Klimmen over de Chinese Muur

China, JinShanLing

Om half acht werden we vanmorgen opgehaald door de chauffeur om ons naar de Chinese Muur in Jinshanling te brengen.
Er waren geen andere mensen aangemeld, dus we gingen met z'n tweetjes. Eerst heel langzaam Beijing uit, veel file. Er rijden voornamelijk Europese en andere bekende auto's (Mercedes, Audi, Volkswagen, Porsche, Hyundai, Nissan e.d.), weinig Chinese auto's. Ondanks alle rijcapriolen die de bestuurders uithalen, zitten er tot onze verbazing weinig deuken in de auto's. Onze chauffeur had geen navigatie in zijn auto, daar wordt de telefoon voor gebruikt. Handsfree kennen ze ook niet en hij kon zelfs tijdens het rijden een spelletje met vuurwerk op zijn telefoon spelen!
Jinshanling ligt 130 km van Beijing, ongeveer 2 1/2 uur rijden op de 3-baans snelweg. Buiten Beijing veranderde het landschap van flats naar wat tuinbouw en daarna lage bergen. De dorpjes hadden geen hoge flats maar barak achtige woningen, vlak bij elkaar gebouwd.
Boven Beijing hangt een laag smog, maar vandaag was het ook grijs bewolkt. Onderweg miezerde het zelfs een paar keer.
Bij aankomst in Jinshanling was het gelukkig droog en heerlijk weer. De plaats is volledig ingesteld op toerisme. Een grote parkeergarage met pendelbusjes naar de start. Bij de start waren keurige toiletten (met keuze uit de Chinese squat toilet of de Europese toilet bowl).
De route die we zouden lopen was afgesloten, heel vreemd maar er was gelukkig nog een prima tweede, ook lange route. (Er is zelfs de mogelijkheid met de "cable car" ofwel kabelbaan, omhoog te gaan!). De parkeerplaats ligt keurig ver weg van de Muur. We liepen over een netjes aangelegde weg en lange trap omhoog naar de muur.
Wat een prachtig uitzicht op de muur met de torens. Het was helemaal niet druk, dus we genoten van de bijzondere ervaring.
In het eerste stuk was de muur keurig gerestaureerd. Vrij vlakke stenen en hoge muren met kijkgaten er langs.
Regelmatig was er een soort drempel in de bestrating met afvoergaten ernaast. Door deze drempel wordt het regenwater tegengehouden.
Archeologen hebben al restanten van muren uit de vijfde eeuw voor Chr. gevonden. Maar het stuk muur waar wij vanmorgen waren is in 1567 tijdens de Ming dynastie gebouwd. De muur diende als militaire verdediging tegen vijandige stammen uit het noorden (Mongolen en Mantsjoe). De totale lengte van de nog bestaande muur is 4.000 km. Hij is niet altijd aaneengesloten en er zijn evenwijdig lopende gedeelten.
We liepen van de ene uitkijktoren naar de andere. Allemaal anders van vorm. Omdat de torens bovenop de heuvels staan liepen we omhoog en naar beneden via heel veel traptreden. Naarmate we verder kwamen was er minder gerestaureerd en zagen we de oorspronkelijke vorm beter. De traptreden waren erg ongelijk van hoogte en soms was het echt met handen en voeten klimmen. Niet teveel naar beneden kijken als er geen zijmuurtje was. Albert vond de 2 1/2 uur klimmen erg zwaar maar het was een onvergetelijke ervaring!
Bij de oosttoren konden we weer via heel veel trappen naar beneden naar de parkeerplaats. Even rusten voor de chauffeur kwam en we weer de lange weg terug naar het hotel reden. En vanavond met de pootjes omhoog....

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Superleuk om te lezen. Fijn dat jullie het naar je zin hebben. Geniet er van! Groetjes Mark Bevers

Mark 2018-09-14 16:38:42

wat een indrukwekkend land. heeft Albert de pijp nog terug gekregen?? kunnen jullie goed slapen na zovele indrukken?

frouk veldink 2018-09-14 17:47:19

Prachtige foto's, je krijgt een goede indruk van de muur en de omgeving.

Gerdi 2018-09-14 21:05:52

Dankjulliewel voor de interesse en reacties! Albert mocht zijn pijp houden en aanstekers waren vlakbij volop te koop. Het blijven Chinezen ;-)

Frouke.en.Albert.op.reis 2018-09-15 17:06:50
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.