Een werkdag aangebroken.

Nederland, Utrecht

Wat ik nog niet wist vanmorgen toen ik mijzelf stond te wassen, is dat dit een echte werkdag zou worden.
Al vroeg (08.30 uur) stond Hidde aan mijn bed. Eén van de weinige mannen hier. Hidde komt overigens uit het zuiden maar heeft een Friese naam. 🤔
Verder houdt hij van Ajax, net als ik. Dus we laten het voetbal direct voor wat het is. Ander onderwerp.
De keelpijn is nog lang niet verdwenen maar die slang zit in de weg.
Afdelingsarts kwam langs. Gewone ritueel. Kijken, vragen en dat is het. Ik vraag hem of er al stappen gemaakt kunnen worden wb vloeibaar voedsel.
Hij zal overleggen met de hoofdarts.
Het duurt even maar tussen de middag hoor Ik dat ik wat vloeibaar voedsel mag. Vanille vla. Een theeglas vol. Ik krijg een kleine en grote lepel. Kijk maar wat lukt.
Nou daar gaat we dan. Eerst maar een klein hapje met een klein lepeltje. Dus bijna geen vla.
De smaak is prima. Van die heerlijke échte vanille vla. Maar verdorie wat is dat lastig. Mijn tong doet niet wat ik wil.
Ik krijg de vla niet door mijn mond geduwd, laat staan doorgeslikt. Tellen... 1,2, 3 en slik. Ja daar is wat naar binnen. Nog maar 126 van dit soort hapjes te gaan. Dat schiet niet op. Daarom de grotere lepel geprobeerd met wat meer vla. Dat gaat iets beter. Zo, dat was weer een hap. De rest even wegspoelen met water. Water doorslikken gaat goed.
Nog een hapje en nog 1. Water erbij. Weg.
Even liggen. Even uitrusten. Dat is toch niet normaal. Dit zal toch niet de rest van mijn leven zo blijven. Ik wordt een beetje moedeloos. Nu al?. Ja, dat ben ik.
Ik ploeter voort zoals beschreven. Drie kwartier later is het glas leeg. Poeh poeh.

De diëtiste komt binnen. Even horen hoe het gaat. Ik ben niet veel afgevallen. Ze is tevreden. Een afspraak gemaakt voor woensdag. Dan komt ze terug en dan zal Anja er ook zijn. Gaat ze wat uitleggen over hoe het straks thuis moet.
Ah, bezoek. Mijn lieve vrouw komt binnen.
Bijna gelijk komt ook de logopediste binnen. Ze heeft appelmoes meegenomen en drie verschillende lepeltjes. We gaan samen oefenen. Niet te grote lepel. Rechts op de tong (het goede deel) leggen. Daarna een krachtige slikbeweging maken. En zo proberen het in 1 keer door te slikken.
Ontspannen, schouders laag. Volgende hapje. Dit gaat al beter. Nooit gedacht dat "leren eten", iets waar ik normaal niet zo'n moeite mee heb 🤣, mij zoveel moeite zou kosten.
Maar gelukt. Morgen komt ze weer.
Verpleegkundige Hanneke komt binnen. Ze snapt precies wat er aan de hand is.
Ja"zegt ze, "Nu ben jij aan de beurt. Die sonde moet er zo snel mogelijk uit en daar moet jij voor zorgen. Laat zien dat je goed vloeibaar kunt wegwerken.
In overleg geeft ze me een tuitflesje met enigzins verdunde vla. Kijk maar hoe dat gaat. Ik kan makkelijk met dat (lange) ruitje de vla rechtsachter op mond tong krijgen. Nu doorslikken gaat een stuk makkelijk. Rechtop. Hoofd iets gebogen naar rechts.En slik. Het lukt💪🏼. Het flesje is vrij snel leeg.
Maar wat is dit topsport zeg. En dan hebben we het over 100 ml. vla.
Even genoeg voor vandaag. Maar Hanneke geeft aan dat ik vanavond weer zo'n flesje krijg. Oké het is voor het goede doel. Hoe beter dit gaat, hoe sneller de sonde eruit mag.
Anja gaat even wat eten in het restaurant beneden. Ik rust wat uit.
Nog een kopje koffie voor Anja en ze vertrekt weer richting Ede.
Het is nu 20.15 uur. Hanneke houdt woord. Ze komt net met de vla binnen.
Ik ga de strijd weer aan. 10 minuten later is het flesje leeg. Een nieuw record 😁.
Straks nog wat tv kijken. Daarna mondverzorging en dan weer slapen. Op naar de dinsdag.

Geschreven door

Al 8 reacties bij dit reisverslag

Topper! 😘

Josette 2019-01-28 20:43:10

Hoi Hans, we lezen al je berichten: indrukwekkend. We leven met je mee. Carolien had weer een kaartje voor je geschreven, maar vergeten te posten... Komt morgen dan wel.

Michiel Wind 2019-01-28 20:54:12

Yessss!

Robert 2019-01-28 20:56:49

Dag kerel, Nu komt je sterke karakter en mentalteit naar boven, man wat knap hoe je dit doet. Met recht een topper. Succes namens ons,

Fred en Brenda 2019-01-28 21:04:40

Hoi Hans, Wij mochten jouw blog ook lezen. Wat ga je de strijd dapper aan! Echt heel moeilijk om dingen die zo gewoon zijn weer te moeten leren. Maar je zet goed door, houdt veel humor en geeft niet op! Dus ga zo door! Zet 'm op! Groetjes Martine

Martine (collega Anja) 2019-01-28 21:56:22

Hans, indrukwekkend om dit allemaal te lezen, wat een inspanning, en van mijn kant bewondering. Crescendo! Op naar in Zutphen Chinees gaan halen en gezamenlijk eten....

Bram 2019-01-28 22:18:52

Hoi Hans, Dat heb je weer mooi geschreven! Hopelijk ging het eten vandaag weer ietsje beter dan gisteren. Zal echt wel wennen zijn als je anders moet leren eten maar komt vast goed! De smaak van vanillevla was in ieder geval goed: dat is positief. Ik hoop voor je dat de canule er snel uit mag en de keelpijn snel over zal gaan. Enne... gefeliciteerd met je broer! Jij ook bijna hè: 5 februari! Fijne avond verder Hans xx

Gea 2019-01-29 19:43:31

Hoi Hans, Ik vind het leuk je blog,s te lezen Lijkt me heel apart om weer opnieuw te leren eten Wie had nou gedacht dat een fijn proever zoals jij dat nog mee zou maken Maar je doet het goed hoor En je herstel gaat steeds een stapje verder vooruit Laat je niet kisten je kan het Dikke knuffel van mij Anita

Anita Mulder 2019-01-29 22:06:49
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.