Melbourne is een cosmopolitische stad met vele culturen uit alle werelddelen. Natuurlijk is Australië een land van immigranten, die va zo’n 150 - 200 jaar geleden hierheen kwamen. En die nog steeds met velen hierheen komen. De stad begon langs de baai en groeide steeds verder uit in een halve cirkel. Het begon in 1835 en nu heeft de stad ruim 5 miljoen inwoners. Er is een skyline met vele en zeer hoge wolkenkrabbers. Er zijn grote parken en er is het Melbourne museum.
Tussen de moderne kantoor panden staan oude oorspronkelijke gebouwen die teruggaan naar 1850 of rond die tijd. Er zijn erg grote dure warenhuizen, er is een wirwar van steegjes waarin kleine eethuisjes zijn gevestigd. Of een kapper met 1 stoel op 3m2. Alle restaurants van de hele wereld tref je aan in verschillende vormen, groot en klein, duur en goedkoper.
Het museum leert ons de geschiedenis van de Aboriginals, die hier begin van de 19e eeuw verdreven, ook wel weggejaagd, ook wel vermoord zijn. De Britten hebben hun land ingenomen en ontwikkeld. Aboriginals zijn er nog steeds, er zijn wel 500 verschillende stammen met een eigen taal verspreid over het land. Aboriginals hebben hun heel eigen cultuur dichtbij de natuur.
De Australische staat probeert zoveel mogelijk samen te werken met hen. Of het werkt? Aboriginals zijn vaker in de buitengebieden, ook wel in reservaten. Zij schijnen over het algemeen lui te zijn, vaak alcohol verslaafd. Krijgen een vergoeding van de staat.
Het land is een rijk land met een bovenlaag van welgestelden en een grote bevolking van middenklasse. Doordat er een slecht of geen vangnet is bij werkeloosheid of ziekte zie je in een stad als Melbourne best veel bedelaars en daklozen op straat en in de portieken.
Het museum geeft ook een fantastisch inkijkje in de ontwikkeling van Australië als land. Honderden miljoenen jaren geleden een onderdeel van Gondanie waarvan ook India en Antarctica deel van uitmaakte. Door meteoriet inslagen en andere natuur verschijnselen splitsten Australië en India zich af naar noordse richting.
Dinosauriërs en andere pre-historische dieren en vogels worden ten toon gesteld. Geeft je weer een idee hoe de aarde al miljarden jaren ‘bezig’ is en wij nog maar een klein deel ervan uitmaken.
We lopen veel door de stad, in de ochtend in een korte broek ‘s middags warmere kleding. In de avond lopen we via China Town naar het Griekse deel. Daar eten we in een Grieks restaurant.
Het heerlijke hotel verwelkomt ons daarna na een mooie dag.
Dan lezen we via een sms dat er iets met onze vlucht naar Bali is. Deze is gecanceld en we zijn op een vlucht gezet voor dinsdag 1 nov om 07.30 vm ipv 18.55 . Dat gooit onze plannen geheel door de war. We zijn niet blij. Na een lange chat conversatie met de airline komen we op een plaats op een latere vlucht tw om 10.00 op 2 nov. We besluiten een nacht bij het vliegveld te boeken en transport en overnachting op Bali een dag op te schuiven. Geregeld! Pffffff
Geschreven door Jacques-en-Lies.reisverhalen