Maya's vroeger en nu

Guatemala, Panajachel

Na het vertrek uit Antigua was de eerste stop vanmorgen in Iximche.
Iximche was een van de laatste Maya nederzettingen (1200 - 1539 na Chr.). Ten tijde van de Spaanse inval in 1524 was Iximche een bloeiende stad. De stad kwam in opstand tegen de Spanjaarden en werd in 1526 door de Spanjaarden vernietigd. De lokale Maya's bezoeken deze plek als bedevaartsoord en houden met sjamanen (priester-tovenaars) ceremoniële rituelen.
Na zoveel over de Maya's gelezen te hebben was het voor ons heel bijzonder om de restanten van deze Maya nederzetting te zien. We herkenden de verschillende bouwwerken volgens de plattegrond. Het balspeelveld was mooi hersteld. Hier speelde men het balspel Pitz. De bal mocht hierbij niet op de grond komen en niet met handen of voeten aangeraakt worden. De rubberen bal werd met de heupen en schouders via de zijwanden naar de overkant gespeeld.
We troffen het vanmorgen dat in het achterste gedeelte van het opgravingsgebied twee sjamanen een ceremonie hielden bij de offerplaats.
Onze route ging verder door de bergen naar Chchicastenango. Daar is op zondag een van de grootste markten van Latijns Amerika. Ook hier is de Maya cultuur verweven met het katholieke geloof. Op de trappen van de Sint Thomaskerk legden handelaren bloemen neer en er was een offerplaats gemaakt. Hier werden etenswaren, wierook en kaarsjes geofferd. Men hoopt hiermee een goede handel te krijgen.
Op de kleurrijke markt was van alles te koop. Natuurlijk veel handwerk en souvenirs voor toeristen. Maar voor de Mayabevolking ook etenswaar en kleding. Het was erg leuk om de lokale Maya's in hun gekleurde kleren te zien. Voor ons zijn de Maya's erg klein en gedrongen. Ze dragen vaak een opgevouwen sjaal op hun hoofd en de boodschappen (of hun kind) in een gekleurde doek op hun rug. Een prachtig schouwspel.
Om twee uur was de markt afgelopen en troffen we onze chauffeur weer op de afgesproken plaats. Via bergwegen reden we naar Panajachel aan het meer van Atitlán.
Aan het eind van de middag komt hier meer bewolking en wordt het wat frisser. Voor ons was dit geen probleem, wij konden na zo'n mooie dag heerlijk achter het glas genieten van het uitzicht op het meer.

Geschreven door

Al 8 reacties bij dit reisverslag

Wat een heerlijke kleurrijke foto's! Die maya offerplaatsen zijn best wel bizar he? Heb ze in mexico ook bezocht. Jullie voelen je zeker reuzen tussen die kleine mensen. Geniet ervan en ik kijk uit naar t volgende verslag

Yovan (lola vd flyball) 2023-03-06 07:46:23

Kleurrijke foto’s die prachtig de sfeer vertolken. Bijzonder die zwarte tortilla’s door het maïsmeel. Hebben jullie ze al geproefd? Een andere smaak? Genieten doen jullie zo te zien. Dank weer voor jullie leuke en interessante inkijk in jullie vakantie avontuur. 😘😘

Ineke en Gert Jan 2023-03-06 08:07:18

Ver terug in de tijd lijkt het wel. Een hele andere wereld. Wat een prachtige kleuren!!

Marianne 2023-03-06 08:15:13

Wat een feest om dit mee te mogen maken. Herinnerd me ook aan Ecuador,de kleuren, markten en vooral de mensen. Puur genieten voor jullie!!!

Gerda 2023-03-06 09:16:55

Een halfjaar geleden was onze kleindochter van 21 in Guatemala, kreeg ik ook veel foto’s Maar ik zie wel als je wat ouder bent zie je de wereld toch anders, leuk om te vergelijken.

Dinie 2023-03-06 15:26:57

Dankjulliewel voor jullie reacties en interesse!

Frouke.en.Albert.op.reis 2023-03-07 06:27:24

De foto’s geven een mooi beeld wat je daar aantreft, de kleuren maken het tafereel vrolijk! Het spel met de bal van de Maya’s lijkt me lastig….

Robert en Tamara 2023-03-07 09:47:48

Weer een super mooi en interessant dag verslag. Heerlijk om op deze wijze met jullie mee te reizen. Alleen al met de stoffen, garens en borduurmotieven zou ik koffers kunnen vullen.

Ineke 2023-03-07 14:14:41
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.