Vikingen, feitjes en een echt avontuur

Noorwegen, Tromsø

Vannacht was het „bumpie“ op zee. De golven die langs de boot omhoog kwamen waren toch wel een metertje of 3. Ik hebngelukkig geen last van zeeziekste.
In Tromsø bleven we iets langer liggen, zodat ik nog even van boord kon voor een wandelingetje. Marlien is intussen naar de dokter. Als je longontsteking hebt en de saturatie is niet goed, mag je niet vliegen. Duim voor haar dat ze zaterdag mee kan naar huis.

Vanochtend een lezing gehad door Inger over de Vikingen. Super interessant.

De geschiedenis van de Vikingen behandelt de oorsprong, de plunder- en veroveringstochten, ontdekkingsreizen, lange afstandshandel, kolonisatie en het stichten van nederzettingen in allerlei delen van Europa en aan de Amerikaanse oostkust door groepen mensen die zichelf Vinkingen noemden. De Vikingen behoorden tot de Noormannen, een noordelijke tak van de Germanen en woonden oorspronkelijk in het noordelijke Scandinavië. Hun godsdienst, cultuur en mythologie kwamen grotendeels met die van de overige Germanen van Europa overeen. De Germanen die in de meer zuidelijke gebieden van Europa woonden waren echter inmiddels grotendeels christelijk geworden en ze hadden veel cultuur overgenomen van de voormalige 'Romeinen'. Ze zijn vooral bekend geworden als plunderende krijgers. Naast krijgers die inderdaad plunderden, verkrachtten en moordden waren ze tevens ontdekkingsreizigers, kolonisten, ambachtslieden, handelaars en scheepsbouwers.

De Deense Vikingen teisterden het vasteland van West-Europa met hun plundertochten. De Noorse Vikingen voeren naar het westen en koloniseerden IJsland en Groenland en in 1000 werd zelfs de oostkust van Canada ontdekt. De Zweedse Vikingen richtten hun aandacht aanvankelijk op de Baltische gebieden, maar later trokken zij steeds dieper Rusland in, waar ze belangrijke nederzettingen stichtten. De Zweedse Vikingen speelden een cruciale rol bij het ontstaan van Rusland. De Ruriken maakten de stad Kiev tot een rijke welvarende handelsstad. Tussen 1000 en 1100 werd Scandinavië bezocht door christelijke predikers. Daarmee werden ook de Vikingen geleidelijk bekeerd tot het christendom en verdween de 'plaag uit het Noorden'. In het belang van een goede relatie met het moederland bekeerden de Vikingkolonies op de Orkney-, Shetland- en Faeroëreilanden, IJsland en Groenland zich ook. De directe nakomelingen van de Vikingen zijn de huidige Denen, IJslanders, Noren en Zweden, zo las ik op wiki.

Veel mensen denken aan helmen met hoorns als ze de term Viking horen. Dit is historisch incorrect. In de 19e eeuw vonden archeologen vaak holle hoorns naast helmen in graven van Vikingen. Lange tijd geloofde men dat de hoorns oorspronkelijk vastzaten aan de helm. Dit beeld verspreidde zich gedurende de 19e eeuw door de gehele wereld. Daarna bewezen archeologen dat de hoorns gewoon een functie hadden als drinkbeker, een drinkhoorn en dus niets met de helm te maken hadden. Het beeld van de helm met de hoorns komt vooral door de beroemde opera Tristan en Isolde van Wagner. De hoofdpersonen waren door de kostuumontwerper zo aangekleed. Doordat de opera zo'n succes was werd zo het beeld van de Vikingen onder het volk verspreid.

Dan nog even dit. Het „Bluetooth“ teken komt van de Deens-Noorse koning Harald Bluetooth. Het logo is een samenvoeging van de initialen H en B uit het runenschrift. Alweer wat bijgeleerd.

Na deze lezing was het tijd om naar het achterdek te gaan voor het maken van een groepsfoto. Deze zal aan de film/video van de reis worden toegevoegd. Echt leuk die film, zeker als je er een paar keer opstaat….. ahum.

