Wat is achoonheid?

Italië, San Quirico D’Orcia

Gisteren had ik niet zoveel zin om te schrijven en vandaag heb ik weer heel wat stof en zin.
Het parcours voor vandaag naar San Quirico d’Orca was slechts 24km en het ging hoofdzakelijk over landweggetjes. En dan heb ik opeens wat tijd om te schrijven. Vanmorgen toen ik vertrok liep ik nog even een rondje om het ommuurde Buonconvento, alwaar ik had gesnurkt. Prachtig stadje weer. Ik begin hier op de VFR een beetje het Romantische Strasse gevoel maar dan in het kwadraat of nog hogere macht te krijgen. Allemaal van die oude ommuurde steden en stadjes, de ene nog mooier dan de ander. Altijd op de top van de heuvel dus goed zichtbaar uit de verte (behalve bij mist).
Ik begon vanmorgen met mist. Dat was best wel jammer vanwege het gemiste uitzicht, maar aan de andere kant, ik had t nooit zo in de gaten:
Mist maakt de wereld klein
Mist is echt nat
Mist dempt het geluid. De stilte in de kleine wereld is prachtig.
Mist maakt de spinnenwebben zichtbaar
Mist maakt de haar op m’n neus, waarvan ik me echt niet bewust was, met hele kleine druppeltjes zichtbaar net als het spinnenweb.
Ik heb in de tussentijd al heel wat over het pad gesponnen spinrag vernield. Dan voelde ik weer zo’n draad in m’n gezicht of aan m’n armen en dan moest ik altijd denken: arme spin sorry dat ik je werk zo bruut aan flarden loop.
Vanaf een uurtje of 10 begon de zon aan de mist te werken en het duurde tot het middaguur totdat de mist opgetrokken was. Hield pauze in een mooie bar in Torrenieri (ze hadden ook lekkers zie foto) Kwam daar een Oostenrijks stel tegen die ook naar Rome onderweg zijn vanuit Lausanne. Leuk hoor andere pelegrinos tegen te komen.
Na de pauze was dus opeens de mist weg en openbaarde het prachtige landschap zich weer glorieus. Kon weer niet ophouden met foto’s maken.
Ik vind het ook wonderlijk dat dat geploegde land eruit ziet als een slagveld en dat de boer dat allemaal weer zo mooi egaal krijgt.
Ik was gisteren nog vergeten te schrijven dat het weer zo’n plakkleiaanjeschoenendag was. Waarom is dat belangrijk? Nou dat is niet belangrijk maar moest denken en Grazia die de plakklei van d’r schoenen aan het verwijderen was als ware het hondestront. Ik snapte het niet waarom ze dat deed want binnen no time zit er weer een plak onder. Maar zoals met alles ben ik een beetje traag van begrip. Gisteren viel het kwartje pas. Een kilo extra gewicht aan m’n schoenen nou dat weegt wel bij iedere stap. Dus dat moet eraf.
Bij binnenkomst van San Quirico d’Orcia ingecheckt in hotel, heb een prachtige kamer binnen de muren en heb toen even rondgezwalkt in het prachtige oude stadje. Ik kwam ook nog een ander pelgrimstel (Iwan en Sylvia) tegen die ik gisteren onderweg ook al tegengekomen was. Nog even mee staan praten. Ik denk dat ik iedereen morgen weer tegenkom in Radicofani.
Ik zat me onderweg te bedenken: wat is schoonheid? En waarom wil ik schoonheid delen en lelijkheid niet? Dat is toch eigenlijk wel bijzonder.
Waarom deel ik geen foto’s van wat ik ervaar als lelijk: zwerfvuil, gedumpte afvalzakken in de greppel, autosloperij, stinkend en lawaaierig vliegveld, smog, verlaten huizen en fabrieken, de afvalstort en nog veel meer maw de achterkant van de façade die de moderne samenleving heet. Volgens mij zit niemand te wachten op de achterkant van de façade.
Maar wie zit er te wachten op echte schoonheid? voor zover we kunnen zeggen wat dat is natuurlijk. Dat komt ook omdat er in het onderwijs geen aandacht meer besteed wordt aan een vak als esthetica. Lekker dom, esthetica is verworden tot wat een een of andere influencer op internet voorschotelt. Wordt vervolgd met een verhaaltje over de gemeente.
Morgen lang parcours naar Radicofani.

