Dit wordt de dag van het bezoek aan Vilnius. De trein van 11.50 brengt ons. Dat is de eerste gelegenheid op zaterdag vanaf Rudickes. Na 50 min komen we aan op het grote station van Vilnius. Eerst lopen we door de overdekte markt met een keur aan fruit, groente en vlees. Ziet er mooi en vers uit. Buiten zit een rij mensen met kleine porties van eigen tuin. Beetje bijverdienen is voor veel mensen noodzakelijk.
We lopen door de poort van de dageraad, een heilige plek door het Maria beeld bovenin. Een crucifix is helemaal bovenin vanachter beschenen door de zon.
Het is stil op straat. Terrassen te over en nauwelijks bezet. We zullen later op de dag merken dat er allemaal straat bands komen met meest uiteenlopende muziek. Jonge mensen die met elkaar musiceren. Leuk om te zien en te horen. In de 2e helft van de middag loopt het voller op straat en in de parken.
De enige nog overgebleven synagoge (voor de oorlog waren er 98!) is gesloten vanwege Corona. De joden vertegenwoordigden bijna de helft van de bevolking van Vilnius voor de 2e Wereldoorlog. Er zijn 200.000 joden gedood.
Verder heeft deze hoofdstad sinds lange tijd veel verschillende religies. Waarvan het katholicisme de grootste. Als laatste bekeerd tot dat geloof en nu de grootste katholieke gemeenschap.
Maar je komt ook kerken tegen van Lutheranen, evangelisten, orthodoxe kerk.
Bijna alle kerken stammen uit de 15e en 16e eeuw, hebben allerlei functies gehad. Bv graanopslag voor leger Napoleon. Of klooster. Nonnen werden gebonden aan een kerk om te bidden voor koning, regering en adel. Ze mochten het kloosterterrein niet verlaten anders dan voor oorlog, brand of naar een ander klooster te gaan. Zij leerden de jonge(re) meisjes eten bereiden, rekenen, taal en Frans (!). Dat laatste zal Napoleon wel hebben ingevoerd.
In de voor-middeleeuwen was er hier ook sprake van lijfeigenen. Ik zie dat als een soort slaaf.
Aan het einde van de dag lopen we stevig door, in 28gr, om op tijd bij station te zijn. Er gaat nog 1 trein na onze van 17.59 uur en wel om 20.00 uur. We nemen bezweet plaats in de trein en boemelen naar de bestemming.
Geschreven door Jacques-en-Lies.reisverhalen