Hoewel in de ochtendbriefing al een en ander was uitgelegd over de procedure bij het aan wal gaan morgen, werd hier in de middag opnieuw aandacht aan besteed. Het is een hele operatie om iedereen weer op de juiste manier „van boord“ te krijgen, zonder dat men over elkaar heen struikelt.

Aan het begin van deze reis heb ik geschreven over het schip MS Nordlys.
Nu nog een paar cijfertjes:
220.000 liter marinediesel, voor vertrek getankt in Bergen.
Per dag werd 220 liter water per persoon verbruikt. Hierin is alle water meegenomen van douchen, toilet en wasmachine laten draaien tot het maken van koffie en soep. Dus alle gebruikte water.
Op dag 3 waren de golven 3 meter (in Bodø) en op dag 10 was de wind het sterkste. We hebben bij 2 havens in verband met het weer niet kunnen aanleggen.
Aan eten is niet alleen 170kg wortels, 170kg suiker, 365kg vlees, 252kg vis en 360kg meloen gebruikt, maar ook 33kg bacon, 340kg aardappelen, 210kg meel, 90kg sinaasappels en 4680 eieren.

Het personeel werkt 22 dagen en heeft dan 22 dagen vrij. Men werkt of 10 of 12 uur per dag. Het personeel dat in de bediening zit, maakt ook schoon. Ze komen overal vandaan. Hurtigruten betaalt de tickets voor de vluchten van en naar huis.

Dan de laatste excursie. Ditmaal een echt avontuur.
In Kristiansund stond de bus ons op te wachten voor de excursie naar de Bergstatt marmermijn in Eide. De rit ging via de Atlantic Ocean Road (Atlanterhavsveien). Een verbindingsweg van 8 km (dwars door de Atlantische oceaan) tussen de eilanden Vevang en Averøy. De route gaat over 8 bruggen en verbindt op die manier allerlei verschillende kleine eilanden met elkaar.
De hoogste brug is de Storseisundbrug. Deze kenmerkende brug is bijzonder vanwege de indrukwekkende schuine bocht die hij maakt. Maar dat niet alleen. De brug werd ook gebruikt in de laatste James Bond film.
Hier hebben we een korte wandelpauze gehad om de gelegenheid te krijgen om te fotograferen.

De gids gaf nog uitleg over de rode huisjes die je overal ziet. Men moest vroeger belasting betalen voor het eigen huis. Graanschuren werden in die tijd rood geschilderd. De belastingambtenaar ging op die kleur af, nee gebouwen met die kleur liet hij net links liggen. Alleen als de woning een andere kleur had kwam er een aanslag. Duidelijk, dan ook maar het huis rood schilderen. Als ik daardoor onder de belasting kon uitkomen, zou ik dat ook doen ha ha.
De kleur heet „ossenbloed“ omdat hij zo donker rood is. Dit heeft niets met het bloed van een os te maken. De rode kleur ontstaan door het mengen van koper met ijzeroxide. Je ziet ook witte huizen. Dit staat voor rijkdom; de huizen van de armen zijn zwart/bruin.

En dan het avontuur.
Om bij de marmermijn te komen moest er een weg genomen worden, bergop. Deze weg was behoorlijk glad en ja hoor, daar stond de bus. De sneeuwkettingen moesten gebruikt worden. Links ging prima, rechts wilde niet lukken. Daar sta je dan in het piepjonger. Wat nu?
Dan maar te voet verder, we waren niet ver van de ingang van de mijn vandaan. Allen voorzien van een helm, want er moest een stuk door een tunnel worden gelopen, gingen we op pad. Een paar ouderen bleven in de bus. Het was inderdaad spekglad. Door de tunnel naar de ingang. Normaal rijdt de bus door deze tunnel, maar daar was men nog met de sneeuwkettingen bezig. We werden onthaald met een bord groentesoep en na een introductiefilmpje gingen we per boot de mijn in, met helm op en zwemvest aan. Het water was kraakhelder. Je kon het zo drinken. Voor onze soep was dit water ook gebruikt, zei de gids.
In de mijn wordt marmer gewonnen. Marmer is opgebouwd uit calciumcarbonaat. Dit materiaal wordt gebruikt voor het maken van glossy papier. Hier worden geen platen voor aanrechtbladen, grafstenen of anderszins gewonnen. Daarvoor is het winningsproces te duur. Deze marmer is namelijk kei en keihard. Jammer dat de foto’s niet altijd even duidelijk zijn.

