Dagje "ZITTERD"

Nederland, Sittard

Deze keer een droge dag afgewacht voor een dagje weg met de NS. Op verzoek van Martien naar Sittard om te kijken wat er gebleven was en wat er veranderd was sinds hij er niet meer woont. Dat laatste zou, dachten wij, wel de overhand hebben na zoveel jaren.
Allereerst zijn we over een prachtig weggetje naar de Kolleberg gewandeld, naar de kapel van Rosa, de patrones van de stad. Langs de weg kom je & voetvallen tegen. Kleine kapelletje waar je hoort te knielen om te bidden Ze zijn wel allemaal zwaar getralied. Ook de Rosakapel is met stevige spijlen voor de deur beveiligd. Dat is wel jammer. Grappig is wel dat het licht in de kapel aangaat als je aan het spijlenhek trekt?!
We zijn verder over de stadswallen gegaan en kwamen ineens bij restanten van een een bastion van 1540 uit met ontzettend grote schietgaten. Ja, koning Sanderbout of Zwentibold (werkelijk waar!!!) nam zijn verdedigingstaak serieus op. Helaas is hij later door ontrouwe leenmannen vermoord.
Het was zeer afwisselend wat we tegen kwamen: een mooie stadstuin met een voor mij nostalgisch perenlaantje. Dat deed mij aan mijn schooltijd denken.
Verder nog enkele prachtige kerken en veel oud gebouwen waar je nog veel informatie over kon vinden.
Er is meer overgebleven dan we dachten. Met vermoeide voeten hebben we nog heerlijk op een terrasje op de Markt gezeten waarna we heel tevreden met een perfect werkende NS weer huiswaarts gingen.

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Wat is Nederland toch mooi, als je maar op de goeie plaats komt. En daar waren jullie. In "Zitterd", zo sjeun oes Limburg is. En nu in Scherpenzeel in de Witte Holenvoet misschien? Ik hou het in de gaten. Veel plezier samen. Rina.

Rina v. Zeeland 2010-09-10 23:30:23
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.