Ja, wie kent de verhalen niet. Ik denk dat velen met mij daarmee zijn opgegroeid. Voor Math was het nieuw, maar Dirk en Veronique kennen ze zeker.
Omdat ik gelezen had dat we niet zo ver van Terherne (50 minuten)zouden logeren, heb ik Mats een aantal weken geleden het eerste boekje van de Kameleon gekocht en hem gevraagd er vooral veel in te lezen voordat hij bij opa op vakantie zou komen.
Vandaag stond het Kameleondorp Terherne op het programma.
Het Kameleondorp is een attractiepark dat geheel gewijd is aan de jeugdboekenserie De Kameleon en bevindt zich in het Friese plaatsje Terhorne (Terherne). Het eerste boek is in 1949 verschenen en inmiddels zijn er 71 delen.
Op internet vond ik het volgende.
Het Kameleondorp is ontstaan op de plek waar De Roos (de schrijver van de eerste 60 delen) in 1980 een zilveren pen cadeau kreeg van een lagere school. De leerlingen van deze school waren gek op de verhalen over De Kameleon en konden niet begrijpen dat De Roos nooit een literatuurprijs had gewonnen. Daarom besloten de leerlingen de schrijver uit te nodigen voor een echte prijsuitreiking. Toen de vraag werd gesteld of de avonturen van Hielke en Sietse zich in Terhorne hadden afgespeeld, antwoordde hij: "Het zou in Terherne gespeeld kunnen hebben". Mede door deze uitspraak van de schrijver ontstond in Terhorne een groep die zichzelf "vrienden van de Kameleon" noemden, en het plan opvatten om een dorp te laten verrijzen waarin de boeken over De Kameleon tot leven kwamen. Op 29 maart 1991 werden de plannen voor het dorp gepresenteerd. Ruim drie jaar later werd het dorp geopend voor het publiek.
Bij de bouw van het dorp is geprobeerd om het resultaat zo veel mogelijk te laten lijken op het dorp uit de boeken. Zo ligt de boot "De Kameleon" naast "Hotel de Gouden Leeuw" (bij het in 2004 gebouwde botenstation), en duwt hij een echte praam voor een rondvaart. Het is mogelijk om het eiland "Grootzand" te bezoeken en daar in Kameleon-stijl te spelen met de vier elementen van de natuur. De smederij van Klinkhamer (de vader van de hoofdpersonen Hielke en Sietse) bevindt zich in de "Kameleon Boerderij". Hier kunnen ook het gemeentehuis en molen "de Woudaap" worden bezichtigd en de brandweerauto staat er geparkeerd.
Het huidige bedrijf Kameleon-Terherne, bestaat uit drie onderdelen: een rondvaart, het dorpje Lenten in de Kameleonboerderij en het Kameleon-avontureneiland.
Het Kameleon-eiland kenmerkt zich vooral als een natuurspeelplek waar de bezoeker zelf of met een Kameleonfiguur de avonturen van Hielke en Sietse kan beleven. Op het eiland is het mogelijk om polsstok te springen, in het moeras te baggeren en op een houtvuur eten te bereiden. Er is een speurtocht met behulp van pratende melkbussen in het dorpje Lenten, nagemaakt in de Kameleonboerderij. Op de rondvaartpraam, geduwd door de 'echte' Kameleon, vertelt een inwoner van het fictieve Kameleondorp over de boeken, de films en de omgeving. De rondvaart vaart langs het Kameleon-avontureneiland, waar uitgestapt kan worden en in de natuur gespeeld worden.
Het Kameleondorp werd in 2014 door de ANWB aangewezen als 'leukste uitje van Friesland'.
Op het eiland trokken Mats en Rosa toch even hun neus op toen ze de kinderen in de modder zagen vallen, maar voor het zelf mogen bakken van een pannenkoek waren ze wel te vinden. Een heel leuk attractiepark, dat is het zeer zeker.
Door Corona was het er minder druk dan normaal, maar dat had weer als voordeel dat je meer kon zien en doen.
In de late middag hebben we nog geknutseld. Rosa een vogelhuisje en Mats een raderboot.
Straks komen Michiel en Veronique. Morgen nog een keer samen met Mats en Rosa en hun ouders op de ZK9, de boot van Eppo, om naar de zeehonden te gaan kijken en garnalen te vangen.
Geschreven door JosetteMath.vakantie