De Varusslag bij Kalkriese(en dus niet in het Teutoburgerwoud)

Duitsland, Bramsche

Vandaag naar Kalkriese gereden.
Hiernaartoe: https://www.kalkriese-varusschlacht.de/nl/de-varusslag.html
Vroeger heette het de slag bij het Teutoburgerwoud. Arminius, een Germaan, die in het Romeinse leger gediend had, wist Germaanse stammen enigszins te verenigen en drie Romeinse legioenen volledig in de pan te hakken.
Op de plaats waar dit museum staat zijn uitgebreide archeologische opgravingen gedaan, en men is tot de conclusie gekomen dat deze slag hier plaatsgevonden heeft, tussen een moeras en een berg. Ertussen is een smalle doorgang, de Germanen wachtten ze op achter wallen. De Romeinen konden geen kant op en werden compleet ingemaakt. Het moet gruwelijk geweest zijn. Maar ja, wat hadden die Romeinen er ook te zoeken?
Het gebouw waarin het museum en de bijbehorende uitzichttoren zitten is gemaakt van cortenstaal. Ziet er aan de buitenkant dus verroest uit, is het ook, maar heel degelijk spul.
Er is een park bij, waar met staalplaten op de grond de route is aangegeven die de Romeinen waarschijnlijk daar liepen. In sommige staalplaten staan citaten van - met name Romeinse - geschiedschrijvers. De Germanen hadden geen schrijfcultuur, dus hun kant is helaas minder bekend.
In het museum liggen gevonden gebruiksvoorwerpen. Fibula's, artsengereedschap(een dingetje om botsplinters mee uit wonden te halen), ijzeren sleutels.
De bodem is nogal zuur hier, daardoor is er minder teruggevonden dan je zou verwachten. Ook botten van gesneuvelde militairen waren binnen enkele jaren weg.
Toch is de conclusie duidelijk: hier was het.
Ook aandacht voor de manier waarop er in Duitsland in de loop van de eeuwen tegen deze slag, ook wel de "Hermannsschlacht" (Arminius = Hermann) genoemd.
In de toren waren daar lange borden die wat in een bocht liepen waarop met beelden daar iets werd over uitgelegd.
Bij de eenwording van Duitsland bv, onder Bismarck, was het belangrijk om dit gebeuren als begin van de eenwording van Germaanse stammen in het verleden te beschouwen. Ook in de Romantiek veel aandacht ervoor met prenten en verhalen. En natuurlijk hebben de Nazi's het verhaal ook voor hun eigen doelen gebruikt.
De nadruk tegenwoordig in dit museum ligt op het wetenschappelijk onderzoek eromheen, in een poging om het echte verhaal van de slag te achterhalen.
En verder ligt de nadruk erg op vrede. Er is heel Friedensproject geweest waarin mensen uit verschillende landen een kopie van een ruitersmasker mochten beschilderen, me bordjes met teksten eronder. Frieden Frieden Frieden. Dat zit er erg in bij veel moderne Duitsers. Dat maakt de discussie over wapenleveranties aan Oekraïne ook anders dan in andere landen. Ze willen nooit meer het land zijn dat een oorlog begint in Europa. Dat is twee keer in de 20e eeuw heel erg misgegaan, en daarvoor was het ook al erg. Nie wieder.....
We hebben alles bekeken, zijn de toren opgegaan, en daarna hebben over die route met stalen platen door het park gestruind.
Er was ook nog een kruidentuin bij. Annet wist één plant niet thuis te brengen, de flora-app op haar telefoon wist het : Spaanse brem.
Terug over dezelfde weg, nog even gestopt bij een tweedehands winkel op zoek naar een waterkoker, die niet in de vakantiewoning is. Helaas, geen waterkoker...
Nu zitten we thuis, Annet luistert naar een podcast, en ik schrijf dit :-).
Annet heeft nog foto's gemaakt van de mooie zonsondergang vanaf het balkon van ons huis.



Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.