De Verhildersumborg en het Wad

Nederland, Het Hogeland

Van een paar kanten kreeg ik het advies om Landgoed Verhildersum en zijn borg te bezoeken. Omdat we in de late middag gaan wadlopen (een tocht van 3 uur) was de voormiddag bij uitstek geschikt om een bezoekje aan de borg te brengen. Vlak bij Leens, niet ver hier vandaan.

Omdat niet uit te sluiten viel dat we weer getrakteerd zouden worden op een buitje besloten we eerst door de tuinte wandelen alvorens de borg zelf te bezoeken.
De Borgtuin is een symmetrische stijltuin met invloeden uit de renaissance en de barok. Naast de borders met vaste en eenjarige planten en een kruidentuin, zijn in de tuin vooral veel rozen bewonderen. Het prieel en de banken nodigen uit om even tot rust te komen. De beelden in de tuin zijn van kunstenaar Eddy Roos. Deze kunstenaar, die in 2019 is verkozen tot Briljanten Kunstenaar (een eretitel voor een kunstenaar ouder dan 65) ontwerpt zijn beelden vanuit de visie dat beelden en hun omgeving in relatie tot elkaar staan. De bronzen vrouwenfiguren passen conceptueel en ruimtelijk in de architectuur van de tuin, aldus de info. Prachtige beelden...

De tuin is aangelegd naar oud-Hollandse stijl en volgens de principes van de Gulden Snede, evenals de hoofdverhoudingen van de beelden. De Gulden Snede is een wiskundige verdeling van een lijn, waarbij het kortste stuk (a) zich verhoudt tot het langste (b) als het langste tot de twee stukken samen. Het toepassen van de Gulden Snede in de kunst zou een extra gevoel van schoonheidsbeleving geven. Ook bevat de Borgtuin een kruidentuin in stijl (O ja, alle wijsheid in deze komt van internet!!!!).

De borg zelf ligt als een diamant in het centrum van het landgoed. In de loop der eeuwen hebben verschillende families de borg bewoond en steeds naar hun wensen en eisen der tijd aangepast.  De borg heeft dan ook zowel intern als uiterlijk verschillende aanpassingen ondergaan (in de museumboerderij is daarover een en ander te zien). Het huis is tot 1953 bewoond geweest. Nu geeft het compleet ingerichte huis een goed beeld van het leven op een 19e eeuws landgoed. De borg vertelt nu het verhaal van de familie Van Bolhuis-Frima in de tweede helft van de 19e eeuw. Het lijkt of de bewoners even weg zijn en ieder moment terug kunnen komen.

Dankzij ‘Stichting Hinszorgel Leens’ staat er nu een secretaire orgel in de zaal.

Toen we buiten kwamen begon het inderdaad alweer te regenen. Nu aan de koffie met appeltaart. Net op tijd, want de regen viel met bakken uit de lucht. En weer op het goede moment was het droog. Snel naar de museumboerderij. Ik moet zeggen, een feest van herkenning. Veel landbouwwerktuigen en gereedschap kennen zowel Math als ik nog uit onze jeugd. Bij Math nog door paarden te gebruiken en bij mij werden ze aan de traktor vastgekoppeld.

In de oude Boerderij zijn diverse exposities, zowel in de oude als in de nieuwe schuur. De oude schuur van de museumboerderij is geheel ingericht als een Groninger boerderij in de zomer van 1870. De inrichting vertelt het verhaal over wonen en werken op de boerderij in de tijd vóór de grote landbouwmechanisatie. Het nieuwe expositiegedeelte toont een grote tentoonstelling op het gebied van landbouw.

Het voorhuis Welgelegen is niet open voor publiek.

Wadlopen hebben we gedaan. Het verslag komt morgen.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Das Museum gefällt mir. Der Stil ist ganz anders als bei uns aber sehr schön. Die Gartenanlage finde ich super schön. Herrlich zum Relaxen.

Christa 2020-07-07 20:21:02

Mooie foto’s! Genoeg om van te genieten!

Marijke 2020-07-09 09:42:26
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.