Aswan

Egypte, Aswan

De nieuw hoge Aswandam en de Lage Aswandam zijn twee dammen die de Nijl bij Aswan afsluiten. Vroeger overstroomde de Nijl elk jaar in de zomer. Deze overstromingen lieten vruchtbaar slib achter op de oevers van de Nijl, waardoor de bodem ideaal was voor landbouw. De overstromingen waren echter onvoorspelbaar en richtten vaak schade aan. Daarom werd het nodig geacht om ze beheersbaar te maken door middel van een dam.

De hoge Dam van Aswan is een stuwdam die in de jaren zestig van de vorige eeuw in de Nijl opgetrokken werd. De dam was een cruciaal onderdeel van de geplande industrialisatie van Egypte en werd gebouwd ter vervanging van een lagere dam uit de jaren 1900, gebouwd door de Britten. De constructie moest de wateropslag voor irrigatie vergroten, overstromingen beter onder controle houden en hydro-elektriciteit genereren. De hoge dam heeft sinds de bouw een sleutelrol gespeeld voor de Egyptische economie en cultuur.

Net stroomafwaarts van de hoge dam rijzen de Philae-eilanden op uit het Nassermeer. Met het bootje werden we ernaartoe gebracht, maar eerst nog even langs de souvenierverkopers. Een paar mooie foto’s kunnen maken van hun “gekleurde” waar. De Philae-eilanden liggen bezaaid met fascinerende archeologische vindplaatsen waarop tientallen monumenten en constructies prijken die getuigen van de rijke geschiedenis van het land. Op Philae zou zich bovendien een van de begraafplaatsen van de god Osiris bevinden en dat maakte van het eiland een heilige plek voor zowel de oude Egyptenaren in het noorden als voor de Nubiërs in het zuiden. Het tempelcomplex van Philae is de belangrijskte bezienswaardigheid in deze regio. Deze tempel werd nog niet zo lang geleden helemaal afgebroken en herbouwd op een hoger gelegen gebied op het nabijgelegen Agilikia-eiland. De heropbouw was onderdeel van het Nubia Project van UNESCO dat opgericht werd om belangrijke monumenten te beschermen tegen het rijzende water van het stuwmeer. De tempel is van groot historisch belang door zijn opvallende architectuur en goedbewaarde hiërogliefen.

Vervolgens zijn we naar de onvoltooide obelisk gegaan.
Deze obelisk is de grootste bekende oude obelisk en is gesitueerd in de noordelijke regio van de oude steengroeven in de buurt van Aswan. Archeologen menen dat farao Hatsjepsoet opdracht gaf om de obelisk te bouwen. Indien de Obelisk voltooid zou zijn zou deze een lengte hebben van 42 meter. De obelisk is bijna een derde langer dan enige andere opgerichte Obelisk. Archeologen speculeren dat de obelisk bedoeld was om de Lateraanse obelisk (32 meter hoog) aan te vullen die oorspronkelijk bij Karnak stond. Andere archeologen suggereren dat farao Hatsjepsoet opdracht gaf om de obelisk te bouwen om haar zestiende jaar van regeren te vieren.

De makers van de obelisk begonnen direct in het vaste gesteente te houwen, maar er ontstonden breuken in het graniet en het project werd verlaten. Aanvankelijk werd gedacht dat de steen een onopgemerkte barst had, maar het is ook mogelijk dat de steen scheurde door de spanningen ontstaan door het steenhouwen. De onderkant van de obelisk zit nog steeds vast aan het vaste gesteente. De onvoltooide obelisk toont ongebruikelijke inzichten in de oude Egyptische steenhouwtechnieken, doordat sporen van het gereedschap dat de werklieden gebruikten nog steeds duidelijk zichtbaar zijn, net als de okerkleurige lijnen die markeren waar ze aan het werk waren.
Behalve de onvoltooide obelisk werd een onvoltooide gedeeltelijk bewerkte obelisk-basis ontdekt in 2005 in de steengroeven van Aswan. Ook werden enkele rotstekeningen en overblijfselen ontdekt die kunnen overeenkomen met de plaats waar de meeste van de bekende obelisken uitgehouwen zijn. Al deze steengroeven in Aswan en de onvoltooide objecten zijn een openluchtmuseum en zijn officieel beschermd door de Egyptische regering als een archeologische vindplaats.
En dan te bedenken dat wij 28 jaar geleden op de obelisk klommen en foto’s hebben gemaakt. Dat kan vandaag de dag niet meer, alleen van ver kijken.

De dag is afgesloten met een tochtje op de Nijl in een Faluka. Heerlijk rustig dobberend langs Elephantine Island en Kitchener Island met zijn botanische tuin. En in de verte de graven, uitgehakt in de berg en boven op de berg het Mausoleum van Aga Khan.

Het mausoleum van Aga Khan is een sober en ietwat desolaat gebouw op de westelijke oever van de Nijl. Hier ligt Aga Khan III begraven, de voormalige religieuze leider van een islamitische stroming die in 1957 overleed. Het mausoleum werd gebouwd naar het voorbeeld van de tombes van de Fatimiden bij Caïro. De muren zijn van roze zandsteen en het graf binnenin werd vervaardigd uit kostbaar wit Carrara-marmer. Elke dag wordt er een rode roos op het graf gelegd, een ritueel dat de vrouw van de voormalige sjah in het leven riep. Dit monument is niet meer toegankelijk voor het publiek, maar je kan de opmerkelijke plek op de westelijke oever van de Nijl wel vanop een afstand bewonderen.

De westelijke oever van de Nijl ligt ook bezaaid met graftombes van rijke adellieden die verstopt liggen tussen de hoge kliffen. De bekendste tombes zijn de Graven van de Edelen. Deze grafkamers voor nobelen uit Elephantine worden nog steeds opgegraven en er werden hier enkele belangrijke archeologische vondsten gedaan, de meest recente in 2014 en 2016. Zes van de versierde graven zijn momenteel toegankelijk voor bezoekers. De graven dateren uit het Oude Rijk en het Middenrijk en de meeste bestaan uit een inkomhal, een zuilenkamer en een gang die naar een grafkamer leidt. Een van de best bewaarde graven is die van Sarenput II (nummer 31). Het schijnt dat je uitzonderlijk goed bewaarde en kleurrijke schilderingen bewonderen.
Ik ben er in 1992 geweest en moet in mijn fotoalbum kijken welke graven we destijds bezocht hebben. Wel kan ik me herinneren dat de bewakers grote stukken karton hadden omwikkeld met alu-folie zodat als de zon erop scheen het licht naar binnen kaatste. Uiteraard tegen betaling......ha ha.

Vanavond is er een Nubische avond.....ben benieuwd.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Zo, eindelijk de tijd gehad om even bij te lezen :-). Mooi om weer te zien, is ook al heel wat jaartjes geleden dat ik er geweest ben.

Anouk 2020-01-28 08:12:55

Prachtige foto's en een heleboel ervaringen. ( We liepen even achter met lezen). Het tochtje dobberend op de Nijl zal heerlijk ontspannend zijn geweest. Geniet nog even van alle mooie dingen!

Piet en Dily 2020-01-28 10:38:33
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.