Verlaten Mayastad waar apen wonen

Guatemala, Flores

De Mayastad Yaxha stond vandaag op ons programma. Yaxha heeft een enorm oppervlakte en meer dan 500 bouwwerken, zoals tempels, paleizen, pleinen, balvelden en woongedeeltes. Er zouden meer dan 20.000 mensen gewoond hebben. Yaxha betekent "groen water" omdat het prachtig aan het meer ligt. Het was een belangrijke stad omdat het via het water contact had met andere Mayasteden zoals Tikal. De stad was van 800 voor Chr. tot 900 na Chr. bewoond. Toen is er een enorme droge periode geweest en had men te weinig eten en drinken waardoor het is verlaten.
In het meer ligt het eilandje Topoxté waar ook een tempel is. Deze plaats werd alleen op de 4 belangrijke momenten in het jaar door de Maya's bezocht (21 maart, 21 juni, 21 septemer en 21 december). Met een bootje zijn we naar dit eiland gevaren, een prachtig gezicht. Het was zo bijzonder om zonder andere toeristen bij die tempel te zijn. De zwarte brulapen brulden op de achtergrond wat het extra mystiek maakte.
Op een paar plekjes zag je nog dat de Maya tempels vroeger allemaal rood geverfd zijn geweest, de kleur van de opkomende zon en van bloed, het leven.
Na het eiland bezochten we een paar opgegraven bouwwerken. Meer dan 65% is nog niet opgegraven. Het centrale plein was het indrukwekkendst, omgeven door 3 grote tempels. Ook de Tempel van de Rode Handen, structure 216, ligt heel mooi, uitkijkend op het meer.
De bouwwerken zijn gemaakt van kalksteen, dat wegspoelt door zon en regen. Vroeger waren er geen bomen.
De stad ligt nu in de jungle en is op de paar opgegraven tempels na, overwoekerd door het junglegroen. Alles opgraven kan financieel ook niet. Maar met behulp van de Lidar technologie (lichtdetentie) kan men "door de bomen heen" kijken en de bouwwerken al wel beter in kaart brengen. En wie weet hoe de techniek zich verder ontwikkelt.
Ik vind het nu iets extra's geven: dat er zoveel Maya overblijfselen verstopt blijven in de natuur en dat je zelf het plaatje in gedachten mag invullen.

Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

Inderdaad een hel mooi bijzonder rustig plekje

Gerda 2023-03-13 08:34:27

Wat bijzonder. Geweldig om dit te zien.

Marianne 2023-03-13 10:04:34

Mooie reis maken jullie.

Thia 2023-03-13 10:04:53

Wat een mooie en indrukwekkende reis maken jullie. En Frouke... complimenten voor het dagelijks uitgebreide verslag.

Wilhelmien 2023-03-13 11:28:51

Merci voor het mooie verhaal bij de foto’s

Robert en Tamara 2023-03-14 09:36:57
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.