Helsinki of Pokemon City

Finland, Helsinki

Vandaag gingen de leerlingen met hun Finnen naar Helsinki. Alleen Annemiek was hier al geweest, dus voor de rest was het een eerste kennismaking met de stad.
Helsinki werd gesticht in 1550 door de Zweedse koning Gustav. (Finland is pas 100 jaar een zelfstandig land, voor die tijd behoorde het tot Zweden en daarna tot Rusland.) De nieuwe stad moest de handelsconcurrentie aangaan met het Tallinn, de hoofdstad van Estland. Dit plan lukte echter niet, waardoor Helsinki (of Helsingfors in het Zweeds) maar een klein stadje bleef.
Dit veranderde echter in 1812, drie jaar nadat Finaland was veroverd door de Russen. De Russen maakten van de stad de nieuwe hoofdstad van Finland. Vanaf dat moment begon Helsinki te groeien en er werden er prachtige bouwwerken geplaatst om de nieuwe hoofdstad allure te geven. De stad kreeg veel neoclassicistische bouwwerken, tevens werd er een universiteit gesticht.
De stad groeide en bloeide tot de onafhankelijkheid van Finland in 1917, toen er in de stad een grote burgeroorlog gaande was en de stad werd ingenomen door communisten. De rust keerde terug in de stad tot de Tweede Wereldoorlog. Ondanks dat de stad nooit bezet is geweest door de Duitsers, werd hij wel gebombardeerd door de Russen. In 1952 werden de Olympische spelen gehouden in Helsinki, wat de stad liet groeien.
Een van de meest bekende toeristische attracties van de stad is het eiland Suomenlinna. Het bestaat eigenlijk uit meerdere eilanden, verbonden door bruggen. Op deze eilanden is een verdedigingswerk aangelegd door de Zweden, om de expansie drift van de Russen tegen te houden. Het bouwwerk kon echter de inname door de russen niet verhinderen. Tegenwoordig is het eiland niet alleen zeer pittoresk om te bezoeken (met leuke winkeltjes, huizen, tearooms en natuurlijk het verdedigingsstelsel) maar wordt het ook overspoelt door kinderen, en volwassenen, die Pokemons willen vangen. Op het eiland lopen zeer zeldzame Pokemons rond namelijk!
Wat heeft Helsinki verder te bieden? Een aantal prachtige kerken, zoals de grote Lutherse kerk, een enorm wit bouwwerk op een heuvel, en de Grootste Russisch Orthodoxe Kathedraal buiten Rusland.
Qua bouwwerken zie je veel neoclassicistische gevels, maar ook Jugenstill is hier goed vertegenwoordigd. Een aantal musea zijn zeker de moeite waard, zoals het Moderne Kunst museum Kiasma en het Ateneum.


Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Super. Wat een ervaring voor onze kids en respect voor de organisatie!

Patty 2016-10-02 10:44:04
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.