Het Wad, beetje rusten en gerookte paling

Nederland, Het Hogeland

Zoals gisteren al aangekondigd, vandaag het verhaal over het Wad.
Iedereen heeft wel eens van wadlopen gehoord, maar wat is wadlopen eigenlijk precies? Wadlopen wordt ons aangeboden door de natuur! Door de aantrekkingskracht van de maan op de aarde wordt het op onze planeet 2 x per dag eb en vloed. Eb betekent dat het water wegtrekt en is het dus laagwater en met vloed komt het water weer op.
Je kunt wadlopen wanneer het laag water is. Iedere dag zijn de laagwaterstanden op een ander tijdstip. Zo kan de ene dag het wadlopen om 6 uur in de ochtend zijn en een week later om 17.00 in de middag!
Met wadlopen ga je dus over de Waddenzee lopen en heeft de natuur het helemaal voor het zeggen. Dit maakt het zeer bijzonder en spannend. Wadlopen is ook niet geheel risicoloos, daarom mag je nooit zonder begeleiding gaan wadlopen!

Wadlopers lopen door slik, over zandplaten en over mosselbanken die deels onder water liggen. Bij een aantal tochten moeten diverse prielen, dat zijn natuurlijke geulen onderhavig aan getij, en geulen worden doorwaad, waarbij het water tot de borst kan komen te staan. De moeilijkheidsgraad van de tochten is afhankelijk van het doel van de tocht, maar vooral van de weersomstandigheden. Bijvoorbeeld harde noordwestenwind stuwt het water op en bemoeilijkt het lopen.

Nu we toch hier zijn, wilden we deze activiteit dan ook niet missen. We boekten bij Dijkstra wadlopen de zogenoemde Balgzwerftocht. Omdat je als het ware in het slik wordt vastgezogen, dien je schoeisel te dragen dat niet 1-2-3 van de voeten glijdt. Hoge gympen worden door de organisatie dan ook verhuurd. Omdat we ons vooraf aan de vakantie al hadden geïnformeerd over het wadlopen, hadden we onze duikschoentjes bij ons. Het perfecte middel.

De balgzwerftocht wordt gelopen boven de kust van Friesland, in de nabijheid van de plaats Ternaard. Er wordt gelopen op een rustig stuk wad, waar zelden andere wadlopers komen. Hierdoor geniet je van de rust en de ruimte en gaat het grootste gedeelte van de tocht over een zandige bodem, zodat deze tocht voor een ieder geschikt is.

Met ca 50 deelnemers, verdeeld over twee groepen met twee gidsen per groep, werd gestart. Via de dijk loop je naar beneden, klim je over een hek en loop je door een stukje weiland naar het Wad. Al snel zat ik teveel aan de zijkant en zakte met mijn linkerbeen tot aan mijn knie in het slik. Gelukkig was daar de helpende hand van Math zodat ik me omhoog kon trekken. Goed de gids blijven volgen Josetje. De gids, Rinze, demonstreerde het lopen in/door het slik. Heavy zeg, hoefden we gelukkig niet te doen. Ook kreeg je uitleg wat er aan “groen” groeit, zoals zeekraal. Je kunt het gewoon plukken en eten.
Nadat we over de basaltblokken waren geklommen, stonden we op het wad.
Langs een rij oud verweerde palen die van alles en nog wat herbergen liepen we richting Ameland. Als je goed naar de foto’s kijkt, zie je Math in het begin met een lichte broek en iets verder is de broek donker. Ja ook de billen van Math wilden het water in. Dat je nat wordt, is niet erg, maar als daarbij de temperatuur daalt en de wind ook nog opsteekt, dan is dat minder prettig.
Enfin, we hebben ca 9 km gelopen en we vonden het, ondanks alles toch een mooie ervaring. Wie weet gaan we dit de komende dagen nog eens doen. Maar dan een andere tocht.

Eigenlijk zouden we vandaag niets doen, nou ja niets.....dat hebben we volgehouden tot 12.30 uur. Het weer zag er goed uit. We hadden om 15.00 uur een rondleiding in een palingrokerij. Dan ervoor maar wat gaan wandelen. Dit wandelen is toch nog een wandeling geworden van ca 6 km in de Kollumerwaard.

Aan de zuidkant van het Lauwersmeer ligt het natuurgebied de Kollumerwaard. Het is een gevarieerd landschap met moerassen, jong loofbos, uitgestrekte graslanden en watervlaktes. Het zuidoostelijk deel van de Kollumerwaard bestaat voornamelijk uit ondiep water en uitgestrekte rietvelden. De kade rond de Kollumerwaard is opengesteld voor wandelaars. Er is echter geen pad en er wordt niet gemaaid. Het middendeel is niet toegankelijk voor wandelaars om de vele, vaak schuwe, vogels niet te verstoren. Vanuit uitkijkpunt De Baak heb je een prachtig uitzicht over de grazige weiden, uitgestrekte rietvelden en het bos. Vooral bij roofvogels is de Kollumerwaard zeer in trek.

Aansluitend de Palingrokerij van Gaels Postma in Zoutkamp bezocht, waar we uitleg kregen over het vangen, doden, schoonmaken, pekelen, rijgen, drogen en uiteindelijk roken. Wat een werk eer je de gerookte paling kunt kopen. Dat de gerookte paling duur is (€ 18,00 voor 500 gram) is dan ook alleszins begrijpelijk.
Leuk en vooral leerzaam.

De weersverwachting voor morgen is alleen maar regen. Morgen dan een echte rustdag......ahum.

Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Mooi! Wat een ervaring!

Marijke 2020-07-09 09:40:35

Mooi verslag Josette Ook al veel belangstelleden Ook de foto's vond ik duidelijk. Hoop dat jullie nog mooie dagen beleven. Ook nog paling gegeten? Volgende week wordt het gelukkig goed weer. Een hartelijke groet Gre.

Gre van Marle 2020-07-09 09:44:25

mooie foto's van een echt Nederlands landschap En als je nog nooit gelopen heb op het wad een geweldige ervaring lekker weg zinken in de blubber en iedere keer je voeten uit de blubber trekken. En hebben jullie ook paling gegeten?

Marjolein 2020-07-09 18:15:35

Dat wadlopen getuigt van sportiviteit. Dat viel van jullie wel te verwachten . Maar het zal best pittig zijn geweest en koud. Ook hele mooie foto's van de natuur en van de palingrokerij. Inderdaad: ook nog paling gegeten? Wel duur, maar erg lekker. Geniet van een rustdag, want deze dag telde voor twee.

PIet en Dily 2020-07-09 19:20:36

Zo zie je nog eens hoe mooi het in je eigen land kan zijn,mooie foto's, groetjes 😊

Wilma 2020-07-09 21:23:30

prachtige zeer professionele foto's

Bert van Goethem 2020-07-10 21:45:58
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.