Fiat Panda

Italië, Viterbo

Had vandaag weer zo’n leuke dag dat ik niet weet waar te beginnen met schrijven. Laat ik maar gewoon beginnen. Ieder lang verhaal begint net 1 enkele letter.
Ik had vannacht waardeloos geslapen. Dat kwam zo. M’n Italiaanse vrinden gaan de Ostellos af vanwege de lage prijs. Je wordt wel geacht je eigen slaapzak mee te nemen, maar dat heb ik niet. We kwamen dus gisteravond aan en we werden heel hartelijk ontvangen. Daarna werd ik nogal schoolmeesterachtig toegesproken dat ik zelf een zak en handdoek moet meenemen. Ja dat weet ik inmiddels ook wel en aan schoolmeesters heb ik geen behoefte dank u. Maar goed de moeder van de herberg wilde wel met d’r hand over de hart strijken en me een handdoek en slaapzak ter beschikking stellen. Zo zie je maar het komt toch altijd weer goed (maar toch niet helemaal). Claudio had met avondeten bij de Ostello besteld. Dat werd om half 8 opgediend, we aten samen met het stel van de herberg. Het was niet echt wat je noemt een volwaardige maaltijd. Het werd tijd te gaan snurken. Slaapzak in elkaar geritst blijkt de rits kapot te zijn (grrrr ok rustig blijven Ad part of the process). Het ding was nog te koud ook dus ik heb in de nacht extra kleren en sokken aangetrokken. Om naar het toilet te gaan moest je via buiten. Wat een gepruts. De buitendeur stond dus gewoon open maar nu we met z’n 3en waren taalde ik er niet naar de deur te barricaderen. Bijzonder.
Dus eenmaal terug in bed, had ik het niet echt warm, had ik trek en voelde ik m’n neusholte vol met snot gaan zitten. Nou goed ik heb dus veel wakker gelegen en dacht dit niet meer. Ik ga niet meer onder stoffige muffige dekens liggen danwel in inadequate slaapzak, dan maar wat meer betalen voor een bed met lakens en een schone handdoek. Aan de andere kant heb ik vannacht wel lekker lang op de pot kunnen zitten want ook daarmee was ik volledig uit m’n ritme. M’n Italiaanse vrinden wisten natuurlijk wat ze konden verwachten in de Ostellos en hadden dus een lekkere zak bij zich. Merk dat ik ook moet oppassen niet op de valreep ziek te worden. Het ontbijt was ook afzien met droog brood met honing en koffie. Maar goed ik klaag niet. Waarom moest ik m’n Italiaanse vrinden tegenkomen?? Voor een lesje Dolce vita en dat het echte pelgrimeren afzien is in alle opzichten. Geweldige ervaring maar beschouw mij maar als een luxe pelgrim.
Het doel van vandaag was Viterbo. Ook weer zo’n oude stad met vies omhulsel en leuke oude binnenkern. De paus had hier z’n zomerverblijf en ergens in 1000 zoveel was er een conclaaf van 33 maanden dat de locale bewoners besloten de clerus op water en brood te zetten. Begrijpelijk genoeg waren de bisschoppen er toen zo uit. De les ..... vul maar in.
Vanmorgen toen ik de heupband van m’n zakje aantrok trok ik de gesp in 2en. Lekker handig want dan komt het gewicht aan m’n schouders te hangen in plaats van op m’n heup te rusten. Ik dacht de rit maar gewoon uit te zitten. Maar vanmiddag tijdens m’n toeristische rondje door Viterbo, het is erg schilderachtig alsof de tijd eeuwen heeft stilgestaan, liep ik tegen een sportwinkel aan. Ik vroeg de man of ie Engels sprak. Nou niet veel. Ik legde m’n probleem uit en dat ik een reserveonderdeel nodig had voor m’n zakje. Hij begreep er niets van en kwam met een doos heuptasjes aanzetten. Geniaal natuurlijk ik hoef dat stomme heuptasje niet, koop het hele ding, strip de gespen ervanaf en het tasje? Ja smijt maar weg op de vuilnishoop, erg he. Ik betaalde €15 voor deze grap en voel me schuldig jegens het milieu. Ik denk als ik alleen een gespsetje had gekocht bij de Bever dat ik dan meer had betaald. De wereld zit raar in elkaar.
Het weer was vandaag weer best. De zon scheen weer er was geen mist en de temp was net goed voor t-shirt. M’n Italiaanse vrinden marcheerden goed mee. Daar hadden ze belang bij want er was niks geen bar tot aan Viterbo. Het was vandaag maar 15km en we kwamen rond lunchtijd aan. We lunchten maar de heren hielden t op water omdat ze de wijn te duur vonden. Voor m’n vrinden was het hier even einde oefening. Ze gingen terug naar huis. We namen afscheid en gingen weer onze eigen wegen. Ben weer alleen op pad. Checkte lekker al om 13u in bij de B&B. Hele fijne b&b overigens. Lekker een hele middag om de tourist uit te hangen, lekker te douchen, met een kamer voor mezelf met een bed met frisse lakens.
Ik loop al een hele tijd rond met het idee iets te schrijven over de Fiat Panda. Als ik liep over die Pianwegen, dat waren wegen waar je alleen in theorie met je auto overheenkan zonder je zijskirts of spoilers te verliezen, dan zag ik vaak van die model 1 (uit 1980) Fiat Panda 4x4 er met een verbluffend gemak overheen hobbelen. Ik denk dat is nog eens duurzaam. Inmiddels is de Panda toe aan model 4 of zo. Het oorspronkelijke simpele oh zo effectieve koekblikje op wieltjes is uitgegroeid tot wannabee SUV. Waarom moeten mensen toch altijd groter? Waarom geen simpel model 1980 Pindaatje? Waarom een gouden sjoemeldiesel Cayenne? Ik heb geen een Cayenne zo lekker over de Pianwegen zien hobbelen. Maar daar zijn ze ook niet voor oliebol.
Uit betrouwbare nepnieuwsbronnen heb ik vernomen dat vanwege bewezen effectiviteit de Fiat Panda model 1980 binnenkort onder licentie gebouwd gaat worden door Putin als de Lada Pinda en dat de VVD, in ruil voor wat smeercentjes in de partijkas, een voorstel gaat doen auto’s boven de 850kg van de weg te weren ( hadden ze al veel eerder moeten doen natuurlijk). Guess what alleen de Lada Pinda voldoet.
Morgen weer een afstandje van niets naar Vetrella.

