Abu Simbel en Aswan citytour

Egypte, Aswan

Waauw, dat is vroeg uit de veren, maaaaaar, de moeite alleszins waard. Klokslag 4.30 uur vertrok het busje. Drie van onze groep wilden maar mee. Ik ben in 1992 niet mee geweest en had daar achteraf spijt van, dus nu moest het.

Met een ontbijtbox onder de arm, gingen we vanuit Aswan op weg naar het zuidelijk gelegen Abu Simbel. Drie uur heen, uurtje rondkijken en drie uur terug. Je moet er iets voor over hebben. Tijdens de eerste stop een mooie zonsopgang.

Abu Simbel is één van de meeste bekende Egyptische archeologische sites. Deze twee tempels werden gebouwd onder het strenge toeziend oog van de farao Ramses II. Het monument moest dienen als een blijvende herinnering aan zichzelf en zijn mooie vrouw Nefertari. Het tempelcomplex stond eigenlijk iets verderop, maar in de jaren zestig werd het gerenoveerd en opnieuw neergepoot op de huidige locatie. Op die manier werd de constructie net als de Philae-tempel beschermd tegen het rijzende water van het Nassermeer na de bouw van de dam. Abu Simbel blijft, ondanks zijn verhuis, een van de meest populaire toeristische bestemmingen in Egypte.

Op de terugweg een fatamorgana gezien. Gek hè, je ziet water maar het is er niet.

In de middag heb ik Aswan bezocht, Math voelde zich niet zo lekker (is ook flink verkouden) en is op de boot gebleven. De tour startte bij the Nubian Museum, daarna een Koptische Kerk, de Archangel Michael’s Coptic Orthodox Cathedral en de Moskee, waar onze gids een stukje voorlas uit de Koran. Vervolgens een kruidenwinkel bezocht en als afsluiting een stukje door de Souq.

Nog even over de Kopten. De Egyptische Christenen bestaan grotendeels uit kopten. Het zijn aanhangers van de Koptisch-orthodoxe Kerk, en ze worden beschouwd als afstammelingen van de Oude Egyptenaren en een van de eerste volkeren die zich tot het christendom bekeerden. Het woord"kopt" is feitelijk ontleend aan het Arabische woord "qibt" of "gibt", dat weer ontleend is aan het Griekse woord "egyptos", hetgeen "Egypte" betekent. Het oorspronkelijke Oud-Egyptische woord was "hikaptah" (ha-ka-ptah), de naam waaronder Memphis in 3100 v.Chr. bekendstond toen het de eerste hoofdstad van het Oude Egypte was.
Het spirituele verleden van de Koptische Kerk gaat terug tot Sint Marcus, die het Evangelie van Marcus schreef, en die als stichter van de Koptisch-orthodoxe Kerk wordt beschouwd.

De geschiedenis van de Koptische Kerk is nauw verbonden met de geschiedenis van het christelijke kloosterwezen. De oude traditie van het kloosterwezen wordt in Egypte nog steeds uitgeoefend. Dit biedt een prachtige kans om koptische kloosters te bezoeken, zoals de kloosters Sint Simeon in Aswan, Sint Antonius en Sint Paulus in de bergen rond de Rode Zee, en het klooster Deir Al-Kashef; een vroeg-koptisch klooster in de Westelijke Woestijn. Sommige kerken in Egypte behoren ook tot de oudste christelijke bouwwerken ter wereld, zoals de Kerk van de Heilige Maagd in Asyut en de Koptische kathedraal van Sint Marcus in Alexandrië.
Er zijn ook diverse kerken en kloosters die de in de Bijbel beschreven tocht van de Heilige Familie markeren. Volg de raad van de engel op en "Sta op, neem het kind en zijn moeder en vlucht naar Egypte".

Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Prachtig! Vooral dat water dat er niet is. Maar dat heb je hier ook soms op wegen, dat de auto's weerspiegelen in het wegdek. Dat komt vlgs mij door zinderende hitte.

Chris hodiamont 2020-01-26 15:05:31

Indrukwekkend, vooral de laatste tempel op de foto's!! Geniet van jullie prachtige trip en alle cultuur ...!!

Maria 2020-01-26 17:27:49

Wat een mooi museum Wandelen in de souq is altijd een geur en kijk feestje. Geniet van jullie laatste dagen

Marjolein 2020-01-27 16:36:29

Ik geniet van jullie uitgebreide verhalen en fotorapportages. Ook voor bij komen weer allerlei herinneringen aan deze reis boven water!

Rob de Jong 2020-01-27 22:56:12

Interesting!

Sjattepoemels.op.expeditie 2020-01-28 08:28:34

Nog veel plezier

Ralf 2020-01-28 13:37:21
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.