Dag 60, Osserain naar Ostabat, 24,9 km

Frankrijk, Osserain-Rivareyte

Goed ontbijt, met eitje en sneetjes bruin brood. Niet zo goed geslapen. Geesten van het kerkhof die me parten speelden? De kamer die ik deel met de jonge Duitse kijkt uit op het kerkhof namelijk.

Het is weer mistig. Lekker fris en het blijft goed vandaag, volgens meneer.

Ik zie een groot formaat brievenbus aan een huis hangen met Sud Ouest erop. Blijkt een verzamelbox voor de krant in dit gehucht. Man die langs komt fietsen komt terug met krant onder de arm in no time. Handig.

Het blijft nevelig vanmorgen. Prima voor de temperatuur, wel jammer dat de bergen daardoor niet te zien zijn.

Regelmatig staan er speciaal geplante fruitbomen voor pelgrims. Een project uit het jubileum jaar van de regionale club van Sint Jacob. Sympathiek idee al had ik persoonlijk meer gehad aan wat grote bomen om in de schaduw te kunnen zitten. Terugkomen in de herfst om fruit te plukken is niet echt een optie.

Saint Palais is een leuk stadje. Groot genoeg voor een boel bedrijvigheid en horeca maar niet echt druk.

Het Pelgrimmuseum in de plaats is helaas alleen in de zomermaanden open. Dan maar koffie drinken met de jonge Duitse op een terras in de zon. Daarvoor even langs de bakker geweest. Vriendelijke meneer vraagt waar we vandaan komen en of we naar Saint Jacques gaan. Als hij hoort dat ik uit Nederland kom, begint hij te glimmen. Even later krijg ik een pak roomboter koekjes, een specialiteit van de bakker. Hij heeft een goede vriend in Haarlem, een leraar Frans. En ik was zo lekker aan het afvallen! Nou ja, dankbaar aangenomen natuurlijk, heb ik wat uit te delen aan de groep pelgrims die vandaag vanuit verschillende hoeken bij elkaar komen.

Boodschappen gedaan voor de lunch en avondeten want in Ostabat is geen winkel.

Vervolgens neem ik de oude weg het stadje uit, de kortste over de normale weg. Scheelt nogal en de rugzak is nu wel erg zwaar. Dit keer geen droogvoer gekocht maar een komkommer, tomaten en wat geitenkaas voor een salade. En een klein meloentje. Dat weegt er wel in.

Eet direct het Baskisch taartje met kersen op dat ik bij de bakker kocht, zodra ik van de grotere weg ben, zittend op een tuinmuurtje. Samen met een banaantje scheelt dat al weer wat gewicht.

Daarna komt er een flinke klim, die eindigt bij een uitzichtpunt met watertap en banken in de schaduw. Heerlijk punt voor een uitgebreide lunch. Er stoppen meer mensen, gewone wandelaars, pelgrims die een andere weg namen en zelfs een fietser.

Een stukje verderop is een mooie kapel, ooit gebouwd en nu onderhouden door vier families, de Chapelle Saint-Nicolas d'Harambeltz. Erg fraai van binnen.

Het is nu nog een paar kilometer naar Ostabat. Ik mag er alleen nog wat bij want mis het bord naar de gite d' etape en kan hem niet vinden. Moet via een andere weg een stuk terug maar dan zie ik hem. Met zoeken erbij toch nog weer bijna 25 kilometer gelopen.

Behalve de jonge Duitse is er alleen een groep Franse vrouwen die elk jaar een stuk van de Camino lopen. We worden uitgenodigd door de beheerder, een boer, voor een aperatief bij het stempelen een betalen. Een heel ritueel dat ruim een uur in beslag neemt. Krijg nu echt trek.

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Hoi Elly Morgen een mooie etappe voor de boeg! Ik hoop dat het weer overmorgen dan goed is!!! Veel plezier bon Chemin Josefine van den Hoven

josefine 2017-05-09 22:39:06

Hoi Elly, Al bijna in Spanje! Wat een afstand om lopend af te leggen. Knap dat je steeds maar weer die lange etappes loopt. Nu op naar de Pyreneeen! Goede reis verder. Groetjes, Gerry

Gerry de Groot 2017-05-10 09:14:12

Zo te lezen heb je (nog?) geen last van het slechte weer in het zuiden van Frankrijk? Zagen we net op de journaal... Hoop voor je dat dat zo blijft als je de Pyreneeën oversteekt en je alleen je pet en je zonnehoedje nodig hebt. Heb je intussen al Blue de Basque geproefd? Die heerlijke blauwe Baskische schapenkaas? Hebben ze in Spanje ook, maar ben de naam vergeten :-) Hg!

Mia 2017-05-10 22:22:31

De Basken hebben nog een specialiteit, een koek gebakken aan een lange stok boven het open vuur van de haard, erg lekker!

JoostKnoester 2017-05-11 16:54:46
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.