Where to begin to write about today?
In the afternoon when we arrived in Viterbo I had lunch with my Italian friends. Surprisingly enough they did not take any wine with their food. They considered it too expensive. After lunch we split. They went back home and I continue to Rome. It was so nice I met my peer pilgrims. What did I learn from them? Why did they appear on my path. As noticed already for a lesson in La Dolce Vita and second to experience a little bit more hardship when making a pilgrimage. I notice I enjoy a certain level of comfort like a clean towel every day and a bed with sheets rather then just a smelly blanket. And I do not need top of the bill cuisine but need sufficiënt simple food. When teaming up as les tres pelegrini I lacked a sleeping bag. Basically this caused most of my discomfort, anyway the experience was great. Viterbo has a very nice old centre and an ugly approach, as with many big cities. I arrived in B&B at 1pm it has clean sheets and towel and private room 😜and had plenty of time to do some walking around. Found a new part for my backpack that broke this morning. Amazing.
Today was just 15km or so tomorrow destination is Vetralla and also a distance not bigger then 20km.

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Leuke hondjes!

Betty 2018-11-15 23:27:59

Hoi Ad Ik besef me opeens dat je gewoon IEDERE DAG geblogd hebt. Verschrikkelijk goed. Lees wel vaker wandelblogs maar niemand houdt dat vol, wat een discipline ! Ik tik dit berichtje met mijn linkerhand, want gisteren heb ik mijn hand heel lelijk aan de oven gebrand. Succes met de laatste loodjes Groet Geert

Geert Ruidenberg 2018-11-16 11:39:35

Weer genoten van je verslag Ad! Nog twee bochten en je kunt Rome al zien liggen! Wel jammer dat je er bijna bent... ;-) ... dan moeten we je beschrijvingen, overpeinzingen en diepe gedachten missen! Veel geluk tijdens je laatste kilometers. XXX

Saskia 2018-11-16 15:08:58
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.