Doezoo

Nederland, Leens

In Doezoo betreed je de wereld van de insecten. Dit is de grootste diergroep op aarde. Er is veel meer dan alleen die kriebelbeestjes! Ook de dieren die insecten eten kan je er zien. Dat zijn bijvoorbeeld spinnen, neusberen, hagedissen, kikkers, uilen, eekhoorns, egels en slangen.
Nadat je zelf hebt kunnen rondkijken, wordt er door een verzorger een en ander verteld over de dieren.

Een slang bijvoorbeeld steekt vaak zijn tong uit. Deze tong gebruikt hij als ogen, neus en oren. Een slang heeft slechte ogen. Hij kan maar een paar meter ver kijken en ziet alleen bewegende beelden. Hij gebruikt zijn tong om prooien te vinden. Hij voelt met zijn tong de warmte van een prooi. Is het een grote warmte (zoals van een jaguar) dan betekent dat gevaar. Is het een kleine warmte (zoals een muis), dat betekent dat eten! Een slang heeft geen neus en gebruikt zijn tong om te ruiken. Deze tong is gespleten en daarmee kan de slang 'in stereo' ruiken en zo bepalen waar de geur het sterkst is, ofwel waar de geur vandaan komt en kan hij hierop reageren. Bij een 'aangename' geur volgt hij het spoor en bij een vijandelijke geur vlucht de slang. Ook heeft een slang geen uitwendige oren zoals zoogdieren hebben. Ze kunnen dus niet horen maar wel geluiden met een lage frequentie waarnemen. De slang voelt trillingen met zijn tong. Aan de hand van de sterkte van de trilling kan de slang inschatten of een vijand dichterbij komt. Normaal mag je in de Doezoo een slang om je nek leggen. In verband met Corona mochten de kinderen alleen de slang aaien. Spannend, maar wel leuk, was de reactie van Mats.

Een neusbeer is een dier dat overdag actief is. Hij eet veel insecten die overdag meestal verstopt zitten onder de grond of tussen boomschors. Met zijn neus spoort hij ze op. Daarna graaft hij ze met zijn goede graafklauwen op. Het lievelingseten van de neusbeer is vogelspinnen.
Er zijn heel wat grappen over de neusbeer te maken. Maar hij steekt nu eenmaal zijn neus in andermans zaken…De spitse neus past met gemak overal in. Die ‘nieuwsgierigheid’ heeft hij niet van een vreemde. De neusbeer hoort namelijk bij dezelfde familie als de wasbeer. En die staat juist bekend om zijn nieuwsgierigheid.
Bij de neusbeer, die ook kattenkorrels en meloenen eet, hebben Rosa en Mats de kattenkorrels mogen voeren. Op de derde tel van de verzorger moesten ze zo ver als ze konden de kattenkorrels gooien. Dit omdat ook andere dieren die lusten en dan konden meegenieten.

Dan de Bidsprinkhaan. De naam dankt het dier aan zijn geduldig wachten met samengevouwen grijppoten op insecten die hij vangt om op te eten. Een nare gewoonte van de bidsprinkhaan is dat ze ook hun eigen familie op eten. Daarom leven ze apart. Alleen om te paren komen ze samen. Meestal eet het vrouwtje het mannetje tijdens de paring op.
Bidsprinkhanen gebruiken voornamelijk hun ogen om voedsel en vijanden uit elkaar te houden. Het gezichtsveld van de bidsprinkhaan is heel groot, doordat de kop alle kanten op kan worden gedraaid. De ogen van bidsprinkhanen kunnen van kleur veranderen; bij veel licht zijn ze lichter van kleur en als donkerder als er minder licht is. Dat ze zo goed kunnen zien, betekent dat ze heel snel hun prooi kunnen grijpen. Een kleine beweging is al genoeg. Als de prooi echter doodstil blijft zitten, ziet de bidsprinkhaan ze niet.
De verzorger liet ons zien dat de bidsprinkhaan ook vliegen kan. Terwijl hij het diertje vasthield, flapperde deze heel hard met zijn vleugels.

Kinderen worden er echt actief bij betrokken.
Zo hebben ze de emu’s gevoerd, een grote schildpad mogen aaien en als klap op de vuurpijl heeft Mats een grote kakkerlak geaaid. Rosa keek een beetje op afstand naar haar stoere broer. De verzorger heeft uitgelegd hoe de kakkerlakken in de huizen en bij de mensen komen. Dit heeft te maken met warmte en vocht. De egel die vervolgens langs kwam, werd ook door Rosa gestreeld. Helaas moesten de volwassenen op afstand blijven zodat er maar weinig foto’s zijn.
Na afloop van de rondleiding mochten de kinderen als aandenken een gipsen insect kiezen en die beschilderen.

Het bezoekje aan de Doezoo is een uitje dat je niet mag overslaan als je in de buurt bent. Leerzaam voor jong en oud.

Na alle wentelteefjes te hebben opgegeten en opa zijn middag dutje had gedaan, zijn we naar de haven van Lauwersoog gewandeld voor...... ja hoor alweer een ijsje en hebben we de grote boot bekeken waarmee we morgen naar Schiermonnikoog varen.

Rosa en Mats hebben me goed geholpen met het maken van kipnuggets.

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Fijn dat jullie zo genieten

Ineke 2020-07-22 21:40:33

Nou , zo leren wij ook nog eens wat. Wat heerlijk met dat kleine grut uit. Geniet er maar van. Liefs

emmy 2020-07-22 22:28:35

Dat wist ik niet van die slang! Dapper hoor, Mats en Rosa 🤪

Veronique 2020-07-23 16:59:00

Wat een leuk uitstapje met de kleinkinderen. Bovendien ook nog leerzaam voor jong en oud.

PIet en Dily 2020-07-24 12:53:30
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.