Vanmorgen regent het en is het 17 gr. We waren al van plan om meer naar het binnenland te trekken en dat plan staat.
Dus vanuit de camping in de buurt van Cascais gaan we naar Evora! Maar dan reizen we dwars door Lissabon. Een enorme stad, hoofdzakelijk boven de rivier de Taag. De agglomeratie van Lissabon telt 3 mln inwoners. Het is indrukwekkend om te zien hoeveel grootschalige flatgebouwen er zijn. De Vasco di Gama brug van 12 km, op peilers over de Rivier de Taag, brengt ons naar de zuidelijke kant.
Daar opent zich een wereld van verschil. De woonkolossen maken plaats voor lagere bouw en geleidelijk aan wordt de omgeving agrarisch en toont het een uitgestrekt landschappelijk tafereel van glooiend landschap. Het lijkt haast Afrikaans door de stijgende temperaturen en door de eenvoudige en ouderwetse uitstraling.
We reizen door de akkers met kurkeiken. Het duurt 20-25 jaar voordat een kurkeik geschild kan worden en dan pas weer elke 9 jaar. De eerste opbrengst is niet veel waard. Het is eenvoudig en arbeidsintensief werk , zowel het schillen als het bewerken in de fabriek. Het schilseizoen is van juni tot augustus. We zijn in een gebied van eenvoud, noeste arbeid en lage inkomens. Terwijl we een stop hebben onderweg in een ‘chauffeurs café’, om 12 uur loopt het vol met werkers/chauffeurs die een menu del diaz gebruiken, heb ik een sanitaire stop en verbaas me over de inrichting van de urinoirs en wastafels. Dit is al vele tientallen jaren hetzelfde. En waarom niet?
Zo ook dat men hier veel doet met flessen gas, koken, warm water maken en evt verwarmen. Dus de leverancier van gasflessen komt langs, hoe smal de straatjes ook zijn.
We arriveren in Evora. Daar is veel te zien maar voor vandaag beperken we ons tot de St Fransiscus kerk, naar de Franciscanen. Hier is een kerk en een klooster. Netjes gerestaureerd en deels als museum ingericht. Er is een kapel waarvan de muren zijn opgebouwd met ingemetselde beenderen en schedels!!! Zo’n 5000 stuks die in de 17e eeuw verzameld werden uit begraafplaatsen die met het klooster verbonden waren. De bedoeling is om zo het natuurlijke leven te laten voortduren en de mensen te bemoedigen het christelijke geloof te belijden. Het lijkt macaber en luguber maar het is echt waar! En, er schijnen nog 8 plaatsen te zijn in Portugal waar dit is gebeurd. Maar in Evora is wel de grootste.
Om dat alles te laten bezinken nemen we een biertje op het terras om de hoek. We hebben al meegemaakt dat we een schaaltje bonen kregen bij het drankje maar hier wordt het een schaal met slakjes, gegaard en in een kruidenolijf saus. Lies past.
Het is intussen 26 graden!
Geschreven door Jacques-en-Lies.reisverhalen