Mega boer

Italië, Auer - Ora

Voor de statistiek gisteren dag 56 afgelegde weg: 1561.
Vanmorgen toen ik vertrok uit Nals om een uurtje of 8 was het rustig op straat en niet koud. Gedurende de dag zou het weer lekker zonnig worden, graadje of 23C maar kan er 1 of 2 graadje respectievelijk graadjes naast zitten. Het was een beetje nevelig ook. De bergen zouden de hele dag een beetje in de nevel blijven hangen. Je ziet de berg wel daar ergens hoog en wat in de verte, maar dat is slechts een silhouet. Op de berg zie je niets. Nou ja verder had ik prima uitzicht op de appelplantages en toenemend aantal wijngaarden. A propos ik heb me net op een terrasje hier in Auer geïnstalleerd met een lekkere lokale Weisburgunder. Ga zo ook nog even appelsap en rood proberen. De route vandaag vond ik wel weer mooi en het lopen ging redelijk goed.

Vroeger was het leven als reiziger over het platte land simpel. Je trok wat over het platte land. Regelmatig kwam je door een gehucht van 3 tot 10 boerderijen. Huis met aangebouwde stal voor de levende have en schuur voor de werktuigen. Het rook er altijd naar onvervalste koeienstront, als je pech had varkensstront, het stikte er altijd van de vliegen en het asphalt zag ook groen van de stront, van de koeien die over de weg naar de wei moesten. Met een beetje geluk kon je in zo’n gehucht nog wat drinken ook. Een boer met 20 koeien kon daar, met z’n familie van leven en een boertje met 6 koetjes deed het als bijverdienste.
Als je wat anders dan drank nodig had speurde je de horizon af tot je een kerktoren vond. Daar ging je dan naar toe. Kerktoren stond gelijk aan gehucht (dwz er woonden ook koeien) plus kerk, wat huisjes en .... winkeltjes Als je op tijd was, dwz door de week voor 18u, op zaterdag voor 12u dan vond je daar op het kerkplein de bakker, de slager, een klein supermarktje, sigarenboertje misschien en café. Je had geen internet nodig, je wist gewoon dat het zo was. Zondag gewoon gesloten. Alles was gewoon simpel.
Nu loop ik door het land en hebben de meeste koeien opeens geen hoorns meer. Dat vond ik nou het mooiste aan die beesten, hoe groter de hoorns hoe beter. Zou dat de nieuwste uit de US overgewaaide mode zijn? Net als schaamhaarloze mensen is de nieuwste mode onder de koeien hoornloos. Het moet niet gekker worden.
Wat zie ik nog meer als ik door het land loop? Nou omdat ik zo langzaam ga kom ik ogen tekort. Maar goed dat is gewoon niet anders.
Die leuke levendige gehuchten zijn vervallen tot een soort spookgehuchten. Het boerenhuis ziet er meestal nog wel goed uit maar de stal en de schuur zijn duidelijk buiten gebruik. Het ruikt er ook niet meer naar onvervalste stront, de weg is niet groen, je ziet er geen mens, ergens wat gebruiken is er niet meer bij en die nare vliegen zijn ook verdwenen. Lekker hoor 😩😩
De koeien lijken ook verdwenen. Ik zie ze vrijwel niet meer in de wei. Maar schijn bedriegt. Al die lieve koetjes staan in de mega stal, net een mega zonnecollector op het dak, van de mega boer, met een mega graskuil, met een mega computergestuurde melkrobot en een mestvaalt, die er vanwege de ronde koepel, van een afstandje uitziet als een kerncentrale. De mega boer heeft ook een mega akker met monocultuur gras en dito mais. De koetjes worden geïnsemineerd met sperma waarvan de boer de herkomst niet kent. Dat maakt ook niet uit want het interesseert m geen biet zolang die koe en nageslacht maar melkfabrieken met enorme turbo zijn. Alles draai bij de mega boer om maximale omzet en minimale kosten. Daarom zullen die hoorns er ook wel afmoeten en als het een honderdste cent per kilo melk scheelt het schaamhaar ook. Hoppa! De keuterboer, ach die stierf uit en de mega boer hij rekende voort. Maak me alleen een beetje zorgen om dat zaad. Als dat straks nou eens gepatenteerd en dus gemonopoliseerd wordt door pak m beet Jeff Bezos. Nou dan zijn we de sigaar. Kunnen we alleen bij de opper mega boer Amazon terecht voor zaad. En hij is al zo rijk van al die domme mensen die van alles en troep bij m kopen. Dit wilde ik nou al een tijdje schrijven.
Wordt vervolgd met het dorp.

For the statistics yesterday was day 56 total distance 1561. Today it was a lovely day for walking again. When I went on the street it was not that cold, it was quiet and a bit foggy. The mountain tops would remain in a shade of fog all day. But I was walking in the sun along the apple trees and vineyards. Here in Ayer I tried to night local weisburgunder and apple juice and a merlot. Still thirsty.
The track today was nice too.

Further I wrote in Dutch an essay (almost) about the mega farmer and the decline of the country side when I compare to 30years ago. We the people believe so much in Americanism as a culture that we close our eyes for other cultures, like our own European, and how life can be simple.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Wat een afstand en wat laat je ons mee genieten van Je belevenissen .Je hebt er echt plezier in.wat een moed en vertrouwen .Je bent onze held en wij wensen je. .nog veel wandel. Plezier .Groeten Simona en Ad. ://www.pindat.com/pindata/user/ads.reisdagboek/2018-09-20

Simona en Ad 2018-10-10 22:35:35

Hoi Ad! Las vandaag, 'op ieder moment van de dag, bevinden 1 miljoen mensen zich in het luchtruim'. Gelukkig zijn er nog die lopen, zoals m'n neef. En die, kunnen verhalen vertellen. Succes maat en, pro tip: bergje op = kleine stappen zetten alsof je de trap neemt. Easy does it of, als ome Ad altijd zei, kakadewedee.

Gideon 2018-10-10 23:32:27
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.