De bus was inmiddels voorzien van de sneeuwkettingen en stond ons letterlijk bij de deur op te wachten. De boot lag in Molde op ons te wachten. We waren 5 minuten voor vertrek weer bij de boot.

Al met al een enerverende dag.
Morgen moet ik voor 10.00 uur mijn cabine hebben verlaten.
Om 14.45 uur hopen we in Bergen te zijn. Hier blijven we nog een nachtje. Ik hoop van ganser harte dat Marlien mee kan zaterdag.

Geschreven door

Al 9 reacties bij dit reisverslag

Super mooie verhalen. Een goede terug reis gewenst. En laten we hopen dat Marlien mee mag vliegen. Tot gauw.

carine Siegersma 2024-02-16 10:05:18

Wat een prachtige en spannende dag Josette! Mooi die bruggen, lijkt me ook een mooie tour voor de zomer maar dan met de cabrio 😃. Die tunnel naar de marmergrot is zo te zien één grote ijsmassa kan me voorstellen dat dat zelfs te voet een uitdaginkje is maar wel de moeite waard, mooi daar! Geniet nog van je laatste dagen en hopelijk samen met Marlien een goede terugreis 🤞🙋‍♀️

Emelie 2024-02-16 16:41:39

Josette bedankt voor alle verhalen en foto's Je heb ons op een geweldige trip mee genomen. Goede terugreis

Marjolein 2024-02-16 16:51:19

Helaas al weer bijna voorbij. Ik denk dat Wickie de Viking het beeld van de gehoornde helm voor eeuwig heeft bepaald 🤭.

Jos Penders 2024-02-16 18:48:04

Geweldig dat je ons weer mee hebt genomen op deze geweldige reis. Alle mooie dingen die we te zien kregen. Hopelijk kan Marlien mee terug zaterdag. Ze heeft ocharm niks van de reis gehad. Hopelijk krijgt ze wat vergoed van de verzekering. En dat ze maar gauw mag opknappen.

Chris 2024-02-16 19:02:37

Hallo Josette, weer eenmooi verslag van de reis. Ik lees ze regelmatig . Mooie tijd om dit deel van de wereld te bezoeken. en want een mooie evaring voor jou. Je hebt wel de juiste reis uitgezocht om echt het hele hoge Norden ten beleven. Toen ik jouw uitleg over Bluetooth zag moest ik even reageren. Er is ook een Nederlands weetje dat bij Bluetooth interessant is: De techniek zelf is ontwikkeld door de Nederlander Jaap Haartsen die bij het Zweedse Ericsson in dienst was aan de Nieuw-Amsterdamsestraat in Emmen. De naam bluetooth verwijst naar de Vikingenkoning Harald Blauwtand, die het christendom in Scandinavië introduceerde. Verder geniet ik van jou reisverslagen bedankt daarvoor Goede reis verder, Herman

Herman 2024-02-16 19:34:51

Je hebt ons veel verteld over de geschiedenis Van Noorwegen..dank je wel...heb genoten van je verslag.. Een voorspoedige terugreis en hopelijk kan Marlien mee terug... Tot " snel " ...

Ineke 2024-02-16 20:24:19

Was een beetje achter met lezen, maar ben er weer. Jullie hebben heel wat avonturen meegemaakt en we hebben hier achter de laptop er veel van geleerd. Dank je wel!

Piet en Dily 2024-02-17 11:41:35

Weer prachtig verhaal. Groetjes wij touren op t moment door Egypte.

Jacqueline Karel 2024-02-17 19:53:04
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.