We rijden bij ons stille plekje weg. De weg naar het noorden wordt stiller. Bij een joki, de rivier, gaan we een lange brug over. Af en toe regent het en het is best beetje koud. 7-10 gr.
Aan het einde van de brug rijden we Finland uit en even verder Noorwegen in. We worden staande gehouden door een gezondheidswerker in camouflagepak.
Onze Corona app geeft een ✅ en met de identificatie mogen we door. Nog een paar km’s en we zijn op de camping.
Grote camping met 50 plaatsen. Het is rond 11.30 uur. Campers vertrekken, wij komen aan. Het is onze ‘rustdag ‘.
Het regent af en aan. Wasje gedaan en dat soort dingen. Beetje rustig aan.
Toch naar een openluchtmuseum van Sami geweest waar we worden rondgeleid door een Sami vrouw. Hoe leven de Sami’s tegenwoordig?
Deze jonge vrouw woont met haar kinderen in het dorp. Alleen voor haar werk , gids in het museum, draagt ze Sami kleding. Haar man is rendierherder. Hij is in de bergen met hun kudde. Ze hebben zo’n 2500 rendieren, de meesten blijven max 15 jaar in de kudde voor ze naar de slacht gaan. De herder komt in de weekenden een paar uur thuis. Vervoer naar en in de bergen gaat met 4wheel drive tractoren en sneeuwscooters. De kudde wordt bijeengehouden door laphonden, zoals bordercollies bij schapen. Ze zijn net zo lief maar lijken uiterlijk niet op elkaar.
De herder komt ook wel voor vakanties naar het dorp maar meestentijds is hij toch in de bergen. ‘S winters wordt het hier wel - 40/50 graden. Nog steeds gebruiken ze dan kleding deels van stof, deels van rendierhuid. De gids gaat ook wel de bergen in. In juni was ze nog daar en er lag een dik pak sneeuw en heeft ze nog in het ijs van een meer gevist. In een gat in het ijs dus.
Natuurlijk was het vroeger nog veel barbaarser, maar het is interessant te horen hoe men nu leeft.
De vrouw vertelt dat ze de Sami religie ook overbrengt op haar kinderen. Die van de aarde, de zon en het water. In de punt hutten is in het midden de vuur plek e daarachter de keuken. De ruimte tussen de vuurplaats en de keuken is heilig en mag niet belopen worden. Daar huist een beschermende God.
Toen, maar ook nu, leven deze mensen in de natuur. Dwz dichtbij de natuur en met de natuur. Dat is iets waar wij ons van bewust worden. Op parkeerplaatsen langs de weg staan vaak veel auto’s, waarschijnlijk mensen die een tocht maken door de natuur. Ook heeft iedere camping plaats best veel huisjes, een soort trekkershutten, die verhuurd worden.
Morgen gaan we naar Arctic View, het alternatief voor het toeristische Noordkaap waar 200.000 mensen per gewoon jaar komen. Arctic View is een tip van de man een paar dagen geleden bij de husky farm.
Regelmatig de kachel aan en vanavond een goede nacht maken.
Geschreven door Jacques-en-Lies.reisverhalen