 meter hoog en bestaat uit 5 verdiepingen. De eerste sultan, Qutb-id-din- Aibak liet de eerste 3 verdiepingen bouwen. Na zijn dood nam zijn schoonzoon Iltutmish, die overigens op de site in een mausoleum begraven ligt (1235), de bouw van de 4de verdieping voor zijn rekening. De toren werd 2 keer door de bliksem geraakt (1326 en 1368). Bij de herstelwerkzaamheden van de 2de blikseminslag werd de 5de verdieping toegevoegd. Qutb Minar werd doorheen de tijd ook verschillende keren gerenoveerd na aardbevingen. De toren staat overigens niet helemaal kaarsrecht, maar helt zo’n 65 cm over. Volgens wetenschappers is dit nog in de “veilige zone”, al wordt wel van nabij gevolgd dat de funderingen door regen en erosie niet verder verzakken. Na een ernstig incident waarbij 45 doden vielen (vooral schoolkinderen), is het niet meer mogelijk om de toren te beklimmen.
De site behoort tot het UNESCO Werelderfgoed en is erg indrukwekkend.

Het was een behoorlijk drukke dag. Na het diner dan ook snel ons bedje opgezocht. Morgen gaan we op weg naar Agra, bekend om de Taj Mahal.

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Mooie foto’s!

Marijke 2019-04-30 09:20:33

Mooie foto's. Die rode jurk staat je goed! Wat een drukte met die motorfietsen en riksja's.

Dily en Piet 2019-04-30 16:43:02

Wederom geweldige foto's en wat zien jullie veel!

Marjolein 2019-05-01 10:44:51

Geweldig reisverslag inclusief prachtige foto's!

Chris hodiamont 2019-05-03 10:06:52
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.