De gemeente

Italië, Campagnano di Roma

Vandaag hadden we ons zomaar verslapen zowel m’n Franse vrind als ik
Zoals gewoonlijk stelde het ontbijt weer niets voor maar t mot maar en kolen zijn kolen. De zon scheen het was wel fris en pas in de middag kom m’n jassie uit. T was gezellig met Jean-Louis. Wat heb ik van hem geleerd:
Dat je ook op sandalen kan lopen in plaats van die logge kolossen (hij doet t echt maar mij niet gezien).
Hij gebruikt z’n stokken om al lopend op een autoweg de auto’s op afstand te houden
Hij heeft 2 flessen bij zich. 1 met water en 1 met wijn. Echte fransoos dus.
Rome komt al echt dichtbij en Betty is er al om me straks te verwelkomen en het feestje van etappe 99 voor te bereiden. Etappe 97 en 98 nog te gaan al lopende en tijdens etappe 99 is de audiëntie bij de paus. Het onze vader wordt daar in het Latijn gezongen. Er zijn daarvan in m’n hoofd wel wat flarden van de hoogmis van vroeger in het Latijn blijven hangen maar ben nu druk aan het oefenen (met you tube) (en morgen tijdens het lopen) zodat ik het straks luidkeels mee kan zingen tijdens de audiëntie.
Ik had nog zo enorm veel willen schrijven maar ik kom er gewoon niet meer aan toe, de tijd raakt op. 1 verhaal moet me nog echt van het hart en dat gaat over de gemeente. Ik kreeg het idee om erover te schrijven al in Duitsland waar ze overal van die afvalcontainers hebben. Gele, groene, blauwe, bruine, zwarte en dan ook nog plastic heroes. Ze zijn er al jaren mee bezig bij onze oosterburen. Het gescheiden ophalen van afval, maar moest aldaar in de krant lezen dat het afvalprobleem ondanks de gescheiden inzameling steeds groter wordt. Dat is ook niet zo gek want er wordt steeds meer geconsumeerd. En alles wat er geconsumeerd wordt eindigt uiteindelijk op de hoop, op het land, danwel in de atmosfeer, dan wel de oceaan.
Recycling is een wassen neus. Kijk eens naar het onzinproduct water in pet flessen in plaats van uit de kraan. Voor mij is reclycling dat hoogwaardige pet als hoogwaardige pet gerecycled wordt en niet als laagwaardig zwart plastic voor gebruik als gemeentelijke parkeerpaaltjes. Wat gebeurt ee dan later weer met die paaltjes?
Of het recyclen van kleren en schoenen. Dat is geen recyclen dat is gewoon onze zooi, die we niet meer aanwillen, verzamelen en per kg aan Afrika verpatsen. Geloof dat Afrika daar inmiddels niet meer op zit te wachten.
De gewone man ziet t allemaal niet en zal het misschien wel worst wezen zolang ie in z’n sjoemeldiesel kan blijven doortuffen en gezellig kan sjoppen bij Ikea en h&m etc. maar al lopend over Gods wegen, wat de gewone man misschien niet gegeven is, zag ik de smog en de troep langs de weg en de smerigheid in de stad. Hier in Italia is het echt vreselijk daar is de berm de openbare vuilstort. Hoe zuidelijker ik kom des te erger het wordt. De gemeente hier zal wel belasting per kg heffen op afval zodat het voor de burger goedkoper is z’n afval ergens te dumpen.
Zodra een consument (gedachtenloos) een product koopt is het afval opeens een probleem van de gemeente. Dat is toch raar dat dat niet een probleem van de producent is? De producent wil het product in excellente staat bij de consument krijgen en kosten noch moeite noch verpakkingsmateriaal worden gespaard. En dan nog het product zelf. Geen producent die zich echt om het milieu bekommert het gaat alleen maar om verkopen en het geld.
Maar goed eenmaal aangeschaft door de consument is het afval een gemeenteprobleem. De kosten worden door de gemeente per inwoner gelijk omgeslagen. Dat is toch ook raar waarom niet gewoon wordt gehandeld volgens het principe dat de grootste vervuiler betaald?
En er wordt alleen maar meer geproduceerd en geconsumeerd want anders is er een economisch probleem ( dat is ook gek want economie vind ik maar een quasi wetenschap ze kunnen de crisis achteraf altijd goed verklaren maar nooit correct voorspellen) dus ergens moet dat fout lopen met dat afval. En wat doen onze leiders? Juist! alleen maar doorgaan met het laten najagen van the american dream en geloven in technologie die alle problemen oplost. Dream on!

