WK Robocup Montreal dag 4

Canada, Montréal

Vol frisse moet starten we aan de vierde dag, hoewel het tijdsverschil toch echt wennen blijft tijdens de nachtrust. Gisteren waren de resultaten tegenvallend; als er slechts 1 van de 4 runs bewogen wordt is het natuurlijk niet verrassend dat we onderaan de ranglijst staan. Toch geeft dit juist meer motivatie om vandaag extra hard te knallen!
De eerste run is het nog wel even spannend, zou de robot starten. JA! dan toch de verlossing! De robot beweegt. Waarschijnlijk zijn we het eerste team dat zo blij is dat de robot de eerste tegel verlaat maar dat maakt ons niets uit! De robot werkt vrij goed, sommige stukken werken zelfs beter dan op voorhand verwacht. Door de checkpoints slim te plaatsen skippen we stukken welke niet lukken door de kapotte sensoren van de dag ervoor. Al met al, een groot succes in het begin van de ochtend.. wat staat ons nog te wachten?

Run twee laat niet lang op zich wachten (30 minuutjes maar) dus erg veel tijd voor aanpassingen is er niet. Niet erg, het gaat best goed dus laten we dit nog eens proberen. Ook nu komt de robot van de plek en wordt de lijn nauwkeurig gevolgd. Tijdens deze run komt de Belgische tv zelfs nog langs om te kijken hoe het met ons team gaat. Gelukkig laat onze robot zich van de beste kant zien en manoeuvreert hij zich knap tussen twee hoger liggende delen om er vervolgens ook nog onderdoor te gaan. Echt een sterke run is dit, de blijdschap en trots is terecht duidelijk zichtbaar!

Met nog 2,5 uur tot run drie wordt er wel het een en ander aangepast aan de robot. Die kapotte sensor zorgt er namelijk voor dat we niet om een obstakel heen kunnen (daarom hebben we dit tijdens de laatste run gewoon van tafel geduwd en hebben er nog punten voor gekregen ook!). Omdat de ultrasone sensors niet reageren moet er creatief nagedacht worden om tot een oplossing te komen. Onze mannen zijn hier zeer goed in en bedenken al snel om een aanraaksensor te gebruiken. Wanneer er iets aangeraakt wordt, dan staat er een obstakel (vrij logisch toch?). Hierdoor hoeft het programma niet ernstig onder handen genomen te worden wat ook alweer tijd scheelt, tijd die gestoken moet worden in het testen van de robot. Dan toch, run drie. Deze laat ons weer een beetje denken aan de start van het Nederlandse voetbalteam op het WK dit jaar (inderdaad hij startte niet..). Verslagenheid was er echter niet bij, vastberadenheid om dit niet nog eens te laten gebeuren des te meer. De robot werd gereset en met een vingervlugge beweging werd een kabeltje dat misschien wel los zou kunnen zitten toch net even iets beter ingedrukt met als resultaat; een rijdende robot. Zo zie je dat je ook leert van de momenten waarop de robot niet doet wat je verwacht en dat koel blijven nu gezorgd heeft voor de weg naar een succesvolle run.

De vierde run was een uitdaging die nog best te doen leek. Helaas maken ze het op het WK niet gemakkelijk (geen verassing natuurlijk, de top van de wereld komt hier bij elkaar..) en de helling was niet alleen steil en lang maar ook erg glad. Het oprijden van de heling was al een uitdaging, laat staan de drempel die er meteen na kwam. Alsof ze wisten waarop ze je kunnen pakken.. Desalniettemin een sterke run om de dag af te sluiten waar het puntenaantal van de dag ervoor ruim vertienvoudigd mee is geworden, als dat geen prestatie is.. zeker als hierin meegenomen wordt dat het parcours iedere dag steeds lastiger wordt. Benieuwd naar wat ons morgen staat te wachten en al denkend over mogelijke kleine aanpassingen om morgen nog even flink te knallen komt er uit de luidsprekers een gekke melding: "Please leave the room to the other side". Het zal allemaal wel maar we zijn nu even bezig hoor.. Toch blijft de melding zich herhalen, terwijl wij naar een voetbalwedstrijd van het team van de Universiteit van Amsterdam kijken. Dan komt er ineens: "All Junior teams have to leave the room, please wait outside". We lopen eens terug om onze robot te halen maar worden direct aan de kant gezet en naar buiten gestuurd. Eigenwijs als we zijn proberen we toch nog onze robot te halen maar nee is nee. We wachten in het gedeelte van de Major league, zodat we onze spullen in de gaten kunnen houden. Na een kleine 20 minuten wachten mag iedereen weer naar de eigen plek. Wat was er aan de hand? Een van de dansrobots (ja, dansrobots...) had wat problemen met de accu en deze is in brand gevlogen. Hierdoor zijn alle robots gecontroleerd op kapotte/beschadigde accu's en dat duurt natuurlijk even.

Na deze korte onderbreking wordt er weer stevig gewerkt aan de robot en rond 7 uur is het wel weer goed geweest. Even alle spullen in de hotelkamers leggen en dan op naar een restaurantje. We vinden een geschikte accommodatie waar pizza's en pasta's geserveerd worden, perfect. Het eten smaakt ons erg goed maar als dan de rekening komt schrikken we toch even.. Niet dat het eten zo duur is, dat staat gewoon op de menukaart. Wat ze even vergeten te vermelden is de BTW (15%) en de verplichte niet echt verplichte maar toch wel verplichte fooi (ook weer 15% minimaal). Zo kost je een pizza en een glas cola dus al snel 25 euro, iets anders dan Dinsdag Pizzadag bij Marhaba of Istanbul..

Dan een kleine wandeling door de buurt en we zien ineens lichtflitsen op een gebouw. Voor iedereen die ooit naar Glow in Eindhoven geweest is zal dit bekend in de oren klinken: er werd op een gebouw geprojecteerd. De geschiedenis van Montreal. Erg tof gedaan! Hiermee sluiten we de dag af, op naar morgen; de laatste twee runs en de Superteam uitdaging.. Morgen meer!

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Mooi verslag ! Bas en Gijs veel Suc 6

Ton & Miranda Bouwens 2018-06-20 20:16:49
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.