Today I started in the fog. That was a pity. But also made me realise that
Fog makes the world small
Fog absorbs sound, so I enjoyed a lot of silence
Fog is wet
Fog makes visible the spider web and the hair on my nose
The sun really needed to work to make the fog disappear around lunchtime. After that the scenery all of a sudden was there again in all it’s splendid beauty. I couldn’t stop making pics.
Clay on shoes is not good due to the additional weight. Grazia made me aware of that but did not understand until yesterday. Temp still mild at noon around 18c.
I was wondering why it is that I want to share beauty? Why do I not share pics on the ugly side of life and human behaviour with regard to rubbish and dirt? I believe nobody is waiting for that because humans like to see the nice facade but not what is behind that.
Tomorrow the track will be 32km to Radicofani. The guide says heavy.

Geschreven door

Al 7 reacties bij dit reisverslag

For tomorrow, remember Radicofani and the slope of 800 metre. Buon camino or if you prefer ultreya

Grazia 2018-11-10 19:47:07

Wat staat daar een mooi kopje koffie. Zal ook wel lekker smaken.

Josephine 2018-11-10 20:30:35

Het is allemaal een kwestie van focus. Nieuws op radio, tv en krant richt zich bijna helemaal op negatieve gebeurtenissen en omstandigheden, onder het motto “goed nieuws is geen nieuws”. Kan me voorstellen dat je als pelgrim elke dag weer benieuwd moet zijn naar het leuke, mooie of interessante dat je weer zult tegenkomen. Anders lijkt me de reis wel erg zwaar te vallen. Bovendien zullen je “volgers” liever over de mooie dingen willen lezen die je tegenkomt, want dan kunnen ze ook meegenieten. Zo hebben we vandaag weer kunnen genieten van de foto’s van prachtige gerestaureerde middeleeuwse stadjes, met na de mist weer een mooi zonnetje, en een pelgrim met een terechte big smile terwijl hij zijn indrukwekkende gevulde stempelkaart toont. Als we troep, misere en slechte mensen willen zien kijken we wel naar het journaal, voor de leuke dingen komen we elke dag naar jouw blog. Groetjes van Gerard en Margriet.

Gerard en Margriet 2018-11-10 21:40:04

Goedemorgen pelgrim Ad. Nu je met rasse schreden je doel de eeuwige stad ROME zal bereiken willen wij nu al zeggen dat wij vol bewondering zijn dat wij elke dag je verslag en je foto's t ontvingen.Je zal heus wel eens moe geweest zijn misschien soms wel eens te moe maar daar merkten wij hier niets van, omdat alles zo positief klonk van war je allemaal beleefde.

Ad en simona 2018-11-11 11:22:42

Vervolg op mijn bovenstaand bericht er ging iets fout . Ik was te vlug. Wij willen ook je reisleider je zwager Gerard noemen, die jou ook gevolgd heeft op je pelgrimstocht en hele goede stukjes aan je schreef op jouw reisberichten. groetjes

Ad en Simna 2018-11-11 11:50:20

Wat geweldig om je verhalen en belevenissen te volgen. Ik kan me helemaal voorstellen hoe je daar ronddoolt. En mooi hoe je je gedachten verwoordt en iedereen laat meeleven! Geniet er nog van!

Remo 2018-11-11 13:24:36

Wat is achoonheid ? Een reële vraag. Ik kan het antwoord niet vinden. Groet, Geert

Geert Ruidenberg 2018-11-11 16:11:07
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.