Today I walked together with my french friend. What did I learn from him
You can do pilgrimage on sandals (he really does do that, I prefer by big shoes)
You can keep the cars when walking in a motorway at a distance using sticks
Carry 2 bottles. 1 with water an 1 with wine.
Further walking on I noticed there is so much dirt dumped along the road it is terrible. The more south I get the worse it becomes. It made me write a story in Dutch on the environment and how terrible the environment is treated by humankind on account of the economy. And we can do recycling but that is only one big scam.
What I believe is that the American dream is over and humankind needs to find new political solutions.
So day 97 and 98 to walk. Betty is in Rome already to welcome me on the St Peter square on day 98 and prepare day 99. On day 99 we go to audience with the pope. I am looking forward to that so much and rehearsing singing our father in Latin already.

Geschreven door

Al 8 reacties bij dit reisverslag

Ach jee Ad, je bent op een haar na in De Eeuwige Stad! Te voet van Diemen naar Rome in minder dan 100 dagen! Toen je voor het eerst van je plan vertelde dachten we “Ben benieuwd of ie het ooit zal gaan doen”. Toen je daadwerkelijk (eindelijk) was gestart dachten we “Ben benieuwd hoe ver ie gaat komen” en “Vraag me af of ie sneeuwvrij de Alpen overkomt”. Achteraf denk je “Heeft ie super-snel en super-goed gegaan”. Je zou bijna gaan denken “Wanneer gaat ie weer?”. De afgelopen dagen waren qua natuur en cultuur wel wat minder dan in de Toscane, maar het samenlopen met 2 echte Italianen is vast ook een bijzondere ervaring geweest. Een crash-course “dolce far niente”. Als ze ook tot Rome waren meegelopen was je volgens mij helemaal “bekeerd”. En dan woensdag de audiëntie bij Paus Franciscus. Zeg hem maar gedag namens ons, en we verwachten eigenlijk toch wel de ultieme “selfie” ............... die samen met Franciscus ;-) Nog een paar geweldige dagen in Rome met zijn 2-tjes voordat jullie weer noordwaarts gaan. Ik zal geen overbodige toeristische tips over Rome geven, de mooie dingen vinden jullie zonder mijn hulp ook wel. Groetjes, Gerard en Margriet.

Gerard en Margriet 2018-11-18 21:50:08

Ad je hoeft nog maar een aantal kilometers te lopen en dan heb je 3.000.000 stappen er op zitten (volgens de rekensom die je gemaakt hebt voordat je aan je pelgrimage begon) . Het is werkelijk een topprestatie . Elke avond schreef je diepzinnige en ook vrolijke epistels over je tocht van de dag met mooie foto's erbij. En daar genoten wij van. Ad wij zijn blij en trots dat je dat toch maar gelukt is. En nu nog even op audiëntie bij de Paus . Dat is toch echt wel een bekroning op je prestatie die je geleverd hebt. Groetjes

Ad en Simona 2018-11-18 22:45:55

Geweldig Ad, binnen de 100 dagen en dus ruim op tijd terug voor Sinterklaas. Geniet nog maar even van de laatste stappen. Wat zal het bijzonder zijn om Rome binnen te lopen. En dan maar hopen dat de Paus even de tijd voor je neemt. Veel plezier ook samen met Betty. Tot binnenkort!

Moniek 2018-11-18 23:30:21

Wat zal jij juichen als je Rome binnenloopt Gefeliciteerd met deze geweldige prestatie Ad, ik wil je bedanken voor het mooie reisverslag , het was een genot om het elke avond te lezen groetjes

Lies 2018-11-18 23:59:23

Hi Ad, The time seems to have flown. You must have had an amazing experience and thanks for sharing it with us. Enjoy the final few kilometres and your time in Rome with Betty. Having an audience with the Pope will be incredible for you (and him)

Mark 2018-11-19 09:18:32

Het lijkt wel of iedereen nu al aan het afsluiten is. Millie en ik wachten nog even daarmee tot de Romedag zelf. Maar dat we ontzettend trots op je zijn, dat moge duidelijk zijn. Groet, Geert

Geert Ruidenberg 2018-11-19 12:40:11

Ik heb al die bijna 100 dagen genoten van je reisverslagen. Respect voor je prestatie hoor, echt super. Je zult er straks als je weer thuis bent vast van moeen afkicken. Geniet van de laatste loodjes en groetjes aan m’n naamgenoot “pope Francis”😇🙏🏼

Francis (La) 2018-11-19 14:50:02

Hoi Ad, .....je bent er bijna en we sturen onze hoogachting nu al naar Rome .....voor deze prestatie. Het was erg mooi je blogs vanaf 23. augustus te hebben gelezen. ( 22. op 23.8. heb je bij ons overnacht). De finale op woensdag zal nog een hele bijzondere belevenis zijn!!! Wens je een gezonde terugreis en weer een goede start in je job.....wanneer dit ook zal gebeuren ;-)) Groet Ela en Willem

Ela en Willem uit Brüggen 2018-11-19 15:33:11
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.